Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира

Едва 12% е реалната подкрепа на войната в Русия
6 дек 2023 19:10, Нели Христова
394
Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира
Снимка: БГНЕС

Подкрепата сред украинците за споразумение чрез преговори за прекратяване на войната, започната от Русия, се е увеличила през последните девет месеца. Сега близо половината от населението е готово на отстъпки в името на мира.

Докато войната продължава вече втора зимата на фона на големи загуби и от двете страни, все още няма признаци, че украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин ще започнат преговори за спиране или прекратяване на войната.

Зеленски многократно е заявявал, че сред военните цели на Киев е връщането на окупираната от Русия територия в района на Донбас и Крим.

Въпреки това проучване на украинската социологическа фирма Rating, което беше широко отразено в медиите както в Русия, така и в Украйна, показа, че хората в Украйна са по-отворени за преговори, отколкото бяха през февруари.

Проучването установи, че през ноември 44% от анкетираните смятат, че е необходимо "да се търсят компромисни решения в преговорите с участието на други страни", според превод на украински.

Тази цифра е нараснала от 35% през февруари - една година след началото на пълномащабното нахлуване, според графиката на проучването, озаглавено "Какъв според вас е истинският начин за прекратяване на войната?"

Процентът беше 35 на сто и през юли 2023 г., един месец след като Украйна започна контранастъплението си, целящо да си върне окупираната от Русия територия.

Докато цифрата от 44% от миналия месец бележи лек спад от 48 процента от анкетираните през септември, които вярваха в преговорите, делът на украинците, подкрепящи битките, докато окупираните от Русия територии не бъдат освободени, е намалял през тази година.

През февруари 60% от анкетираните казаха, че боевете трябва да продължат "докато всички територии бъдат освободени", но това намаля до 48% миналия месец. Украинският информационен бюлетин Страна отбеляза, че има повече поддръжници на компромиса сред по-младите украинци на възраст 18-35 години (45%) и в източната част на страната (51%).

Междувременно подкрепата за продължаване на войната се наблюдава в по-възрастната група (36-50 години) и в западната част на страната по 50%

"Комерсант" беше сред руските издания, които докладваха констатациите, които формулираха като заключение, че 48% от украинците "са за отказ от преговори с Русия и продължаване на военните действия, докато всички територии не бъдат върнати".

"Украинците са почти еднакво разделени по въпроса как да се сложи край на военния конфликт с Русия", пиие "Комерсант", отбелязвайки, че 44% "са за прекратяване на военните действия".

През ноември Bloomberg съобщи за анкета на компанията Russian Field, според която почти половината (48%) от руснаците искат Путин да започне преговори за прекратяване на войната, за първи път тези, които искат преговори, надминаха тези, които искат да продължат да се бият. Те наброяват 39%.

Независимата руска изследователска група Chronicles установи, че истинската подкрепа за войната сред руснаците е само 12%, в сравнение с 22% през февруари, тъй като мнозина са усетили отрицателните икономически ефекти от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойните действия в студения сезон изискват максимални усилия от тиловите служби, които трябва да облекат и обуят цялата група, да доставят навреме зимното гориво и смазочни материали на бронираните части и да осигурят навременна доставка на боеприпаси на позиции. Това е особено важно за ВСУ. Бронираният автомобилен парк е пъстра мешавица от превозни средства от различни страни и производители. Всеки тип оръжие изисква собствени резервни части, гориво и смазочни материали и специалисти по поддръжката.
184
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До тук руснаците спечелиха, само тоалетни чинии!
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия ще накара Запада да си плати за колониалните грабежи.
182
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Незнам ама само наивните бг русофоби си мислят че Путин бил мразен и в изолация.В Саудитска Арабия и ОАЕ го посрещат като цар и бог,докато президента на Германия и Усрула чакаха да се появи поне някой чиновник на летището.
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците имат много малко време. Клоунът Зеленски скоро ще изпрати всички, дори и жените в тази месомелачка. Украинската нация няма да я бъде. Тези, които успяха да избягат в чужбина, ще живеят като номади навсякъде и никъде.
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 250 Безаналогови. Така е, като не са българи.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Washington Post отново публикува нова статия с критика към ВСУ на тема: "Защо контранастъплението не мина по план" материалът на статията се основава на интервюта с украински и американски чиновници, както и офицери и войници на фронтовата линия. Едва ли има нещо по-жалко от оплакванията на поредните идйоти тръгнали да воюват с руснаци за изконни руски земи!
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
,, Монтиране на влак на линия"???
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Арестович: "Украйна няма да издържи дори половин година. Всички искат да се самоубият. Струва ми се, че две трети от населението на Украйна мечтае за колективно самоубийсто! Инстинктът за смърт стана водещ инстинкт на политическата класа и 2/3 от населението. Това е психиатрия, колективна психиатрия. Това в колективно самоубийство в пряк ефир на цяла страна. Украйна завършва живота си със самоубийство в пряк ефир".
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След гадостите които България натвори последтните години, вече никога няма да получи нищо от Русия на приоритетна основа.
175
2
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Никакви преговори, никакви отстъпки, ще се бием до последния украинец. Слава Украине!
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 241 "В Русия, за разлика от Запада, всичко върви както трябва." Така е. Сталин е казал "как трябва" :)
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Като чета колко са прости русофилите ми става спокойно, че от тях нищо нема да стане и нищо не зависи." Така е, Байдън, Британското ци.га.не , Олаф и Урсула Му го набиват до мак.ари.те на Зеленото Нещо :) За радост на всички русофили :) :) :)
172
2
 
5
 
! Отговори
Преговори? Добре! преди 5 месеца
Изтегляне на НАТО в границите от 1991г. От Украйна може да остане нещо като Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, не повече! Разбира се без армия, само с лека жандармерия! Гарант за сигурността да бъде президентът на Русия! Едва тогава преговорите могат за започнат, а всичко друго е загуба на време за Русия!
171
2
 
3
 
! Отговори
Аббе преди 5 месеца
в коксовия завод на Авдеевка, да няма цех за тоалетни чинии?
170
2
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 5 месеца
едната половина са готови за преговори като са видели как другата половина са под земята вече
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Русия, за разлика от Запада, всичко върви както трябва.
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Германия губи своята промишленост. Доскоро Германия беше наричана локомотивът на Европейския съюз, но сега все по-често я наричат "болния човек на Европа", пише The Economist.
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен"ссср не произвежда влакове от 1962 на сам за сведение на мисирките в олгиново" , прказки от "Хиляда и една нощ" дрънкаш, неотдавна монтираха новите руски влакове на някои от линиите, показаха ги и по новините.
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бе. Абе какво става с контранастъплението, бе?