Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

Украинските сили са установили опорна точка на източния бряг на Днепър
15 ное 2023 07:36, Елка Василева
124
Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

Още по темата
Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни". "Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май.  "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война."

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар заяви, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите на Москва са отблъснали пет атаки около селата край Бахмут, отвоювани от Украйна от май насам. То заяви, че украинските загуби възлизат на 300 убити и ранени.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от двете страни.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
27
 
! Отговори
СВОЙ преди 6 месеца
Тази кукла е готова да изпрати на смърт и последният Украинец(вече и женски батальони направиха,като не улавят достатъчно мъже) само и само да си спаси жалкото животче,като се задържи на власт.
38
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В резултат на американското настъпление знакови държави в ЕС са в рецесия (Германия, Нидерлансия, Австрия, Белгия, отделно балтийските държавици). Напредъкът на Европа в нивото на битов комфорт е окончателно нарушено, защото той се бзираше 1. на милостта на САЩ, 2. на евтини ресурси от чужбина. Всички чужбини сега са врагове, САЩ също на практика. Това е истината. А Украйна е много тежък възел. И е рапродадена вече почти.
37
5
 
24
 
! Отговори
САЩисан вие на полян преди 6 месеца
Злобната друсана муцуна на зеленият покемон казва всичко...пасквила под него е напълно излишен.
36
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наркоман, какво стана с великото ви контранастъпление? Дотам ли опряхте, че се борите за едно селце Авдеевка? Нали щяхте да изгоните до края на лятото братушките от Украйна??? Маухааххахаа...
35
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Българка 23 - Укропите отдавна са победени, сега противостоянието е за победа над целото НАТО. Укро-територията е само полето на боя. Може да се каже: доста удобно поле за руснаците и доволно неудобно поле за натовци, ерго - сещай се кой ще излезе победител и в тая схватка ))
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя пак говори несвързани неща а не вижда ,че за първи път в световната военна история армията която извършва контранастъпление губи територии,такова нещо никога не е било ..
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоз пък, плаши куче с кренвирш )))
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя заслужава златен медал за хуманост Гьобелс
31
15
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Сега чета, украинците направили дрон чудо. След войната ще се ползва в колхозите, а дотогава ще носи ракети и каквото могат да му сложат, за да контролира 2.5 км трритория...вероятно ширина, така и не разбрах. Дронът чудо тежи 90 кг и с него могат да се доставят и боеприпаси, примерно отвъд Днепър. Руснаците я закъсаха...
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Егати смешкото!
29
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Контра-отстъплението Официално приключи. Супер Дупер Натовските Киборги от ЗСУ нямат инициативата никъде на фронта. ВКС на РФ превърнаха Авдеевка във втори Бахмут. Бутиковите "победи" на ЗСУ са само реклама за Пан Наркомански, който лъже повече и от дърт ром. Главната лъжа - "дайте ни още оръжие и ще видите к'во ще ги направим ру..нята" се оказа кьорфишек, както се и очакваше.
28
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Белото не прощава.
27
7
 
45
 
! Отговори
Стигааааааа!!! преди 6 месеца
Стига с този нацист, вие мазохисти ли сте? Стига с този все още ходещ мъртвец
26
5
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
28, напротив, дори вчера по руски канал коментираха ядрените оръжия и голямото изоставане на САЩ в тоя сектор от въоръжаването.
25
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Остана ли някой който да се връзва на бръщолевенията на наркозависимият клоун?
24
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се чуват заплахи с ядрени ракети от масква , от как американците им намекнаха какво ще се случи с Москва и Питера тази тема вече е забравена , дори нашите глупави копейки се страхуват да си отворят плювалниците .
23
2
 
21
 
! Отговори
Км преди 6 месеца
Много мармоти,много станиол,много шоколад!!
22
3
 
22
 
! Отговори
Пак преди 6 месеца
Глупости...
21
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще стане като в Бахмут. Ще изтрепат урките, които искат да ги вземат в плен ще искат в Турция, *** този път "Пленных не берем"!
20
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинците масово се предават в плен.