Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира

Едва 12% е реалната подкрепа на войната в Русия
6 дек 2023 19:10, Нели Христова
394
Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира
Снимка: БГНЕС

Подкрепата сред украинците за споразумение чрез преговори за прекратяване на войната, започната от Русия, се е увеличила през последните девет месеца. Сега близо половината от населението е готово на отстъпки в името на мира.

Докато войната продължава вече втора зимата на фона на големи загуби и от двете страни, все още няма признаци, че украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин ще започнат преговори за спиране или прекратяване на войната.

Зеленски многократно е заявявал, че сред военните цели на Киев е връщането на окупираната от Русия територия в района на Донбас и Крим.

Въпреки това проучване на украинската социологическа фирма Rating, което беше широко отразено в медиите както в Русия, така и в Украйна, показа, че хората в Украйна са по-отворени за преговори, отколкото бяха през февруари.

Проучването установи, че през ноември 44% от анкетираните смятат, че е необходимо "да се търсят компромисни решения в преговорите с участието на други страни", според превод на украински.

Тази цифра е нараснала от 35% през февруари - една година след началото на пълномащабното нахлуване, според графиката на проучването, озаглавено "Какъв според вас е истинският начин за прекратяване на войната?"

Процентът беше 35 на сто и през юли 2023 г., един месец след като Украйна започна контранастъплението си, целящо да си върне окупираната от Русия територия.

Докато цифрата от 44% от миналия месец бележи лек спад от 48 процента от анкетираните през септември, които вярваха в преговорите, делът на украинците, подкрепящи битките, докато окупираните от Русия територии не бъдат освободени, е намалял през тази година.

През февруари 60% от анкетираните казаха, че боевете трябва да продължат "докато всички територии бъдат освободени", но това намаля до 48% миналия месец. Украинският информационен бюлетин Страна отбеляза, че има повече поддръжници на компромиса сред по-младите украинци на възраст 18-35 години (45%) и в източната част на страната (51%).

Междувременно подкрепата за продължаване на войната се наблюдава в по-възрастната група (36-50 години) и в западната част на страната по 50%

"Комерсант" беше сред руските издания, които докладваха констатациите, които формулираха като заключение, че 48% от украинците "са за отказ от преговори с Русия и продължаване на военните действия, докато всички територии не бъдат върнати".

"Украинците са почти еднакво разделени по въпроса как да се сложи край на военния конфликт с Русия", пиие "Комерсант", отбелязвайки, че 44% "са за прекратяване на военните действия".

През ноември Bloomberg съобщи за анкета на компанията Russian Field, според която почти половината (48%) от руснаците искат Путин да започне преговори за прекратяване на войната, за първи път тези, които искат преговори, надминаха тези, които искат да продължат да се бият. Те наброяват 39%.

Независимата руска изследователска група Chronicles установи, че истинската подкрепа за войната сред руснаците е само 12%, в сравнение с 22% през февруари, тъй като мнозина са усетили отрицателните икономически ефекти от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Очевидно 337. Докато САШ не се приберат на континента си, няма да има мир.
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
75% са.
263
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо ми казва, че са много повече, ама по-едно време се чуваше, че изчезвали хора, които не били фенове на действията на Зеленски ...
262
1
 
4
 
! Отговори
Sina преди 4 месеца
Да питаме плевнелиев Банов как е, той най ги разбира тия неща хахахах
261
0
 
8
 
! Отговори
Стъкмен преди 4 месеца
Обичам стъкмистиките....
260
15
 
2
 
! Отговори
Очевидно преди 4 месеца
Докато путин е жив , мир е невъзможен.Дори и да има преговори, войната ще продължи....защото джуджето е психясало,с мания за непогрешимост и величие и изобщо не се интересува от това как живее народа на Русия.
259
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ден днешен не разбрах защо украинците им трябваше нарочно да вписват в конституцията си, че ще стават член на НАТО и защо им трябваше насила да ограничават правата на малцинствата, при положение че имат 160 етноса. Кандидатствайте си за ЕС и си гледайте държавата, сега скарани с унгарци, румънци, поляци. Орбан вдига патардии за 80.000 унгарци, а нашите мълчат за 600.000 българи в Украйна. Плюс целия ти Изток е руснаци, ти ги насилваш във вражески алианс.
258
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, братушките утилизират фашагите юнашката, и те сега се чудят какво да правят за да си спасят живота. Зеленския специален указ издаде, че преговорите са невъзможни докато руснаците не се изтеглят. Ама сега ***, защото не искат да се срещат с Бандера. Не искат, ама ще... ще....
257
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Само една забележка за проучванията... Всички фирми правещи проучванията са с идеални английски имена... Дори само този ПЪРВОНАЧАЛЕН ФАКТ ни говори какви са целите и колко реално е манипулирано "изследването" на настроението...
256
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На пролет ще са 90%
255
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Половината украинци са готови на преговори а останалата половина са из европата
254
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Излиза, че половинатта украинци са нормални, а другата не са.
253
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Половината са посмели да си признаят, че искат мир
252
4
 
16
 
! Отговори
Учен Ученов преди 4 месеца
Научният анализ показва, голямото мнозинство от хората и днес стават последователи на мира СЛЕД КАТО преди това обилно ядат бой в поредната война за нещо си. Последна актуална справка за доказателство идва от Украйна.
251
6
 
31
 
! Отговори
Бръм Бръм преди 4 месеца
Като ядат още един месец бой, броя на желаещите преговори с Русия в Украйна ще стане 80 на сто.
250
8
 
16
 
! Отговори
Жужи преди 4 месеца
Абе, как върви контранастъплението на Украйна?
249
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да дойде Путин за да може селенията да процъфти отново в България! Искаме диктатура на работническата класа. Лекарите хем да ни бършат обувките хем да ни лекуват безплатно.
248
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наашите селяни от Възраждане подрепят Путин и Русия!
247
10
 
34
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 4 месеца
Уссрайната е пътник.Щом и най-голямата укрофилка в този форум вече е "поумняла".Автора на тази статия плющеше хвалби за Зелевия Наркоман по пет пъти на ден, и вещаеше смъртта на Путин през час.Вече е време да прогоним обратно всички укропитеци ,които съсипват курортите ни от 2 години и живеят на наш гръб.Тези навлеци се оказаха истинска напаст.Пияните бандеровци не зачитат нашите правила и закони и ни се присмиват на безсмисленото ни гостоприемство.ФАКТ!
246
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Крайно време е тази война да спре.Окрайна изчезва вече.Тъжно ми е за обикновените хора там,които бяха подлъгани от един комедиен актьор,който превърна О-крайна в трагедия.Зелю ще опита да се покрие,но...едва ли ще успее.Ще го намерят майчините клетви на погубените им синове и мъже.