Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници

Очертаха на съвместна пресконференция бъдещето на отношенията НАТО-Украйна
Обновена: 12 юли 2023 16:37 | 12 юли 2023 16:35, Елка Василева
122
Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днес очакваното обявяване на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Той обаче подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО.

Още по темата
"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО", каза той и изрази увереност, че страната му ще се присъедини към алианса след войната. "Ще направим всичко възможно това да стане факт", добави той.

Членовете на Г-7 (САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Германия, Италия и Япония) ще представят днес план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна.

Когато Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин "подцени смелостта на украинския народ, куража на украинските сили и решителността на украинското ръководство. Но той подцени и единството и силата на НАТО", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски.

Алиансът ще остане с вас колкото дълго трябва, каза Столтенберг и допълни, че съюзниците са предоставили десетки милиарди в помощ на Украйна. Създадохме нов съвет НАТО-Украйна и дадохме обещание, че Украйна ще стане член, приехме нова програма за трансформиране на украинските въоръжени сили от такива от съветската епоха в такива с оперативна съвместимост с НАТО. Украйна е по-близка с НАТО от когато и да било, премахнахме изискването за План за действие за членство – една от стъпките, които трябва да бъдат изпълнени от всяка държава кандидат, каза Столтенберг.

Решенията във Вилнюс са нов етап от отношенията НАТО-Украйна, днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници, каза в заключение генералният секретар на алианса.

Володимир Зеленски каза още, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна и че ще повдигне въпроса в преговорите с американския президент Джо Байдън.

Президентът допълни, че гаранциите за сигурност ще покрият сфери, в които Киев вече е получил подкрепа, но ще има и допълнителни аспекти като противовъздушна отбрана и военни летателни апарати.

"Искам да постигна успех на тази среща на върха за всички – за нашите войници, за нашите граждани, за нашите деца и особено гаранциите за сигурност, които са толкова важни за народа", каза Зеленски.

"Важният резултат тук е признанието, че Украйна не се нуждае от План за действие за членство по този път (към НАТО)", заяви Зеленски. По думите му украинските войници са натрупали опит в сътрудничеството с различни държави членки на алианса.

Хиляди украински войници са обучавани от западните партньори на Киев. Украйна също така е силно зависима от западните оръжейни доставки за борба с руските сили, които започнаха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Вчера отпадна изискването Киев да изпълни Плана за действие за членство – списък с политически, икономически и военни цели, които други източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.
(БТА, Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Два фашиста от "Азов" са ликвидирани на фронта. В зоната на СВО руски войници убиха двата фашиста от 3-та бригада за специални операции "Азов" Давид Гасимов с позивна "Фугас" и Игор Андрухов, който надуто се наричаше "Уиски". Първият веднъж беше видян в Буча, а след това щурмуваше окопите, показвайки своите "подвизи". Войник от АТО с опит Андрухов участва в загубената битка за летището в Донецк. Очевидно е, че сега Киев хвърля пушечно месо на фронта, без да отчита "елитарността" на частите, които преди това се опитваха да разходват не толкова разточително. По-рано близо до Запорожие беше лик
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бийте се момчета и ако спечелите ще стане чудо..... НАТО и Европа ще ви приемат и ще цъфнете както Българите........
76
3
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Зеленски залудо изби народа той е евееин разбира се руснаците не са негова кръв - но се чудя на останалите които му се връзват и се бият с свои братя и сестриВсе едно денков да ме кара да воювам с македонияЩе ги приемат в нато ама надали
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За Китай знаеме, кажете нещо положително за Русия, че само лоши неща чувам...
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато тия си играят на гейкомсомолци, Китай осъществи проверка на алгоритъм, базиран на универсален квантов компютър
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шизофренията няма лечение! Те нападат, виновни били други, най вече САЩ...ако Путин натиснел копчета, виновен бил друг....Колко тъпотия има на тоя свят.боже, боже,и колко много се е събрала в нашата нищожна държавичка!
72
3
 
8
 
! Отговори
тулуп преди 9 месеца
Соломон Паси сигурно реве от радост сутринта. Подсмърча и чейнето му трепери от адреналина.
71
7
 
14
 
! Отговори
Хе Хе преди 9 месеца
НАТО похарчи повече пари за ненатовска Украйна, отколкота за натовска България, която е членка от 2004-та. Срам!
70
8
 
