Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници

Очертаха на съвместна пресконференция бъдещето на отношенията НАТО-Украйна
Обновена: 12 юли 2023 16:37 | 12 юли 2023 16:35, Елка Василева
122
Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днес очакваното обявяване на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Той обаче подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО.

Още по темата
"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО", каза той и изрази увереност, че страната му ще се присъедини към алианса след войната. "Ще направим всичко възможно това да стане факт", добави той.

Членовете на Г-7 (САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Германия, Италия и Япония) ще представят днес план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна.

Когато Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин "подцени смелостта на украинския народ, куража на украинските сили и решителността на украинското ръководство. Но той подцени и единството и силата на НАТО", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски.

Алиансът ще остане с вас колкото дълго трябва, каза Столтенберг и допълни, че съюзниците са предоставили десетки милиарди в помощ на Украйна. Създадохме нов съвет НАТО-Украйна и дадохме обещание, че Украйна ще стане член, приехме нова програма за трансформиране на украинските въоръжени сили от такива от съветската епоха в такива с оперативна съвместимост с НАТО. Украйна е по-близка с НАТО от когато и да било, премахнахме изискването за План за действие за членство – една от стъпките, които трябва да бъдат изпълнени от всяка държава кандидат, каза Столтенберг.

Решенията във Вилнюс са нов етап от отношенията НАТО-Украйна, днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници, каза в заключение генералният секретар на алианса.

Володимир Зеленски каза още, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна и че ще повдигне въпроса в преговорите с американския президент Джо Байдън.

Президентът допълни, че гаранциите за сигурност ще покрият сфери, в които Киев вече е получил подкрепа, но ще има и допълнителни аспекти като противовъздушна отбрана и военни летателни апарати.

"Искам да постигна успех на тази среща на върха за всички – за нашите войници, за нашите граждани, за нашите деца и особено гаранциите за сигурност, които са толкова важни за народа", каза Зеленски.

"Важният резултат тук е признанието, че Украйна не се нуждае от План за действие за членство по този път (към НАТО)", заяви Зеленски. По думите му украинските войници са натрупали опит в сътрудничеството с различни държави членки на алианса.

Хиляди украински войници са обучавани от западните партньори на Киев. Украйна също така е силно зависима от западните оръжейни доставки за борба с руските сили, които започнаха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Вчера отпадна изискването Киев да изпълни Плана за действие за членство – списък с политически, икономически и военни цели, които други източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.
(БТА, Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дребосък потен, идвай си прибираш богаташите от нашето море, съсел недокл атен! Само украински поршета и Рейнж Роувъри пред хотелите
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зелето не разбира,че го лъжат.Западът е лицемерен.Няма да ги вземат по същата причина заради която има война там,т.е. не може да се пращат крилати ракети по малцинствата.А сега просто ги ползват за био оръжие срещу руснаците,защото сега са им паднали балъци.Ако почнат да спазват критериите за прием даже война няма да има и гаранция,че поне в ЕС ще ги вземат.
16
1
 
3
 
! Отговори
Red hardliner преди 9 месеца
Aaaa,КГБ не беси никого,те по-скоро другите бесят.Справка Милошевич
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що не благодари на Радеф, който мирно ще разреши ,,конфликта"?
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Миризливия пак ли е на почивка?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Немам търпение да го видя обесен от КГБ :)))
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бийте се момчета и ако спечелите ще стане чудо..... НАТО и Европа ще ви приемат и ще цъфнете както Българите........
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези двамата на снимката си подават топката и литкат както си искат наивния и неадекватен български премиер. А той не харчи свои пари, а парите на данъкоплатците. Думата помощи за украйна означава кръвопускане на България.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Яко се изгавриха с Непрания във Вилнюс, показаха му, че е про3 наемник и че просто го употребяват, докато им писне. Малка плашлива учка
9
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
защо нато не се намеси в судан а се бута в украина защото така е по сценарии дасе удари русия чрез мюрето украина защо нато прати 600 воиници от турция вкосово а не прати воиници от дания или финландия нарочно за да има провокации
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просяк! Обикаля като цветарка и проси. Който не му даде, става лош и Зе"Лю си показва рогата, за да го заклеймява, назидава, поучава и да му набие kанчето. Учих история на света, но никъде никога не е просил по време на война като Зе"Лю. Този е турист. Обиколи за месеци 22 държави да проси пари и оръжие. Ние бяхме 17,-тата държава, Турция 19-тара държава. Кога изобщо воюва? Ползва самолети на страните членки на НАТО, за да не го свалят. На българския правителствен самолет горивото е 50 000лв.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахахаха.... Прочетете внимателно какво нищо означава тази вербалистика! Украйна е оставена сама да проси и да се бие.... Къде и какви гарнций са това?!?
6
15
 
1
 
! Отговори
До кукла преди 9 месеца
Ако не бяхме в НАТО, щеше да си с фес, или фередже!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бая хора поизмряха в Украйна защо се радват тия?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Благодари за кастъчните бомби, ама рашките имат същите, може да благодариш следващия ден и за ядрено оръжие, обаче рашките също имат ядрено оръжие...къде ще се види края :)))
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лицемери!
2
7
 
17
 
! Отговори
Кукла на конци преди 9 месеца
Не им трябва ЕС и НАТО! Да погледнат България! За 34 години само мъки,унижение и разруха! Кое ни е наред в Европа? Здравеопазване ли,образование,промишленост,спорт,наука,промишленост или армия? Всичко ни разрушиха,окрадиха ни българските деца! Днес на почит са мафиотите и да си крадец звучи гордо! Големите престъпници под крилото на САЩ живеят охолно,а 90% от българите са в окаяно положение! Затова българите харесват Русия и дано смели НАТОвските лай.а в Украйна! Поб
1
4
 
9
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 9 месеца
От два месеца с пеефски двамата налагаме здраво кирил петков изодзадзе с четвъртитите си с разширени вени инструментариуми, а той само се кефи!