Как се промени рейтингът на Зеленски по време на войната?

По-голямата част от украинците го подкрепят
19 юли 2023 14:54, Нели Христова
301
Как се промени рейтингът на Зеленски по време на войната?
Снимка: БГНЕС

По-голямата част от украинците одобряват начина, по който президентът Володимир Зеленски се справя с продължаващата война с Русия. Популярността му рязко нарасна малко след като Москва нахлу в разкъсаната от война страна миналата година.

Година след избухването на пълномащабния конфликт през февруари 2022 г. 58% от украинците силно одобряват начина, по който Зеленски води войната, показват данни, публикувани от Statista. Още една трета от анкетираните донякъде одобряват лидерството на Зеленски, според данните за февруари 2023 г.

Само 4% от анкетираните казват, че донякъде не одобряват, а 3% отговорят, че категорично не одобряват методите на Зеленски. Допълнителни 2% намират въпроса за труден за отговор или не отговарят.

Цифрите са като цяло същите като през юни 2022 г., според данните. Въпреки това процентът на одобрение на Зеленски през последната година е значително по-висок от предвоенните данни. През март 2021 г. само 12% силно одобряват,  26% процента донякъде одобряват действията на Зеленски, като 53% не го одобряват.

Всички респонденти са на възраст над 18 години и анкетирани чрез компютърно подпомогнати телефонни интервюта. Данните включват украинци, живеещи в Украйна, въпреки че не включват тези, които живеят в територии, контролирани от подкрепяните от Русия сили, като района на Донбас в Източна Украйна и анексирания Кримски полуостров.

Въпреки че населението на Украйна беше стимулирано от нейните военни усилия, Зеленски също така се наложи да се справя със скандали, често включващи корупция. Той уволни множество лица от високопоставени позиции през януари 2023 г.

"Всички вътрешни проблеми, които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчиствани", каза тогава Зеленски. Украинският лидер също трябваше да се бори с корупционен скандал в средата на май.

Рейтингът му на одобрение в Украйна остава висок във всички възрастови групи, докато Украйна продължава да се бие с руските сили. В отделен набор от данни, публикуван от Statista, младите хора в Украйна показват най-висок рейтинг на одобрение за Зеленски в началото на есента на 2022 г.

От 1000 респонденти в Украйна, отговарящи чрез телефонни интервюта между 2 и 11 септември 2022 г., 91% от украинците на възраст между 15 и 34 години подкрепиха действията на Зеленски като президент. За тези на възраст между 35 и 54 години рейтингът му на одобрение спада с 6%, като пада с още 6 % за тези на възраст над 55 години.

"Войната изцяло промени отношението на украинците към Зеленски", каза Владимир Паниото, директор на Киевския международен институт по социология, пред Института с нестопанска цел за репортажи за война и мир през февруари 2023 г., цитиран от Newsweek.

"За украинците беше важно, че Зеленски се държеше като истински лидер в решителния момент", каза Евгения Близнюк, която оглавява украинската изследователска компания Gradus Research, също пред организацията с нестопанска цел. "Той не напусна страната въпреки офертите и изпълняваше задълженията си достойно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Деиъу терориста му ниеден! Ще стрелят те по моста, дето 100% знаят, че нито военни има, нито военна техника, а само цивилни. Трепят невинни хора с чисто терористични методи, а му се вдигнал рейтинга. Вдигнал се е ама друг път. И тия в Одеса как се радваха на всяко попадение на руските ракети от клипа. Лъжци сте вие, платени куртизанки на мазните политици.
234
2
 
2
 
! Отговори
До 238 преди 9 месеца
Именно, от яката държава, която се опълчваше на прогнилия запад в категоричен маниер и с достойнство, се превърна в болна амбиция на битовото джудже с цироза и хемороиди, които всички му смучат, защото още не са избягали в лошия запад, където са си пратили децата, вместо във велика и пуста руZZия.
233
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единия обикаля като просяк целия свят, другия променя света, такъв какъвто го познаваме.
232
4
 
4
 
! Отговори
Генералисимус преди 9 месеца
Аз само минавам да кажа, че тридневната операция по "денацификация" на мадар РАШША е успешно в своя 511ти ден. Няма се плашите, джуджето е в бункера, нямаше великите топки да отиде в ЮАР, значи РаZZия ке победи!
231
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски обиколи Света, а бункерния рептил обикаля само бункера... Ха-ха-ха!
230
16
 
6
 
! Отговори
До 235 преди 9 месеца
Точно за 2 часа ще го вкарат в черния списък на "Миротворец" за ликвидиране врагове на Украйна.
229
19
 
19
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
Социологическите проучвания в нормални държави се правят анонимно. В Украйна кой би посмял по телефона да каже, че не подкрепя Зеленски? Нали до 24 часа ще бъде или в затвора, или на фронта. И за тези фалшиви цифри - цяла статия. Шегобийци! Верваме ви!
228
2
 
14
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 9 месеца
"Зеленски се справя"... Как се справя ... не мога да разбера...
227
1
 
3
 
! Отговори
Дежурен Санитар преди 9 месеца
До СТРАНДЖАТА господине напомняме ви, че след час трябва гасим нета и трябва да сте в леглото..Възползвайте се, да отидете да се изкъпете, че останалите ни пациенти получават задух
226
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пораснал му е рейтинга на смешника ама това не е ТВ шоу
225
4
 
18
 
! Отговори
мдаааа преди 9 месеца
А Путин го одобряват 85% и 10% почти го одобряват.... против е само Нахални и семейство + нашия Грозев!!!!
224
4
 
19
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Когато загинат 1-2милиона украинци заради интереса на Америка, дали ще е същото?Вече са загинали към 200хил. така че след още няколко години милионът ще бъде надхвърлен гарантирано.
223
11
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Евалла на Путин... - разшири НАТО с три нови държави...
222
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
спрете да ни занимавате с този плъх !
221
21
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 9 месеца
Трябва да си голяма рузка г,адина за да обвиняваш Зеленски и украинците,че карлика и з,омбитата му ги избиват?!Наистина само БГ из,род,русофи,листичен п,едал може да продължава да се гаври с паметта на хилядите невинни жертви дадени от Украйна сега и през гладомора на Сталин!!Големите БГ родолюбци от из,раждане дето не ги е еня,че в Украйна живее най голямата и най свястна диаспора,която също е избивана от техните СССР амоси!!
220
6
 
26
 
! Отговори
Е колкота повече преди 9 месеца
Украинци умират, толкова повече му расте рейтинга! Нормално нали;)
219
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е промени му се . Навсякъде го гледат като просяк и даже някой не му го спестяват и го казват открито
218
7
 
26
 
! Отговори
А ха преди 9 месеца
САЩ постигнаха Всичко, от което се нуждаеха. Увеличиха си търговията с горива с ЕС в пъти, разшириха НАТО с бившите неутрални държави, настроиха целия свят срещу Русия чрез медийното си облъчване. Защото войната всъщност не беше Непровокирана. Сега обаче Сащ ще си измият ръцете и ще сложат ЕС на топа срещу Русия. А украинците ще платят най- високата цена за гл.уп.авия си лидер - Украйна ще бъде разчленена за съжаление, в много кървава баница по вина на техните собствени погрешни решения. Жалко.
217
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е, че рейтинга му на просяк расте. Но ако смята с просене на пари и оръжия да изкара войната, много е сбъркал
216
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Миротворец има списък на противници на Украина! Нашите от списъка измислих, че ще ги ликвидират! Руснаците имат списък с цели държави!