Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира

Едва 12% е реалната подкрепа на войната в Русия
6 дек 2023 19:10, Нели Христова
394
Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира
Снимка: БГНЕС

Подкрепата сред украинците за споразумение чрез преговори за прекратяване на войната, започната от Русия, се е увеличила през последните девет месеца. Сега близо половината от населението е готово на отстъпки в името на мира.

Докато войната продължава вече втора зимата на фона на големи загуби и от двете страни, все още няма признаци, че украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин ще започнат преговори за спиране или прекратяване на войната.

Зеленски многократно е заявявал, че сред военните цели на Киев е връщането на окупираната от Русия територия в района на Донбас и Крим.

Въпреки това проучване на украинската социологическа фирма Rating, което беше широко отразено в медиите както в Русия, така и в Украйна, показа, че хората в Украйна са по-отворени за преговори, отколкото бяха през февруари.

Проучването установи, че през ноември 44% от анкетираните смятат, че е необходимо "да се търсят компромисни решения в преговорите с участието на други страни", според превод на украински.

Тази цифра е нараснала от 35% през февруари - една година след началото на пълномащабното нахлуване, според графиката на проучването, озаглавено "Какъв според вас е истинският начин за прекратяване на войната?"

Процентът беше 35 на сто и през юли 2023 г., един месец след като Украйна започна контранастъплението си, целящо да си върне окупираната от Русия територия.

Докато цифрата от 44% от миналия месец бележи лек спад от 48 процента от анкетираните през септември, които вярваха в преговорите, делът на украинците, подкрепящи битките, докато окупираните от Русия територии не бъдат освободени, е намалял през тази година.

През февруари 60% от анкетираните казаха, че боевете трябва да продължат "докато всички територии бъдат освободени", но това намаля до 48% миналия месец. Украинският информационен бюлетин Страна отбеляза, че има повече поддръжници на компромиса сред по-младите украинци на възраст 18-35 години (45%) и в източната част на страната (51%).

Междувременно подкрепата за продължаване на войната се наблюдава в по-възрастната група (36-50 години) и в западната част на страната по 50%

"Комерсант" беше сред руските издания, които докладваха констатациите, които формулираха като заключение, че 48% от украинците "са за отказ от преговори с Русия и продължаване на военните действия, докато всички територии не бъдат върнати".

"Украинците са почти еднакво разделени по въпроса как да се сложи край на военния конфликт с Русия", пиие "Комерсант", отбелязвайки, че 44% "са за прекратяване на военните действия".

През ноември Bloomberg съобщи за анкета на компанията Russian Field, според която почти половината (48%) от руснаците искат Путин да започне преговори за прекратяване на войната, за първи път тези, които искат преговори, надминаха тези, които искат да продължат да се бият. Те наброяват 39%.

Независимата руска изследователска група Chronicles установи, че истинската подкрепа за войната сред руснаците е само 12%, в сравнение с 22% през февруари, тъй като мнозина са усетили отрицателните икономически ефекти от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубаво, само, че 48% от руснаците са за спиране на войната и започване на преговори, и това според официоза,, Комерсант",със сигурност %на миролюбивите руснаци е по-голям.
4
1
 
15
 
! Отговори
хаш преди 5 месеца
Тези които бяха против умряха на фронта или са инвалиди .
3
6
 
3
 
! Отговори
Тия па! преди 5 месеца
НЕ! долни путинисти ! да се бият до последния човек имат хора и БТРи им пращаме! да мобилизират всички! Офанзивата върви по план!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подкрепата за войната в Украйна на Запад се срина преди идващата загуба.
1
3
 
27
 
! Отговори
ама верно ли бе преди 5 месеца
само половината?? след няколко месеца и другата половина ще иска, ама нанайси!!!