ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна

Предвижда се Киев да получи 40 млрд. евро в следващите години
126
ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката. Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че средствата, отпускани на Киев, ще бъдат осигурявани безвъзмездно и под формата на заеми. Фон дер Лайен отбеляза, че тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне. Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г., заяви председателят на ЕК.

По нейните думи комисията вече се е наложило да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, допълни Фон дер Лайен.

Тя настоя за осигуряване също на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите. Според нея 10 милиарда евро следва да бъдат предоставени за развитието на върхови технологии. Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни, уточни председателят на ЕК.

Комисията днес предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване. Очаква се въпросът да бъде обсъден на предстоящото в края на следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК предлага способ за оценка на заплахите за европейската икономика. Според комисията е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите в ЕС и представители на комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции. Според комисията е необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: УкрайнабюджетЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
До IQ 3.14 преди 10 месеца
Ти не си толкова повреден. Причината са "архитектите" в пенсионната ни с.И.с-Тема, сътворили начина на изчисление, още от "оно време" А още по-повредени са ония, които приватизираха/т.е. оплячкосаха и разграбиха целият природен и човешки труд от човешкия ресурс/ - От един Дедо Морз от бившия ОК Риболов, който по документация за получено възнаграждение трябваше да има поне една...ТАВАНСКА пенсия.Работил при екстремни условия с висока квалиикация, по м-ународни стандарти по 12 часа , по 6 месеца.
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българския народ не видя капка добрина от ЕС нито от Нато. Само елита взе всичките пари и забогатя. Живее в други измерения.Открадна всичко но това стана възможно защото такава корумпираща е схемата на самия ЕС и ЕК корупционна.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По рано чета че Американец убил Рускиня в армения после избягал в грузия и от там в турция натовска страна американска и тя. Либерална демокрация !!!
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бръкнаха ни в джоба, вече няколко пъти.
113
9
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
До Давай Za требва да си или редко *** или редко мързелив да вземаш 300 лв пенсия 2023
112
16
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Путин нали каза, че украинците имали "катастрофални загуби" и контраофанзивате била спряха. А всеки ден по 5 селца освобождават. Как става така?
111
0
 
16
 
! Отговори
Давай Za преди 10 месеца
Дайте им на бежанците по една българска пенсия и да видим как ще оцелеяват с 360лв. на месец?
110
0
 
16
 
! Отговори
Не трябва... преди 10 месеца
...да позволяваме да ни сменят лева с евро. Видя се, че ни водят към кланница, не към Съюз. Трябваме им като територия близо до Русия. Имаме донякъде шанс като обединени с Чехия, Полша, Украйна, Румъния, Унгария, Словакия.
109
0
 
20
 
! Отговори
нуждите на Украйна преди 10 месеца
Ако БЪЛГАРСКИ политик гласува и ЕДНА стотинка помощ за Украйна, която не е член на ЕС, трябва да бъде публично екзекутиран и имуществото му отнето в полза на държавата.
108
0
 
15
 
! Отговори
Грозно е положението преди 10 месеца
Масата българи пък такива хотели са виждали само на снимка.За това и няма да се оправим, защото сме продажна нация. Ония киро простото пък ревеше да сме си давали заплатите за украйна. Ми дай ги за българите бе умнико, или те българите всички са милионери и няма какво да си правят парите...Жал ми е за тая държава, безвъзвратно загинала...
107
0
 
14
 
! Отговори
Грозно е положението преди 10 месеца
България, членка на ЕС вече повече от 15 години е видяла по-малко помощ от съюзниците си за това цялото време, отколкото украйна, която дори не е в ЕС и Нато само за последната година.Масата българи живеят по-зле от украинците в момента по време на война. Как лицемерните и продажни страни членки на ЕС не го видяха това и не казаха, дай да им помогнем, ама виждаш ли за украйна всичко.Няма и да коментирам, че украинците си печът гъ*овете безплатно в различни луксозни хотели.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По рано чета че Американец убил Рускиня в армения после избягал в грузия и от там в турция натовска страна американска и тя. Либерална демокрация !!!
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Започвате да плащате негласуващи бу наци с бу наци защото заради вас стана възможно връщането на власт на фашистите.
104
1
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ОТ КОГА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА СА ЧЛЕНОВЕ НА ,,ЕС " И ,, ЕК " ??? ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И БЕДНИ НЯМАМЕ , А ЗА СЕМЕЙСТВАТА НА УБИТИТЕ УРКИ ЩЕ ИМА !!!!
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Необходима е много по-голяма помощ за Украйна - ти от тука ли громиш руския нацизъм? Айде в украина! Американски облекло, американски пушки, американски сандъци... Хората са помислили за всичко. После ако се върнеш и герой ще те пишат и депутат ще станеш! Бегай бърже!!!
102
1
 
15
 
! Отговори
ЕС да се прекръсти преди 10 месеца
В Съюз на Европейските Социалистически Спонсори на Украйна! СЕССУ
101
0
 
16
 
! Отговори
До 104 преди 10 месеца
Така е! Схемата е същата, сменя се само декора- я Корона, я Путин! Но последните 3 години просто прекалиха с алчноста и експлоатацията! Все повече хората го осъзнават! Въпреки че в България явно 50% ( които гласуват за ППДБГЕРБ още не го разбират..)
100
2
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 101 "Тази война си е чиста схема за пране на пари! Парите се трансферипат от данъкоплатците в Европа и САЩ в ръцете на малка група политически елит" - че нали това е същността и смисъла на ЕС?! И сега и преди.
99
2
 
21
 
! Отговори
Всички пари на ЕС преди 10 месеца
Нашите данъци европейци отиват САМО за Украйна или за МИГРАЦИЯ или за ОРЪЖИЯ! За друго не остава нищо вече! Ба си съюза!
98
1
 
18
 
! Отговори
До 101 преди 10 месеца
Тази война си е чиста схема за пране на пари! Парите се трансферипат от данъкоплатците в Европа и САЩ в ръцете на малка група политически елит ( Урсула, Байдън, Зеленски) и военно хромишления комплекс! Функционира безотказно!! Ето и в България данъкоплатците не протестират срещу новото правителство, което е инсталирано с тази цел от Посолството!!