Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия

Причината е забраната на внос на селскостопански продукти
Обновена: 18 сеп 2023 22:02 | 18 сеп 2023 12:38, Нели Христова
129
Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия
Снимка: БГНЕС

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да отменят забраната за украински селскостопански продукти, заяви търговският представител на Украйна Тарас Качка в ексклузивно интервю за „Политико“.

Забраните, наложени от трите централноевропейски държави, имат за цел да предпазят фермерите им от рязкото увеличаване на износа на зърнени култури от украинската страна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия. Управляващата партия в Полша е особено заинтересована да спре потока, тъй като нейната съдба на изборите на 15 октомври е тясно свързана с подкрепата на селските райони, които са огорчени от увеличаването на украинския селскостопански износ.

"Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова утре ще започнем съдебни процедури", заяви Качка и добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския износ на плодове и зеленчуци.

Трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС. Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани за украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията си. "В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са израз на пълно недоверие към Европейската комисия", заяви ръководителят на търговската служба на Украйна.

Качка заяви, че откритото противопоставяне на Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, а повдига това, което той нарече "най-голямата системна загриженост" - дали международните търговски партньори могат да се доверят на това, че Брюксел говори от името на ЕС.

"В продължение на много години Европейската комисия беше тази, която водеше търговските преговори и беше институцията, отговаряща за търговската политика на целия ЕС. И ние работехме на тази основа", каза Качка и добави: "Системният подход на Будапеща и Варшава да игнорират позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство."

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС. "Мисля, че целият свят трябва да види как се държат държавите-членки в ЕС спрямо търговските партньори и собствения си Съюз, защото това може да повлияе и на други държави."

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фураж през уикенда. Унгария, каза Качка, отива още по-далеч и забранява още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

"Тези произволни забрани са нелепи", каза Качка. "Смятам, че Унгария тук прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна, както и да пренебрегне напълно Брюксел".

Докато допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо и свинско месо за страната, мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна, каза още Качка. Ако Варшава не се откаже от тези допълнителни забрани, "ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки по отношение на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша".

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите земеделски производители от рязкото увеличение на украинските продукти, което е понижило цените, но Качка отвърна, че тази аргументация е погрешна: "Забраната на Полша няма да помогне на земеделските производители, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални - това, което правят, се основава на общественото мнение."

Служител на ЕС заяви пред „Политико“, че Брюксел се надява да разреши въпроса, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапен скок.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка заяви, че Киев е готов да "поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна няма да създаде цунами в съседните страни" и ще наложи система от лицензи за износ на зърно в "реално време", за да може едновременно да "забави" износа към съседните страни и да позволи на Украйна да "реагира бързо", ако бъде засечен скок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така им се пада на поляците. Дават леопарди на наркофюрера, обаче сега ще ги съди. Храни куче да те лае. Май ще има СВО и от полска страна да се върне Лвов
105
3
 
6
 
! Отговори
Само наште преди 7 месеца
По последни данни според жълтата медиа Нова тв само Бг е против вноса от ***.Всички останали държави са "ЗА"внос от там.
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и арменския поп
103
0
 
5
 
! Отговори
Две +Две преди 7 месеца
Путин няма да ги остави не го мислете .
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха сега си приставете, че тия сме ги приели в ЕС, ще са чудеса, ще трабва да им козируваме и изпъняваме прищевките!
101
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сащ и англия водят война с Европа - за незапознатите
100
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И нека после някой каже, че не са супер НАГЛИ.
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хохлите си умират за внимание, буквално.
98
0
 
18
 
! Отговори
Ами да ги съди преди 7 месеца
Успех в начинанието. Това суверенни страни ли са или какво? Като не им трябва Украински продукти произведени по стандарти на ЕС имат право да откажат внос. На Зеленски му е малка останалата част от ЕС та опря до тия 4 държави. Или може би така му е наредено да говори.
97
0
 
22
 
! Отговори
Галя от посолствоТО преди 7 месеца
Поне тези страни имат управляващи, не като българските: независими ( от тях нищо не зависи)
96
1
 
23
 
! Отговори
От хората преди 7 месеца
Браво на управляващите на тези страни. Защитават народа си.
95
0
 
24
 
! Отговори
до кога преди 7 месеца
ще се търпят тия нагли укри
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха след като вече осъдиха Путин и сие, и след като контрата им вече стигна до Крим... тия ако не бяха психопати убийци неонацисти щяха да са страшно забавни, разбира се, не от тия с които се смееш, а от тия НА които се смееш
93
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е това е върха на наглостта! украинец е синоним на берзгранична наглост
92
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оказва се, всички са длъжни на Украйна, да се помага е задължително, не жест на добра воля, иначе подлежиш на съд. Наглеци, прави са трите страни, крайно време е зельовците да бъдат сложени на мястото им.
91
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хем просиш, хем съдиш.
90
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е нас поне няма да ни съдят:)))))Засега.
89
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
има една поговорка храни куче да те лае, да бяха съдили само унгария баси ..
88
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялото земно кълбо са им длъжни!!! И кака така ще съдят? Нямат право да решават държавите ли?
87
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия се самозабравиха!!!!!