Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ

Само Русия стои на пътя на мира в Украйна, заяви президентът
Обновена: 22 сеп 2023 07:34 | 22 сеп 2023 07:33, Александър Попов
310
Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След среща с гостуващия президент на Украйна Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

"Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива на продължаването на помощта", заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи "Хоук", заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана "Хоук" с постоянни доставки на "Хоук" и други системи всеки месец през зимата."

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън обаче "не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Зеленски заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците бяха в състояние да превземат за осем месеца“.

Второто военно посещение във Вашингтон Зеленски се сблъска с далеч по-сложен политически пейзаж, отколкото когато пристигна през декември 2022 г.

Макар Белият дом да обяви, че ще му предостави "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае.

В Конгреса лидерите на Републиканската партия и Демократическата партия водят ожесточена битка за разходите, която може да доведе до спиране на работата на правителството на САЩ, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 млрд. долара е изложен на риск.

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна фракция е все по-категорична, че кранчето на помощта трябва да бъде затворено, като до момента Конгресът вече е одобрил помощ в размер на 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия започна специаланата военна операция срещу нацисткия режим на територията на бившата УССР със 120 хиляди контрактори (редовната армия не участва) срещу половин милион нацистка армия въоръжавана и тренирана от НАТО близо 10 години. В резултат нацистката армия е унищожена (физически, като бройка, не метафорично), 4 нови области с 10 милиона население се присъединиха към Русия, и Русия сега разполага с близо 1 милион военна групировка от контрактори плюс 1.2 милиона редовна армия плюс 2 милиона запасни военни кадри като офицери така и редови състав.
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Състоянието на военната промишленост в Европа е катастрофално.
224
2
 
4
 
! Отговори
как е върви ли ? преди 8 месеца
контрапълзенето с колко милимитра напредна вчера и днес? :):)
223
3
 
2
 
! Отговори
САЩ ТРУПАТ ПСЧКИ преди 8 месеца
Русия брои трупове....
222
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Урсула обеща в Европейския парламент 1 милион снаряди на Украйна през февруари. Защо през февруари и от къде ще намерят 1 милион снаряда не каза. И за чиповете нищо не каза.
221
2
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОСА Е: преди 8 месеца
Оборудването -натовско, комуникациите -натовски, мунициите - натовски, бронетранспортьорите - натовски, сателитното разузнаване - натовско, ПВОто -натовско, танковете -натовски, артилерията -натовска, самолетите- натовски, дрончетата - натовски, крилатите ракети - натовски,вертолетите - натовски, инструкторите -натовски, командването -натовско, милярдите долари за наемници -натовски, само умопомрачените смъртници -украински! ТА СРЕЩУ КОГО ВОЮВА Русия?
220
5
 
2
 
! Отговори
ВОЙНАТА ДОЙДЕ преди 8 месеца
Дюшеш за Запада.....лее се руска кръв, Запада трупа милиардни пачки от оръжие....честито на Путин....
219
6
 
2
 
! Отговори
НАТОВСКО ОРЪЖИЕ преди 8 месеца
Тече като река към Украйна....всичко за фронта, всичко за победата над рускофашисткия окупатор
218
5
 
2
 
! Отговори
ВСУ НАСТЪПВА преди 8 месеца
Пулчищата путинови бягат панически. Кво друго им остава....
217
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Състоянието на военната промишленост в Европа е катастрофално.
216
2
 
2
 
! Отговори
На фронте преди 8 месеца
Погром за могучая......едва ли някой се е съмнявал в това
215
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обучени по стандартите на НАТО въоръжените сили на Украйна масово напускат позициите си и отказват да изпълняват заповеди. В мрежата изтече доклад за украински бойци от 32-ра бригада на Въоръжените сили на Украйна, който изясни ситуацията със заглавията на западните медии, че бойци от тази бригада са били изтеглени от фронта поради неспазване на субординацията.
214
3
 
2
 
! Отговори
МОГУЧАЯ СА ДЪНИ преди 8 месеца
Окопава са в Украйна...пази си кожичката...
213
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещата в У s^райна отиват на разгром, да се знае! И това наше правителство, за което знаем, че е сформирано само, за да изпълнява задачите на източния фланг, още преди местните избори ще се окаже без почва под краката си. Казва се, че след местните избори ще падне, Пеевски ще го бутне. Но събитията в Уs^райна ще изпреварят Пеевски и тогава? У s^райна, като загуби тази война, какво ще стане у нас, не ми се мисли за евро атлантиците. То вече е на хоризонта, разбирате ли, четохте ли, във Вилнюс е ОБЯСНЕНО, че всичко там в Уs^райна приключва!
212
3
 
0
 
! Отговори
22 Федерации преди 8 месеца
На Русия не могат да са справят с Украйна....срам за могучая.
211
4
 
0
 
! Отговори
Кинжал преди 8 месеца
Здравейте приятели, хайде да се посмеем малко! Путин обяви, че Русия работи върху оръжия, базирани на "нови физически принципи". Ха ха ха хааааа, нови физически принципи, ха ха ха хааааа, сигурно са безаналогови, ха ха хаааааа хаааааааааааааааааа, ха ха ха хааааааа, пха ха ха аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!!
210
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия провежда специална военна операция на собствена територия в пълно съответствие с устава на ООН според който Крим и 4те нови области са международно признати независими като част от Русия. Украинските войски на тази територия са окупационни войски. Нацистките окупатори имат само две възможности - или да се предадат, или да бъдат ликвидирани.
209
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне 3 точни удара с Кинжал под земята има Русия в натовски центрове на територията на Украйна за тази 1 година, при които има може би хиляди загинали натовски офицери и персонал. Знаем, че няма точка в Украйна, която да не може да бъде поразена от РФ, включително местоположението на Зеленски по всяко време. Знаем, че при атаките по Одеса в миналите 2 седмици Русия е използвала супер новите си свръхзвукови ракети Оникс и украинските ПВО са мълчали без гък. Влизане на Полша означава полска окупация, а не натовска и много скоро това ще се разбере.
208
2
 
0
 
! Отговори
Шойгу преди 8 месеца
И да паднем и да бием, па ша съ напием....
207
3
 
0
 
! Отговори
МУЖИК НА ФРОНТЕ преди 8 месеца
Немаме водка....за какво да се бия.