Англия дава още $306 милиона на Украйна, Киев загуби 29% от БВП

Възстановяването на страната – колосално предизвикателство
Обновена: 21 юни 2023 07:13 | 21 юни 2023 07:00, Камелия Цветанова
85
Англия дава още $306 милиона на Украйна, Киев загуби 29% от БВП
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на Украйна ще бъде "колосално предизвикателство", заяви германската външна министърка Аналена Бербок в изявление, публикувано днес, малко преди началото на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, предаде ДПА.

"Само през 2022 г. Украйна е загубила 29 процента от брутния си вътрешен продукт, а инфлацията достига 27 процента", заяви министърката. Световната банка очаква възстановяването да струва повече от 400 милиарда долара през следващото десетилетие.

Още по темата

В момента Германия предоставя "огромна нова хуманитарна помощ в помощ на семействата, които са най-засегнати от разрушенията, наводненията и разселването", каза Бербок.

В средносрочен план, каза тя, целта е да се подпомогне финансирането на възстановяването. В дългосрочен план процесът на присъединяване към ЕС ще положи основите на устойчива и просперираща украинска икономика.

"Подкрепата на Германия е твърда като скала - днес, утре и вдругиден. Защото за трайния мир не е достатъчно Украйна да спечели войната - ние искаме тя да стане част от европейския проект за мир и просперитет", каза тя.
Великобритания, която тази година е съорганизатор на конференцията заедно с Украйна, разчита в голяма степен на насърчаване на частните инвестиции в страната в допълнение към пряката помощ. По данни на британското правителство стотици международни компании вече са сигнализирали за намерението си да участват във възстановяването на Украйна. Сред тях са и много германски компании, които въпреки войната все още развиват дейност в Украйна, каза Бербок.

Британският министър-председател Риши Сунак ще представи днес голям пакет от мерки за Украйна, включващ допълнителни гаранции в размер на 3 милиарда долара за отпускане на заеми от Световната банка, предаде Ройтерс.
В началото на двудневната конференция за възстановяването на Украйна в Лондон Сунак ще представи пакета, който ще включва и 240 милиона британски лири (306 милиона долара) двустранна помощ и разширяване на британските международни инвестиции в Украйна.

Великобритания е един от основните поддръжници на Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, и Сунак се надява, че конференцията ще затвърди позициите на Лондон, като същевременно ще насърчи частния сектор да направи повече за възстановяването.

"Заедно с нашите съюзници ние ще продължим да подкрепяме отбраната на Украйна и контранастъплението и ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, докато тя продължава да печели тази война", ще каже Сунак на конференцията според откъси от речта му, публикувани от неговата канцелария. /БТА, Любомир Мартинов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
7
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
Саксонеца ако пуснат във Филиповци, после седмица със свещ не могат да го открият.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бързат да глътнат Украйна докато техният човек Зеленски е на власт. Също като наш Киро , когото делим с американския посланик.
52
3
 
11
 
! Отговори
Някой да обясни.... преди 11 месеца
....защо Украйна трябва да стане част от европейския проект за мир и просперитет". И защо за НАША сметка.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние имаме по-висока инфлация и без война, нашите обичани народни представители се грижат не само да да им влезнем в положението на украинците ами направо да го усетим все едно войната се води у нас
50
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Каква е тази война с 29% загуби? Русия трябва да унищожи украйна. Не 29, а 99% от укропия трябва да бъде унищожена. А европеидният балкански про'с'так трябва да бъде задължен да я възстанонява.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"В дългосрочен план процесът на присъединяване към ЕС ще положи основите на устойчива и просперираща украинска икономика." Както превърна Българската икономика в устойчива и просперираща? Сериозно? Ние вече сме го гледали този филм и знаем края.
48
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Англия или великобритания? Щот и скотите са същия тиш като англичаните....
47
4
 
10
 
! Отговори
на Украйна у Устата преди 11 месеца
Не съм вярвал, че има по-глупави хора от БГтата, но Украйна са жив пример. Токоваха си майката на собствената държава на няколко американски и британски стотинки.
46
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Западът превърна Украйна в една държава, която трябва да плаща с кръв, за да и се поддържа изкуственото дишане. Жалка картинка.
45
7
 
5
 
! Отговори
Бах мама му. преди 11 месеца
Че как Киев няма да губи 29 % от БВП. Путин им разби икономиката.Няма да очакваме ръст , я.Русия маже да не победи , но поне съсипа тотално Украйна , мис-ки-нина му с мис-ки-нин.
44
25
 
4
 
! Отговори
Ха ха, преди 11 месеца
Много са забавни руските таракани? Да не им вземали американците полезните изкопаеми, предпочитали те да ги заграбят! Интересен довод за агресия! И за по-сигурно, ще изравнят със земята всичко по пътя си!
43
3
 
22
 
! Отговори
Смях! преди 11 месеца
Браво, наливайте си парите, а държавата ви лека полека си потъва ! При положение , че над 35% от хората са безработни и карат на помощи не знам как я карат !
42
3
 
19
 
! Отговори
Украйна преди 11 месеца
ТОВА е комбиниран крематориум и пещ за изгаряне на пари!
41
3
 
23
 
! Отговори
Бизнессмен преди 11 месеца
Продайте чертежите на онези самолети дето купихте за доставка другият живот. Препродайте им ги, така че да имат най-модерните самолети! И се отървете от дългът по това безмислено действие.
40
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Англия или Великобритания или Обединеното Кралство - вие изобщо правите ли разлика между трите?
39
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ и Англия наливат милиарди в Украйна а собственото им население започва да обеднява и в един момент да не вземе военото положение да се прехвърли на тяхна територия защото глада не прощава
38
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За момента ви помагаме да се биете,после ще ви помагаме да си лижете раните и да ни работите във фабриките!
37
3
 
18
 
! Отговори
До 40 преди 11 месеца
Преди 100 години Великобритания заложи такава бомба в Близкия Изток че за век бяха избити повече от 10 милиона души и войните никога няма да спрат ...глад за петрол и влияние.Цяката британска история плува в кръв от самото начало до днес
36
6
 
20
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Какво я мислите Украйна. Когато Русия я вземе , ще ви остане да възстановите Лвов и Киев ...другото няма да е вече просто Крайна
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Cokepec вaaa, Kocтoв!