Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка

Тя е била паркирана на язовира дни преди той да бъде взривен
Обновена: 20 юни 2023 08:22 | 20 юни 2023 07:12, Нели Христова
376
Поредното парче от пъзела: Бяла кола с експлозиви е била заснета върху Нова Каховка
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че снимка на кола, очевидно натоварена с експлозиви, паркирана върху язовир Каховка в Украйна малко преди да бъде взривен, предлага допълнителни доказателства, че Русия стои зад инцидента.

Изображението, направено от украински дрон и предоставено на Associated Press, е направено на 28 май. Изглежда, че показва бяла кола с отворен покрив, разкриващ големи варели вътре, един от които изглежда е прикрепен към противопехотна мина върху капака. Кабел минава от варела към страната на реката, държана от руските сили.

Служител на комуникациите на украинските специални части каза пред Асошиейтед прес, че смята, че колата е била там, за да спре всяко украинско настъпление към язовира и да усили планирана експлозия, произхождаща от машинното отделение.

Повече от 11 000 души бяха евакуирани, след като язовирът се срути на 6 юни, наводнявайки земите надолу по течението. В понеделник броят на загиналите се увеличи до 52. Руските официални лица казаха, че 35 души са загинали в районите на Херсон, които са били под техен контрол, докато вътрешното министерство на Украйна каза, че им е известно за 17 смъртни случая и 31 души, които са изчезнали.

Воюващите страни си размениха обвинения кой е отговорен за екологичната и човешката катастрофа. Украински служители твърдят пред Асошиейтед прес, че руските войски са поставили огнева позиция в язовира малко преди взрива.

Володимир Зеленски отдавна твърди, че язовирът е миниран от Русия.

Владимир Путин каза на военни блогъри на скорошна среща, че няма интерес да взриви язовира, който наводни територия, контролирана от Русия. Той призна, че офанзивните планове на Украйна може да са били повлияни от наводнението на река Днепър, която украинските сили трябва да прекосят, за да получат достъп до частите на Херсон, контролирани от Москва.

Изображението на бялата кола, паркирана на върха на язовира, е само последното парче от пъзела, като експертите съветват, че не може да се направи авторитетна оценка, докато не бъде даден достъп на независими инженери.

Миналата седмица международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance, действаща в подкрепа на главния прокурор на Украйна, заяви, че смята, че е "много вероятно руските сили умишлено да са разрушили язовира" и че наскоро приет руски закон, който забранява разследването на инциденти в хидротехническата структури в окупираната от Русия Украйна предложиха убедителни, макар и косвени доказателства за този случай.

Сеизмични сигнали от експлозия на язовира са приети от сензори в 2.35 сутринта и 2.54 часа сутринта на 6 юни. Смята се, че размерът на експлозията отхвърля външна атака като причина.

Институтът за изследване на войната, американски мозъчен тръст, който наблюдава руските действия в Украйна от началото на войната, твърди, че "балансът на доказателства, разсъждения и реторика предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира".

Украинската разузнавателна служба публикува прихванат разговор, за който се твърди, че е между руски войник и някой друг, в който войникът казва, че "нашите диверсионни групи са били там. Искаха да всят страх с язовира. Не вървеше съвсем по план."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен При евакуацията на РФ част от реката има двама загинали заради наводнението(говори колко добре са организирали МЧС - еквивалент на нашата Гражданска защита) и десетки загинали от Ъкраински обстрел? - Ето това не мога да го разбера защо Ъкраинците стрелят по цивилни обекти - по площи и след това се сърдят че ги наричат ТЕРОРИСТИ - просто няма налични РФ военни обекти по които да стрелят?
254
3
 
