Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници

Очертаха на съвместна пресконференция бъдещето на отношенията НАТО-Украйна
Обновена: 12 юли 2023 16:37 | 12 юли 2023 16:35, Елка Василева
122
Зеленски: Благодаря на НАТО за помощта, Столтенберг: Нямам търпение да се срещнем като съюзници
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днес очакваното обявяване на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Той обаче подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО.

Още по темата
"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО", каза той и изрази увереност, че страната му ще се присъедини към алианса след войната. "Ще направим всичко възможно това да стане факт", добави той.

Членовете на Г-7 (САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Германия, Италия и Япония) ще представят днес план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна.

Когато Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин "подцени смелостта на украинския народ, куража на украинските сили и решителността на украинското ръководство. Но той подцени и единството и силата на НАТО", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски.

Алиансът ще остане с вас колкото дълго трябва, каза Столтенберг и допълни, че съюзниците са предоставили десетки милиарди в помощ на Украйна. Създадохме нов съвет НАТО-Украйна и дадохме обещание, че Украйна ще стане член, приехме нова програма за трансформиране на украинските въоръжени сили от такива от съветската епоха в такива с оперативна съвместимост с НАТО. Украйна е по-близка с НАТО от когато и да било, премахнахме изискването за План за действие за членство – една от стъпките, които трябва да бъдат изпълнени от всяка държава кандидат, каза Столтенберг.

Решенията във Вилнюс са нов етап от отношенията НАТО-Украйна, днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници, каза в заключение генералният секретар на алианса.

Володимир Зеленски каза още, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна и че ще повдигне въпроса в преговорите с американския президент Джо Байдън.

Президентът допълни, че гаранциите за сигурност ще покрият сфери, в които Киев вече е получил подкрепа, но ще има и допълнителни аспекти като противовъздушна отбрана и военни летателни апарати.

"Искам да постигна успех на тази среща на върха за всички – за нашите войници, за нашите граждани, за нашите деца и особено гаранциите за сигурност, които са толкова важни за народа", каза Зеленски.

"Важният резултат тук е признанието, че Украйна не се нуждае от План за действие за членство по този път (към НАТО)", заяви Зеленски. По думите му украинските войници са натрупали опит в сътрудничеството с различни държави членки на алианса.

Хиляди украински войници са обучавани от западните партньори на Киев. Украйна също така е силно зависима от западните оръжейни доставки за борба с руските сили, които започнаха пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Вчера отпадна изискването Киев да изпълни Плана за действие за членство – списък с политически, икономически и военни цели, които други източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.
(БТА, Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
Ердоган и Зеленски.. преди 9 месеца
....ВЕЧЕ СА В КОМБИНА!РУСИЯ ВЕЧЕ И ИЗРАЕЛ Я ЧЕГАРИ В СИРИЯ!!!!
37
8
 
1
 
! Отговори
УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ... преди 9 месеца
.....още по-силнаС ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ СРЕЩУ РУСИЯ И БЕЛОРУС----ТОВА Е НАЧИНА ДА СЕ ПРЕКРАТИ ВОЙНАТА!
36
11
 
1
 
! Отговори
НАТО И САЩ преди 9 месеца
...трябва обезателно да възстановят ЯДРЕНИЯ арсенал на УКРАЙНА--върнат на РУСИЯ В ЗАМЯНА НА ДОГОВОРА ЗА НЕЙНАТА "НЕЗАВИСИМОСТ"----ТОВА БЕШЕ ОГРОМНА ГРЕШКА НА ЗАПАДА ДА ВЯРВА НА ЕДИН РУСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП!
35
1
 
8
 
! Отговори
Стар дедо преди 9 месеца
Няма я вече онази Украйна.Време е картите да се пренаредят отново.И без това земята й е изкупена от западняците.Т.е. територията й вече не е на украинците,а собственост на мултинационалните компании и не мога да разбера за какво и за кого ги кара да се бият Кървавият Клоун.Затова които може да избяга оттам,бяга като дявол от тамян.
34
1
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 9 месеца
От Харков се оттеглят много западни компании и се преместват в Лвов...а те винаги знаят нещата ..с една крачка напред...
33
0
 
2
 
! Отговори
Не зная на колко преди 9 месеца
години е господин Столтенберг, но ми се струва, че няма да доживее момента... по биологически причини, да не дава господ да загине във военни действия.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Войната ще свърши, когато американците разграбят всичко от Украйна и я завлекът с дългове за поне 100 години. Фактически, те унищожиха тази измислена страна, по-добри са от руснаците в това отношение.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименСамо дето май, точно обратното става
30
10
 
1
 
! Отговори
Да бе, преди 9 месеца
и аз се питам, защо пацифистите Радев, Нинова и Копейкин, не отидат в Москва, и да убедят Путин да спре войната? Войната я почна Путин, а те са за мир! Най логичното нищо като постъпка!
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е нужно Украйна да победи, а само Русия да загуби търпение и възможности и да се оттегли с подвита опашка.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 26 Добре бе зелена непрана фланелка,а защо е тук да го каже ли или да изпроси нещо.Е като няма оръжия къде е тръгнал да се прави на отворен.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 6 не се плаши,на ердоган,не му трябват 6 милиона социално слаби,че да ни кара,да носим фенове.
26
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 9 месеца
Очертава се политика на регулярна финансова помощ за Украина от ЕС като тази на САЩ към Израел.Прочетеното в статията така ми прозвуча.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
404 вече не съществува, какви съюзници го гонят па тоя.
24
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой те го лъже, той много добре знае руската простотия и наглост! Той в лицето на зеления руски чорап каза че по добре да умрат, отколкото да преговарят с Русия! Русия е държава на КГБ, измамници и лъжци, какъв договор с тях, те и да подпишат, няма да го изпълнят! Чорапа като иска, да иде и да убеди руската мафия да спре войната!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеля, помоли се за едва тениска бе, хобит! Не се издържа вече, ще върнем маските. София още смърди, врабчетата изчезнаха, комарите измряха, кучетата сами се ефтаназират вече
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленск извези по-глупав и от нашите ***!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Още Столтенберг каза че Украна ще стане член на НАТО АКО победи Русия! Т.е. ама друг път и през крив макарон !
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Война на уж е между У-на и Русия Украйна еоюва пък другите дето не участват Уж й дават оръжия е значи са участници в таз Война между кого тогава е войната Явно не е между Украйна и Русия а между САЩ и ЕС срещу Русия използвайки Украйна
19
1
 
12
 
! Отговори
По същество преди 9 месеца
Има ли още свинчета със звънчета за фронта, Зели?