Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

Украинските сили са установили опорна точка на източния бряг на Днепър
15 ное 2023 07:36, Елка Василева
124
Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

Още по темата
Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни". "Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май.  "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война."

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар заяви, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите на Москва са отблъснали пет атаки около селата край Бахмут, отвоювани от Украйна от май насам. То заяви, че украинските загуби възлизат на 300 убити и ранени.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от двете страни.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленски защо не каже каква е цената на войната за Украинците защото загиналите и ранени украинци вероятно са много повече от съобщеното.
58
4
 
22
 
! Отговори
И за бате Цеко преди 5 месеца
Общо взето и в Авдеевка нещата се повтарят като в Бахмут,колко жертви се дават от Руска страна как е непревземаем,а то всичко си върви по план и накрая Руснаците си го превземат без много шум!Както се казва "кучетата си лаят кервана си върви"
57
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленото наркоманче бункерно джудже съсипа Украйна!
56
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Все едно как щев свърши войната, Русия повече запад няма да види! Ще другарува с азиатците, ще си седи в средновековието и ще съска отстрани злобно, докато ние от запада се развиваме!
55
25
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 месеца
Давайте братя украинци, ние сме славянски братя имаме една кръв, нямаме нищо общо с азиатските диваци.
54
0
 
7
 
! Отговори
По същество преди 5 месеца
Вие вече я платихте. Защо Москва да плаща пак? Най-много малко чеченци и буряти да остави за бакшиш.
53
1
 
15
 
! Отговори
ники преди 5 месеца
Москва не вярва на сълзи.
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Опорна точка на източния бряг на Днепър? Трудно ми е да го осъзая. Даже да успеят да преплуват реката, а после ще трябва да го правят регулярно, колко би просъществувала тази точка?
51
3
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Руснаците вече си върнаха голяма част от отстъпените при Артемовск територии. Дано скоро освободят и Часов Яр.
50
2
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Браво! Дано урките още дълго пращат про-натовси матрял в Авдеевка. Особено този от западтите райони та да има равновесие в жертвите, след като обезлюдиха източните с руско самосъзнание. Дано и Тагарев прати евроатлантически ватрял и от България. 85% про'с'таци гласуващи за ес и нато са непоносима тежест за всяка държава.
49
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя, наистина е изгубил връзка с реалността, Авдеевка е обкръжен от три страни , единствената причина руснаците да не затварят обръча е от там да може да пристига още материал за унищожаване.
48
2
 
21
 
! Отговори
…. преди 5 месеца
Надали ще си жив, да го видиш. Палача на собствения си народ
47
5
 
27
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Чудя се тля човек как спи спокойно. Стотици хиляди (вероятно) негови съграждани загинаха, само защото Зеленски не сключи мирен договор с Путин в началото на войната. Но дори и един човек да загина заради твои грешни решения, грябва за си подадеш оставката и да постъпиш в манастир....не знам евреите и а ли.
46
7
 
32
 
! Отговори
ИВАН преди 5 месеца
ЗАЩО УНИЩОЖАВАШ СТРАНАТА СИ БЕ, ГЛУ ПАК?!
45
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя смър дел разсипа цяла държава , а вие му отдавате толкова голямо внимание на лъжите ... ще видим скоро кой е крив и кой прав ... има Видовден
44
4
 
28
 
! Отговори
Баба Гицка преди 5 месеца
Зеленчука вече не докладва колко квадратни километра освободиха това лято?
43
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руските сили в момета превземат Степовое и са навлезли в Коксохима. Авдеевка до три седмици най-много месец ще падне
42
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво ще ти плаща след като загуби територии.Както е тръгнало може и цяла Украйна да загубиш.
41
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чудесно подбрана снимка. Злобата на Зеленски си личи много добре.
40
4
 
16
 
! Отговори
абе преди 5 месеца
как? контраофанзивата върви - вчера бахмут, днес авдеевка, утре одеса...и така до киев! напред, до последния украинец!