Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ

Само Русия стои на пътя на мира в Украйна, заяви президентът
Обновена: 22 сеп 2023 07:34 | 22 сеп 2023 07:33, Александър Попов
310
Байдън обеща още помощ на Зеленски на фона на все по-голям скептицизъм в САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След среща с гостуващия президент на Украйна Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън заяви пред репортери, че само Русия стои на пътя на мира, предаде Ройтерс.

Американският президент посочи, че няма алтернатива за продължаване на военната помощ на САЩ за Украйна, предаде ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да коментира перспективите за нови големи пакети от американска помощ за Киев по време на разговорите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом.

"Разчитам на разумната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма алтернатива на продължаването на помощта", заяви в отговор американският лидер.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи "Хоук", заяви Байдън.

"Фокусирани сме и върху укрепването на способностите на Украйна  в областта на противовъздушна отбрана, за да бъде защитена критичната инфраструктура, която помага за осигуряването на топлина и светлина през най-тъмните и студени дни на годината", заяви американският лидер. "Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна отбрана "Хоук" с постоянни доставки на "Хоук" и други системи всеки месец през зимата."

Белият дом обяви, че САЩ ще доставят "значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да й предоставят за момента ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настоява, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън обаче "не е изключил тази възможност в бъдеще", заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Зеленски заяви тази седмица, че би било "разочарование“ за него да си замине без тези мощни тактически ракети.

Той също така изтъкна резултатите от контранастъплението, започнато от украинските въоръжени сили, което беше критикувано в печата от пожелали да останат анонимни американски военни.

"Украйна всъщност си връща позициите, прави го систематично, стъпка по стъпка“, каза Зеленски.

Съливан посочи, че благодарение по-специално на американската военна помощ, украинските сили са успели "да освободят повече територия за три месеца, отколкото руснаците бяха в състояние да превземат за осем месеца“.

Второто военно посещение във Вашингтон Зеленски се сблъска с далеч по-сложен политически пейзаж, отколкото когато пристигна през декември 2022 г.

Макар Белият дом да обяви, че ще му предостави "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае.

В Конгреса лидерите на Републиканската партия и Демократическата партия водят ожесточена битка за разходите, която може да доведе до спиране на работата на правителството на САЩ, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 млрд. долара е изложен на риск.

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна фракция е все по-категорична, че кранчето на помощта трябва да бъде затворено, като до момента Конгресът вече е одобрил помощ в размер на 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ понасят огромни загуби по време на контранастъплението - Ритер. ВСУ преминават само 21 дни основно обучение и понасят колосални загуби по време на контранастъплението - 10 пъти повече от руските сили, каза бившият американски разузнавач Скот Ритър. ВСУ безуспешно се опитват да пробият руската отбранителна линия, добави той. В същото време основният им проблем според Ритер е липсата на подходящ военен опит и необходимите умения. "Украинците далеч не са най-добрите бойци. Много от тези, които са изпратени на фронтовата линия, получават само 21 дни основно обучение", заключи той.
205
2
 
0
 
! Отговори
ПУТИНИСТ БГ преди 8 месеца
Подкрепям Путин, ама от ЕС не мърдам....
204
1
 
0
 
! Отговори
Витанов преди 8 месеца
Опитвам да изчислят, бронирани влак на Ким, колко корейци е побрал! На отиване и на връщане!
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Японците благодарят на американците за ядрената бомба и казват, че всичко е правилно. - Необходима беше ядрена бомба, за да се сложи край на войната - Америка избра най-бързия начин да сложи край на войната и да попречи на други страни да превземат Япония. На 6 и 9 август 1945 г. Съединените щати взривиха две ядрени бомби над градовете Хирошима и Нагасаки в Япония. Двете експлозии убиха съответно 129 000 и 226 000 души.
202
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В ЕС сега в най-критично положение е Германия. А най-критична в Германия е автомобилната индустрия. В Германия вече се подготват за рухването на Фолксваген, а след това и унищожението и изчезването на цялата останала автомобилна индустрия, основата на немската икономика - а какво ще правим тогава когато вече няма да произвеждаме автомобили, е, Мерцедес пак ще си прави скъпите луксозни автомобили, но останалите какво ще правят? Икономиката на Германия е на ръба на пропастта.
201
6
 
