Украинските сили са освободили 8 населени места

Русия прехвърля войски в секторите в Запорожието и Бахмут
19 юни 2023 11:50, Елка Василева
277
Украинските сили са освободили 8 населени места
Снимка: архив, БГНЕС

През последните две седмици украинските сили освободиха осем населени места, заяви заместник-министърката на отбраната Хана Маляр, предаде Ройтерс.

Това е станало в хода на двуседмичните настъпателни операции в направлението към Бердянск и към Мелитопол.

Още по темата
Хана Маляр уточни, че са били възвърнати територии с площ над 100 квадратни километра.

Сред посочените от нея селища е Пятихатки в Запорожка област. Отвоюването на това село от украинските войски беше потвърдено и от назначен от Русия служител, който допълни, че бойците на Киев са се укрепили там, докато са били подложени на обстрел от руската артилерия.

Британското министерство на отбраната междувременно съобщи днес, че през последните 10 дни Русия вероятно е започнала прехвърляне на елементи от своята Днепърска група войски от източния бряг на река Днепър за укрепване на секторите в Запорожието и Бахмут, предаде Ройтерс.

Пренасочването на ДГВ вероятно отразява становището на Русия, че голяма украинска атака през река Днепър сега е по-малко вероятно след срутването на стената на язовир „Каховка“ и последвалото наводнение, съобщи министерството.

За раняването на седем цивилни, сред които и дете, тази нощ при украински обстрел на град Валуйки в руската гранична Белгородска област съобщи губернаторът на областта, предаде Ройтерс.

ТАСС посочва, че ранен мъж е с черепно-мозъчна травма.

Повредени са пет многоетажни сгради и четири къщи, а една сграда се е запалила, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в приложението "Телеграм".

Отделно от това Роман Старовойт, губернатор на намиращата се северно от Белгород Курска област, която също граничи с Украйна, заяви, че украинските сили са обстрелвали две села там, но по предварителна информация няма жертви.

Ройтерс не можа да провери през независими източници тези съобщения.

Украйна почти никога не поема отговорност за нападения в Русия или срещу  контролирана от Русия територия в Украйна. И двете страни отричат действията им да са насочени срещу цивилни граждани в продължаващата почти 16 месеца  война.

Взривовете и нападенията в руските региони, граничещи с Украйна, през последните месеци се случват почти всекидневно, като руските официални лица обвиняват или украинските сили, или проукраински настроените диверсанти, посочва Ройтерс.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
5
 
11
 
! Отговори
Хитър Петър преди 11 месеца
В западната преса се твърди че в момента НАТО обмисля разполагането на до 300 000 войници на руската граница. Обсъжда се възможността основата на военния контингент да бъде сформиран от "фронтовите държави", в чийто състав влизат Прибалтийските републики, Полша, Румъния и България. Според ръководството на НАТО този "санитарен кордон" би попречилна Русия, да изнесе войната отвъд границите на Украйна".ДА ВИ Е ЧЕСТИТО, МЛАДЕЖИ !
198
4
 
13
 
! Отговори
Пятихатки преди 11 месеца
Влязоха украинските фашисти за половин час в селото, направиха си селфи на мегдана и пред пощата, отчетоха че са "превзели" селото, после братушките ги изтрещяха с артилерията, укронацистите избягаха и селото отново си е руско, след има-няма половин час фашистко присъствие, обаче според отчетите на фашистите се води "освободено". Затова на малко пpace и на дърт фашист вяра да нямаш!!! Защото не се знае каква cвиня ще излезе накрая :)
197
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Перко Наумов "А за убитите деца аз ли съм виновен." За убитите Донбаски деца от снарядите на ВСУ? Разбираш ли че Убитите деца в Донбас са умрели от ДИРЕКТЕН ОБСТРЕЛ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И ЦИВИЛНИ СГРАДИ. Убитите Деца в конфликта след 2022 са при следните Причини: Унищожаване на сградата в която се крият при директни бойни действия(ВСУ НЕ СА ГИ ЕВАКУИРАЛИ ЗА ДА СА ЖИВ ЩИТ) Унищожаване на сгради от свалени Бомби(ВСУ РАЗПОЛАГАТ ПВО В ГРАДОВЕТЕ което е ГЛУПАВО - Свалената бомба убива цивилни)
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой си Перко Наумов щото си е такъв и си отговаря точно на името като му се каже истината и няма,какви друго да каже освен да *** стандартното русофили..Абе Перко да беше ходил на училище бе да развиеш някакви мислене,а не да повтаряш една и съща глупост.
195
9
 
8
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 месеца
Само лъжи от наще русофили.
194
2
 
2
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 месеца
А за убитите деца аз ли съм виновен.
193
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Май навсякъде ще трябва даде прочисти от украинските плъхове,че станаха вече досадни.
192
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Перко Наумов Понеже го има в нета и не в един екземпляр искам да ми кажеш какво мислиш за ето тази сграда на която пише Детска Градина а вътре се снимат ВСУ военни как се разполагат на пода със спални чували да изкарат ноща. Около тях пълна сграда с все рисунките и професионални по стените и детски окачени да им се любуват роднините... - Това граждански обект ли е в този случай или легитимна военна цел?
191
7
 
4
 
! Отговори
АЗОВЦИ ВАДЯТ преди 11 месеца
Руските плъхове от дупките....прочистването на Украйна продължава
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е когато си от село и си пасал овцете само нормално е да мислиш,че нещата опират до някое село само.
189
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едно село не могат да опазят, па камо ли някой град да опазят! Боой боой удри удри!
188
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
УУУУУУУУУ, ЕДНО СЕЛЦЕ ДА НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИТЕ, А ТЕ ОСЕМ!!! МАГУЧАЯ! УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ! МУ ХАГА ГАГАГАГА!
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те за какво ви спряха тв.за тва да лъжат.вижте Путин кво каза и показа за 1час и20мин преди 2 дни.и ще разберете .нарочно ги пускат и после ги няма вече.загубите на фасадите са катастрофални....
186
9
 
4
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 месеца
И все пак рашките се изложиха.Щего напиша ако трябва и 1000 пъти.И перестанете с тази мантра ч са пазели цивилното население.Болници,училища и колко други.Или са били кривогледи.
185
2
 
3
 
! Отговори
Давай Za преди 11 месеца
И аз преди малко освободих 8м3 телесна маса в тоалетната.
184
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки нормален ,знае истината.престанете да лъжете народа.човека ви каза ,танковете горят и ф-16 ще горят.още малко.
183
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой още си мислят,че руснаците воюват с украинците.
182
6
 
13
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен "Пробият ли фронта, тежко им на руснаците." Само че има едно НО! 20 дни контра могилизация - затрити хиляди животи на на Украинци. И още не са стигнали до коя да е от 3 до 6 ОСНОВНИ линии на отбрана изградени от Руснаците за зимата.
181
9
 
11
 
! Отговори
Ники преди 11 месеца
Освободени са 8 населени места, от които едното е село "Левадне" което представлява една ферма с 2 постройки и нива. Съответно там е имало на пост руски войник с бинокъл и радиостанция. Най-вероятно много трудно са го освободили !
180
4
 
11
 
! Отговори
хахахаха преди 11 месеца
от две седмици я пускат тази новина, всеки път е актуална :)