Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници

Очертаха на съвместна пресконференция бъдещето на отношенията НАТО-Украйна
Обновена: 12 юли 2023 16:37 | 12 юли 2023 16:35, Елка Василева
122
Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днес очакваното обявяване на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Той обаче подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО.

Още по темата
"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО", каза той и изрази увереност, че страната му ще се присъедини към алианса след войната. "Ще направим всичко възможно това да стане факт", добави той.

Членовете на Г-7 (САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Германия, Италия и Япония) ще представят днес план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна.

Когато Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин "подцени смелостта на украинския народ, куража на украинските сили и решителността на украинското ръководство. Но той подцени и единството и силата на НАТО", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски.

Алиансът ще остане с вас колкото дълго трябва, каза Столтенберг и допълни, че съюзниците са предоставили десетки милиарди в помощ на Украйна. Създадохме нов съвет НАТО-Украйна и дадохме обещание, че Украйна ще стане член, приехме нова програма за трансформиране на украинските въоръжени сили от такива от съветската епоха в такива с оперативна съвместимост с НАТО. Украйна е по-близка с НАТО от когато и да било, премахнахме изискването за План за действие за членство – една от стъпките, които трябва да бъдат изпълнени от всяка държава кандидат, каза Столтенберг.

Решенията във Вилнюс са нов етап от отношенията НАТО-Украйна, днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници, каза в заключение генералният секретар на алианса.

Володимир Зеленски каза още, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна и че ще повдигне въпроса в преговорите с американския президент Джо Байдън.

Президентът допълни, че гаранциите за сигурност ще покрият сфери, в които Киев вече е получил подкрепа, но ще има и допълнителни аспекти като противовъздушна отбрана и военни летателни апарати.

"Искам да постигна успех на тази среща на върха за всички – за нашите войници, за нашите граждани, за нашите деца и особено гаранциите за сигурност, които са толкова важни за народа", каза Зеленски.

"Важният резултат тук е признанието, че Украйна не се нуждае от План за действие за членство по този път (към НАТО)", заяви Зеленски. По думите му украинските войници са натрупали опит в сътрудничеството с различни държави членки на алианса.

Хиляди украински войници са обучавани от западните партньори на Киев. Украйна също така е силно зависима от западните оръжейни доставки за борба с руските сили, които започнаха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Вчера отпадна изискването Киев да изпълни Плана за действие за членство – списък с политически, икономически и военни цели, които други източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.
(БТА, Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
1
 
! Отговори
УКРАЙНА след войната преди 9 месеца
.....ЩЕ Е НОВАТА ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ СЛЕД ВСВ!!!А , РУСИЯ ЩЕ Е БЕДНЯКА ГЛЕДАЩ СЪС ЗАВИСТ И ЗЛОБА НА БОГАТИЯ И МОЩЕН СЪСЕД....КАТО БИВШОТО ГДР И Соц-лагера на МИЗЕРИЯТА!
97
1
 
2
 
! Отговори
Столтенберг преди 9 месеца
Столтенберг, колко си гаден ти, въобще не ти пука за Украйна.
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зададен въпрос: Наистина, защо руснаци или смесени от Украйна бягат от армията която отива да ги защити уж? Сигурно много им харесва България с ушатия президент и Костя Копейкин? Отговор: Защото тук живеят на хотел и га хранят безплатно за сметка на българския народ. А да попитам защо българските моряци от кораба в Мариопул искаха да ги спасят руснаците, а не украинците?
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В леглото ли ще се срещнат
94
9
 
5
 
! Отговори
... преди 9 месеца
НАТО вече е по цялата източна граница на рашистан! От далечния север до черно море! И това рашистан сам си го направи! Сега и Украйна ще влезе официално в НАТО! Определено рашистан губи войната! затова и путинофилията реве ли реве! плаща и се да реве! както и да ЛЪЖЕ! това е единствената истина за путинофила!
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мисля че НАТО ще стъпи официално в Украйна. Може да извъртат формата както си искат но това няма да го направи реалност. Не знам кой безумец си мисли че руснаците щяха да търпят вечно да ги обграждат.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз лично ще нося ли някаква съдебна отговорност, ако кажа на професионален yбиец да ходи да си гледа работата?
91
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на героичния украински народ-народ победител над нацистките орди от Азия.
90
1
 