11
 
! Отговори
Борил преди 11 месеца
Да ьживее България!!!! Бандерофилите чемодан, вокзал, Киев.
253
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 262 Ами питай Буданов дето изчезна.Той обясняваше ,че имат право да унищожават всичко,което в момента е на територията на Русия.Ама май вече минаха няма да може да се изкаже.
252
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До r3v0lv3r "1 седмица по руските телевизии разправят как имат военна ползва от разрушаването на стената" Да тръбяха но и тръбяха че има военна ОПАСНОСТ и показваха кадри как по стената се обучават да стрелят ВСУ с разни системи. Разюбираш ли долното течение на ДНЕПР с или БЕЗ Каховската стена е еднакво широко и дълбоко и еднакво трудно за форсиране. А каховското водохранилище е "лесно за форсиране" пеша военните машини трябва да изградят укрепен брод(с бетонни плочи) Идеална цел за РФ Ракети
251
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До БобиФасулчо,*** си причиниха доста по лоши работи от нова каховка през тая година и половина.Напълно в техен стил е да се ос.рат отвсякъде и да съсипат сума ти си земя и животи покрай това.За какво им е на Украйнците да си унищожават земята и да не могат да знаят къде са мините ?
250
10
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До r3v0lv3r МИНУС (-) за РФ: 1. Иригация в Херсонска област по ДНЕПР - ФИРА 2. Канала за иригация Херсонска и Запорожка област - ФИРА КАКТО И РЕКОЛТА 2023 - ФИРА 3. Същия тоя канал в Крим Иригация и водоснабдяване на СЕВЕРЕН КРИМ - ФИРА КАКТО И РЕКОЛТА 2023 - ФИРА 4. Само Заради разлива половината реколта в Херсонска Област - ФИРА 5. Материални щети от Ралива 6. НЕПРЕДСКАЗУЕМА МИННА ОПАСНОСТ В ЦЯЛАТА ЗОНА НА РАЗЛИВА - ДЕСЕТИЛЕТИЯ В БЪДЕЩЕТО - И това Рашките ще си го причинят сами на себе си?
249
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе украинофилистици занимавайте се с Украйна,ама в Украйна на вас като ви е някаква не означава,че другите трябва даде интересуват от нея ,ясно ли ви е.Не ми я набутвате тук с разни опорки.Тук е България,а не Украйна и никой българин не е длъжен да да търпи украинската простотия.
248
9
 
2
 
! Отговори
Станислав Христосков преди 11 месеца
Абе, батко пита кога запозва контраофанзивата на усраинците?
247
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мир в Украйна ще има едва след като всички чебурашките-фашисти бъдат убити или прогонени обратно в пoмийната яма Русия.
246
18
 
5
 
! Отговори
Всеки който преди 11 месеца
Слага минусче на призив за МИР в България и Европа е болен психо_пат!!
245
17
 
6
 
! Отговори
Мир в Европа преди 11 месеца
Мир в България и Украйна!Само военно промишления комплекс печели от войната да сметка на убитите хора! Точно кокто фармаиндустрията през ковид пандемията!
244
16
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
Руските македонци пак се изложиха.... Идеята да се взриви язовира и да се обвинят руснаците е брилянтна... обаче изпълнението е направо комично. Като президента им.
243
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е те украинците след 200 милиарда,300 к армия и още 700 к мобилизация са още в Запорожието у царевица,а да стигнат до Крим колко ще им трябва още сигурно 2 милиона войски и някой друг трилион може би,а да и то само с пари не става,трябва и произведено оръжие да има.
242
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 250Има да ги разправяш тия работи дъълго след като Украйнците си вземат обратно Крим.Ама рано или късно самагонът няма да прости
241
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като укроотбраната се разпадне като в Афганистан, западът ще разбере грешките си ама ще е късно, Зеленски като отлети отвън на последния самолет като талибколаборационистите...
240
9
 
3
 
! Отговори
Ние русофобите преди 11 месеца
не сме наред с главата, а след контраофанзивата изпаднахме в менопауза . Моля не ни се подигравайте, иначе ще се оплачем на БХК.
239
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те руснаците нарочно са отрязали покрива на колата, за да покажат на украинците пропагандна възможност. Гьобелс ви завижда на безочните лъжи... в ада ще врите в по-жежък казан от Гьобелс...
238
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иzzzроди през 1950та : Този язовир който строим ще издържи дори тактическо ядрено оръжие.Иzzzроди 2023 : Амъъъ тая кола която не може един танк да взриви бутна язовира
237
2
 
7
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
След втора успешна трапанация, Заслужни произнасял само една фраза - Слава украини !
236
3
 
5
 
! Отговори
Тагарев съм преди 11 месеца
Гледах среща в запорожието на новият руски дрон Привет 82 с френски колесни танкове... Лошо ми е отивам за аналгин.