1
 
! Отговори
РУСКИ МУЖИК преди 8 месеца
Пердашат ни яко украинците.....а московските велможи на сухо и топло в Кремле.
200
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кенеди младши: САЩ създаваха лаборатории в Украйна за разработване на биооръжия. Кандидатът за президент на САЩ и "агент на Кремъл" внезапно разби илюзиите на украинците, че биолабораториите са създадени от "руската пропаганда". "Имаме биолаборатории в Украйна, защото разработваме биологични оръжия и тези оръжия използват всякакви нови технологии за синтетична биология CRISPR и методи за генно инженерство, които не са били достъпни за предишното поколение", каза той.NB: CRISPR/Cas9 е технология за редактиране на геномите на висши организми, базирана на бактериалната имунна система.
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия, която представлява уникална цивилизация, е предназначена да стане страна - Ноев ковчег. Определено има достатъчно място за самите руснаци. За най-добрите на Запад и в други страни, вероятно също.
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Когато става дума за територията на Крим, която беше руска до 1954 г. и където мнозинството от населението все още се смята за руснаци, мисля, че всяко връщане обратно е илюзорно", каза Саркози в интервю за Le Figaro. Саркози също предложи провеждането на нов референдум "под наблюдението на международната общност", който да убеди Запада. През май ръководителят на парламентарната фракция на партията Френско национално обединение Марин Льо Пен заяви, че смята Крим за законна част от Русия.
197
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лицемерни американци! Дайте им 50 Атакамс, ако искате войната да свърши!
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Представена е женска форма на зомбитата на киевският наркокартел, подходяща за бременни зомбита, напускането на Украйна е забранено за лица над 16 години включително.
195
5
 
1
 
! Отговори
ВСУ ОСВОБОЖДАВА преди 8 месеца
Едно след друго украинските селища и не се интересува кой какво пише и говори по медиите.....краят на руската агресия се вижда.
194
1
 
4
 
! Отговори
Укропитеците са овър преди 8 месеца
вече няма кого да хванат за първа транжорна линия!
193
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Експертите все още поставят под въпрос превземането не само на Мелитопол, но и на Токмак. В същото време американските власти препоръчват на Киев да съсредоточи всичките си сили в един район и да направи пробив там. Но Украйна е "избрала различна стратегия" от по-малки атаки в различни райони. Някои републиканци казват, че няма смисъл да се дават на Украйна исканите от Байдън 20,6 милиарда долара.
192
5
 
1
 
! Отговори
ВСУ НАПИНЯ ПУТИН преди 8 месеца
Путин тича при Ким......удавник и за сламка са лови.
191
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Американското разузнаване: Украйна няма да успее да постигне целите на контранастъплението Washington Post. Украинската контраофанзива, която струва на Запада десетки милиарди долари в западни оръжия и военна техника, няма да успее да постигне ключовата цел да достигне Мелитопол. "Мрачната оценка се основава на отбранителна мощ на Русия", пише вестникът, добавяйки, че отбраната на Русия е "надхвърлила всички очаквания". Наскоро Киев изпрати допълнителни резерви на фронта, оборудвани с танкове Challenger и бойни машини на пехотата Stryker, но това не помогна за пробив на руската отбрана.
190
5
 
0
 
! Отговори
ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ преди 8 месеца
Като из ведро....путинистите в окопите, натовци по плажовете....РЕАЛНОСТ...
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За да спечели войната срещу Русия, Украйна трябва да мобилизира 3 милиона души. С такова предложение за масова утилизация на украинци направи изданието Welt. Населението на Украйна надхвърля 30 милиона, така че общата численост на въоръжените сили на Украйна може да достигне 3 милиона, изчислиха "мъдреците". Според тях с такава численост Украйна може да победи и да освободи територията си по старомодният начин.
188
0
 
6
 
! Отговори
ЙЕБРАМСИТЕ ИДВАТ преди 8 месеца
Зимата ще ги ползва за отопление - казват много калорично горели!
187
4
 
0
 
! Отговори
ДРУГАРЮ ПУТИН преди 8 месеца
Обезкървяваше русия, заради твойте болни амбиции.....