Зеленски: Да освободим Донбас ще е "ментално по-трудно"

Да се освободи Крим ще е по-лесно
30 ное 2023 21:52, Стела Стоянова
49
Зеленски: Да освободим Донбас ще е "ментално по-трудно"
Снимка БГНЕС, архив

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на среща със студенти от град Николаев, че да се освободи Крим ще е по-лесно, тъй като там не се водят бойни действия, а с деокупацията на Донбас ще бъде "ментално по-сложно" заради десетилетното присъствие на Русия в региона, милитаризацията на тази територия и сепаратизма, съобщи тв "Настоящее время".

По негово мнение Украйна ще си върне по-бързо териториите на Крим и Донбас, но връщането на хората ще се забави. "Партньорите ни ми казаха - почти невъзможно ще е да си върнете Крим и ще е много сложно за Донбас. А аз смятам, че ако говорим за хората, а териториите се връщат с населението и ако хората не искат – ще стане много сложно", казва Зеленски и добавя, че процесът на връщане на "Донбас е сложен ментално". Като пример за острото противопоставяне на жителите на окупираните от Русия Донецка и Луганска области Зеленски дава упоритостта, с която се сражават на фронта срещу украинската армия.

"Дори когато Русия воюва срещу нас, сепаратистите не се предават, стоят, а руснаците бягат. Това имам предвид, като ви казвам, че ще се съпротивляват. А бойни действия в Крим няма, затова смятам, че Крим чака да се върнем. И Донбас чака, но ще е много сложно, защото голяма част от тази територия беше окупирана и максимално милитализирана", казва Зеленски.

През ноември 2022 г. украинската социологическа група "Рейтинг" направи допитване на украинците какво според тях може да се смята за победа над Русия. Тогава 85% отговориха, че Украйна трябва да воюва дотогава, докато не освободи окупираните територии, включително Крим и Донбас . 9% смятат, че Украйна може да продължи без Крим и Донбас, а 4 % смятат, че след освобождаването на украинските територии украинската армия трябва да премине на руска територия.

През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Добнас. Международните организации не признаха анексирането на Крим и осъдиха действията на Русия, а западните страни я подложиха на санкции. Кремъл определя анексията като "възстановяване на историческата справедливост", пише БГНЕС.

През февруари 2022 г. властта в Русия призна т.нар. ДНР и ЛНР, след което руските войски започнаха пълномащабна война в Украйна, която продължава вече 640 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: КримдонбасЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
47
 
! Отговори
Фитьо преди 5 месеца
Какво признание,че населението в Донбас не иска да е в Украйна.И какво ще "освобождава" там - територията ли?А населението какво ще правят,за да го върнат след като избяга от "освободителите"?Няма нужда от коментар.
17
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напънах се да изчета тези брътвежи... какво да кажа... явно на малкия зелен човек му става "ментално все по-трудно" да връзва мисъл в изречение и да демонстрира адекватно поведение.
16
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зелето да не би днес да е останал без дрога?Най-накрая загря,че териториите се връщат с населението и ако хората не искат ще стане много сложно.Те референдуми си гласуваха,а вие големите "демократи" им пращате бомби и снаряди да ги измъчвате.Стига им толкова.
15
25
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 5 месеца
Нали бяха нацисти, сега пък са евреи. Те и в Кърджали се чувстват турци, но ако посмеят да се отделят от България отивам с пушка в ръка.
14
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ментално болен!
13
4
 
49
 
! Отговори
Леля чичо преди 5 месеца
В руските телеграм канали вече показват жените на укрите да загиват в окопите , сигурен съм че зеляка не знае изобщо къде се намира, пращат му един текст да го чете и през останалото време е в бункера без интернет и връзка с външния свят, самите украинци ще го обесят ,няма как да му се размине , а е просто една говореща глава и нищо повече
12
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бе щял да освобождава Крим по-лесно от Донбас. Тоя плещи пълни тъпизми. Хората в Крим са руснаци и не искат да са в състава на Украйна и сега, когато Украйна е една вече провалена и фалирала държава направо нямат търпение кримчани да ги освободи Зеленски и след това да ги пращат насила на фронта.
11
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя изглежда още не е осъзнал, че единственото, което ще освободи, е постът, който заема. И ще има голям късмет, ако това няма да е заедно с освобождаването на планетата от неговото присъствие.
10
1
 
49
 
! Отговори
мдаа преди 5 месеца
Този сам признава, че там хората са руснаци и искат с Русия. Не се предават и не бягат, защото това са техните земи, защитават дома си. Колкото до Крим, там имаха щастието да не ги бомбите и тероризирате както Донбас. Но нарко е в заблуда ако смята, че Крим сам ще иде към Окрайна.
9
1
 
42
 
! Отговори
Говедо преди 5 месеца
Явно Зеле иска да "освободи" териториите от населението им!Също както някой "освободи" Америка от индианците!
8
3
 
43
 
! Отговори
така става преди 5 месеца
Обикновенно зеленушко шмръква една редичка и изтърсва някоя глупост, при две редички... огромна глупост! Какво да се прави, така е при наркоманите.
7
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много от живеещите в Крим всеки месец дават част от заплатите си за фронта.
6
0
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Слабо Стела, слабо и неубедително!
5
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крим бил чакал! Това кога го сънува?
4
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От този момент на татък ,ще ви е много трудно,да направите каквото и да било Еврейче!! За някакви " освобождения " Забрави!!!-:) Скоро ще те свалят!Украйна ще " победи" Русия Таман Никога!! Останахте 20 милиона украинци,не ви виждам срещу 150 милиона руснаци! И още не са тръгнали! Тръгнат ли ще ви прегазят Евреино!!!
3
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айдяя, тоя пак го изтърваха от украинското Карлуково.
2
2
 
41
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 месеца
А как ще приемат ментално това, че трябва да се сражават до последния укровойник, според американския план?
1
5
 
43
 
! Отговори
Ехааа преди 5 месеца
Руски военен репортер съобщава за първият унищожен танк Абрамс М1А1,в Украйна не далече от Купянск.