8
 
! Отговори
Самарин преди 9 месеца
Гадни,отвратителни муцуни,които ще запалят нова атомна война. Тези ***,въобще не мислят,какво ще се случи,ако Путин натисне оня бутон. Този дългия маркуч и джуджето при него,ще изгорят като въшки.Спрете кучета,докато не е станало късно.
69
6
 
9
 
! Отговори
Диванча праз преди 9 месеца
Помагат да се избиват млади украинци. 26 хиляди за месец в контраофанзивата избити украинци. Хайде защитниците на Украйна готови ли сте да покажете смелостта си? Отидете и застанете рамо до рамо в окопа. Или гледаме като мач войната от дивана и демонстрираме привързаност в името на нашето разбиране за справедливост????. Хайде защитите дже.ндърството с действие. Отидете... За вашите идеали не жертвайте чужди животи... Кървави Геймъри
68
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия има врагове или слуги, тя не може да е част от някакъв съюз или международна организация! На тях понятия като демокрация съвместни решения не са познати! Те нямат такава институционална култура!Развитието им в това отношение е 200 години след Европа! Иначе писатели като Пушкин, Лермонтов, Толстой ....това са велики хора, но те са борци срещу самодържавиетэ!
67
5
 
8
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 9 месеца
Ако Украйна не може да победи дори с помощ - пари, оръжия ,оръдия какво ще правим?Колко цивилни ирландци , французи , германци , италианци ,испанци, поляци ,датчани , финландци, шведи , нидерландци, португалци , австрийци, естонци , словенци, унгарци , чехи, българи,ръмънци, хървати са съгласни да отидат на бойното поле да пазят европейския съюз и да умрат за него?Въпросът ми не е "възрожденски" или анти европейски или анти украински ,просто питам .Колко лидери от ЕС са готови да ОБЯВЯТ мобилизация на цивилни съгражданиИма ли смели лидери да предложат това на съгражданите си ? Само питам .Май
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първият ден на срещата на НАТО във Вилнюс (освен че реално обявиха война на Русия) се оказа също така идеологическа и психологическа катастрофа за Уркайна. Зеленски го водеха като магаре на каишка. В критически момент НАТО ще влезе във войната и ще ви защити от руснаците, не бой се, Володка, напред! По-дяволите истанбулските съглашения, по-дяволите преговорите, ето парите, ето оръжията, ако стане критично цялото НАТО ще се включи, НАТО е най-мощният съюз на планетата.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво стана сега във Вилнюс? - Ти просеше, ние всичко ти дадохме, а ти нищо не постигна! Къде е резултата? - Ама вие ми обещахте, Борис лично ми обеща, лично обещание, че НАТО ще се намеси ако стане критично! - Обещахме ти? Има ли договор, покажи на хартия подписан довор, че сме ти обещали! Борис Джонсън кой е - има 7 деца и сега пише статии, Володя, ти нормален ли си, някакъв журналист ти обещал гражданите на страните от НАТО да се бият за Украйна, за някакви славяни! И всички в Украйна повярваха на това!
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Washington Post: Aмериканската делегация, която пристигна във Вилнюс за срещата на върха на НАТО, беше бясна заради вчерашните публикации на Зеленски в социалните мрежи. Украинският президент нарече "абсурдно" решението на Алианса да постави на Украйна списък с условия за влизане и предположи, че Западът просто не иска да види Киев член на НАТО.
63
2
 
6
 
! Отговори
До 32 държави преди 9 месеца
То там е проблема. Нали уж би трябвало тия 32 държави да са равнопоставени партньори, а те слушат. Е..значи това не е съюз. А Русия няма защо да я слушат, тя не е част от тоя съюз.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лонгор и джудже решават човешки животи без и минута да си виждали и за туй човек трябва да е свободен и на нагли същества да отговорят нагло и твърдо
61
3
 
4
 
! Отговори
До Молодец преди 9 месеца
И след войната няма никъде да влезе Украйна. Просто това ще е част от новия мирен договор. Това е ясно на всички без заблудените източноевропейци и най-вече нашите
60
1
 
4
 
! Отговори
Слава Украини преди 9 месеца
Когато учениците на създателя на азбуката ни Св.Кирил Философ го попитали -""Защо си уморен, учителю?" Той отговорил-"Защото спорих с ***!"
59
2
 
5
 
! Отговори
Молодец преди 9 месеца
Столтенберг: Ако Украйна не победи Русия, няма да влезе в НАТО!