6
 
! Отговори
само питам преди 9 месеца
Тези двамата терористи ли са? Защото използват терористични методи за ликвидиране на мирни хора, жени и деца и инфраструкура!
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Eдно не мога да разбера! Че зеления фашизиран клоун си изнася всеки ден циркаджииското си представление го разбирам! Той е като жабока Кърмит! Удава му се и го влече това! Както казва народа: В кръвта му е! Но защо дъртака Йенс се опитва да играе в това представление, като нито му се отдава това, нито е професионален клоун! Според мен е по добре да стои там на ложата и като двамата старци от Мъпет шоуто да наблюдава и коментира изявите на жабока Кърмит!
88
2
 
14
 
! Отговори
Алекса преди 9 месеца
Напъна се НАТО и роди мишка ! След ядосаното изявление на Зеленски май май почва да разбира че просто е една маша на САЩ !
87
2
 
5
 
! Отговори
заглавието трябва да преди 9 месеца
бъде: Мъпет шоуто се премести във Вилнюс, а в ролята на мис Пиги се превъплати генералния секретар на НАТО Йенс Стоутенберг!
86
2
 
8
 
! Отговори
само питам преди 9 месеца
Къде е СЕМ да ви глоби, че рекламирате наркомани?
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Краснолиманското направление тече активно настъпление на ВС на РФ - навлязоха в Торское. Действат руска авиация и безпилотни самолети-камикадзе, унищожени са няколко пункта на дислокация на зомбитата на киевската хунта, два склада с боеприпаси и артилерийски установки. Най-вероятно зомбинацитата ще прехвърлят нови резерви тук и ще се опитат да контраатакуват в близко бъдеще.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига сте рекламирали този наркоман, че децата гледат и искат да приличат на зеления клоун (жабока Кърмит) и искат и те да употребяват наркотици!
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В направление Артемовск не става по-спокойно за руските части. От терена се съобщава, че зомбинацитата настъпват едновременно от няколко посоки. Части на ВС на РФ близо до Клешчеевка държат отбраната в покрайнините на селото, но зомбираната по натовски стандалт биомаса успя да заеме позиции от северозапад. ВС на РФ преминаха в контраатака южно от Клещеевка, използвайки резерви.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В направление Авдиевка зомбинацитата се опитват да атакуват локално близо до Водяни, Опитно и Красногоровка, отклонявайки ВС на РФ от Орловка, където руските войски се опитват да контролират пътя за доставки.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В южно-донецкото направление ВС на РФ отблъснаха атаките на зомбитата на киевската хунта към Приютное и западно от Старомайорски, настъплението беше спряно, но боевете продължават. Зомбинацитата са прехвърлили резерви на север от Приютное, малко на юг от Грушева балка - те се окопават в горски пояс, руската артилерия ги удря. Зомбитата на киевският наркокартел са натрупали значителни сили в този район и може да нанесат нов удар в тази посока.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В запорожското направление атаките на зомбинацитата станаха по-сериозни от тези, които се водят през последните седмици. На линията Работино-Новоданиловка Леопард и Брадли отново участваха в опит да пробият фронта на Запорожие. Боевете не спират, руската артилерия работи плътно. Руснаците не просто задържат позиции, те контраатакуват и зомбираната по натовски стандарти биомаса при отстъпление попада в минни полета под огъня на руската артилерия и авиация.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зомбитата на киевският наркокартел изоставиха своя брат, защото нямаше достатъчно място в MRAP. Ясно отношение на зомбитата към своите. За едно зомбинаци нямаше достатъчно място в колата, той беше изхвърлен, после почти прегазен и след това оставен да лежи по средата на пътя, това се наблюдаваше и снимаше от дрон. В резултат на това изоставеното зомби се върна обратно в окопа.