Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира

Едва 12% е реалната подкрепа на войната в Русия
6 дек 2023 19:10, Нели Христова
394
Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира
Снимка: БГНЕС

Подкрепата сред украинците за споразумение чрез преговори за прекратяване на войната, започната от Русия, се е увеличила през последните девет месеца. Сега близо половината от населението е готово на отстъпки в името на мира.

Докато войната продължава вече втора зимата на фона на големи загуби и от двете страни, все още няма признаци, че украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин ще започнат преговори за спиране или прекратяване на войната.

Зеленски многократно е заявявал, че сред военните цели на Киев е връщането на окупираната от Русия територия в района на Донбас и Крим.

Въпреки това проучване на украинската социологическа фирма Rating, което беше широко отразено в медиите както в Русия, така и в Украйна, показа, че хората в Украйна са по-отворени за преговори, отколкото бяха през февруари.

Проучването установи, че през ноември 44% от анкетираните смятат, че е необходимо "да се търсят компромисни решения в преговорите с участието на други страни", според превод на украински.

Тази цифра е нараснала от 35% през февруари - една година след началото на пълномащабното нахлуване, според графиката на проучването, озаглавено "Какъв според вас е истинският начин за прекратяване на войната?"

Процентът беше 35 на сто и през юли 2023 г., един месец след като Украйна започна контранастъплението си, целящо да си върне окупираната от Русия територия.

Докато цифрата от 44% от миналия месец бележи лек спад от 48 процента от анкетираните през септември, които вярваха в преговорите, делът на украинците, подкрепящи битките, докато окупираните от Русия територии не бъдат освободени, е намалял през тази година.

През февруари 60% от анкетираните казаха, че боевете трябва да продължат "докато всички територии бъдат освободени", но това намаля до 48% миналия месец. Украинският информационен бюлетин Страна отбеляза, че има повече поддръжници на компромиса сред по-младите украинци на възраст 18-35 години (45%) и в източната част на страната (51%).

Междувременно подкрепата за продължаване на войната се наблюдава в по-възрастната група (36-50 години) и в западната част на страната по 50%

"Комерсант" беше сред руските издания, които докладваха констатациите, които формулираха като заключение, че 48% от украинците "са за отказ от преговори с Русия и продължаване на военните действия, докато всички територии не бъдат върнати".

"Украинците са почти еднакво разделени по въпроса как да се сложи край на военния конфликт с Русия", пиие "Комерсант", отбелязвайки, че 44% "са за прекратяване на военните действия".

През ноември Bloomberg съобщи за анкета на компанията Russian Field, според която почти половината (48%) от руснаците искат Путин да започне преговори за прекратяване на войната, за първи път тези, които искат преговори, надминаха тези, които искат да продължат да се бият. Те наброяват 39%.

Независимата руска изследователска група Chronicles установи, че истинската подкрепа за войната сред руснаците е само 12%, в сравнение с 22% през февруари, тъй като мнозина са усетили отрицателните икономически ефекти от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както и предположих: мишките от новините на бтв не посмяха да огласят международна новина - посрещането на Путин в ОАЕ. В Абу Даби го посрещнаха веднага след слизане от самолета, за разлика от Щайнмайер, президентът на Германия, който чака половин час самотно на стълбичката на самолета до го посрещне някой в Катар. По дърветата на булеварда, по който мина кортежът, бяха окичени знамената на Русия и ОАЕ, в небето прелетя ято самолети, изпускащи цветен дим с цветовете на руското знаме! Изолация,ха
244
25
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
На кого му пука за поръчковите анкети, манипулираните резултати и ирелевантните заключения на някакъв си москалски "Комерсантъ". Тази пропаганда е насочена към мръзнещите и умиращи със стотици руски свинособаки, за да мислят, че топките на коча всеки момент ще паднат и да не се отказват от самоубийствените атаки срещу украинските укрепления.
243
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма да има преговори, защото Русия няма да може да плаща репарации. Да ги пукат по русофашистките тикви докато не им дойде акъла.
242
6
 
23
 
! Отговори
Байдън преди 5 месеца
Никакви преговори бийте ще спечелите със сигурност със САЩ и ЕУ няма как да загубите .Вярвайте ми Мобилизирайте бремените жени и 16 годишните и побеждавате
241
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Майдан 3 е в ход. В следващите дни и седмици ще четем всевъзможни глупости по адрес на Украйна и украинския народ.
240
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гавазите на Пан Зеленски ще се погрижат да изгорят трупа, за да няма бандеровски сборища на гроба Му.
239
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има решение! Украйна става щат на Америка и руснаците са измъкват по тарлъци!
238
10
 
28
 
! Отговори
Бай Лазар преди 5 месеца
вече няма такава държава като Украйна. Америка, Англия, Франция и т.н. са наясно, че войната с Русия е изгубена. НАТО е измислена и куха организация, която сее разруха.
237
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо, ние ще им подарим ядрени реактори, БТР-и, ще дарим по една залата и бугарите пак ще си преизберат все същите предатели. Пак за същите да си гласувате.
236
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна е една престъпна държава, която трябва да бъде изправена пред международен наказателен съд по примера на Нациска Германия след ВСВ!
235
6
 
14
 
! Отговори
Жададык преди 5 месеца
До АнонименТри са страните, които са окупирани от говедарите след края на ВСВ-Германия, Япония и Южна Корея....Останалите по-късно.... И са им приятели толкова, колкото касапите в кланицата са приятели на скота за заколение....Дано имаш мозък да го проумееш.
234
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин големи фaшкиии изкака! Сигур му голям куфара и някой щангист му го носи!
233
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Русофили, одобрявате ли още утре руснаците да се изтеглят от братска Украйна и войната да свърши, или искате yбийствата да продължат? А?" -------------------- хахахаах, какво оттегляне бе, кааун? Що ги ручааме жабетата ако сега ще се оттеглят??? Никакво оттегляне! Бой по нато до дупка! Оттегляне на краварските колонизатори до преди '97. А дай боже и разпадане на пеееерассският ессср! Просто е дошъл моментът, когато всичко трябва да изгори до основи, за да може Фениксът да възкръсне!
232
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Жададык Американците са прители на Япония, Германия, Франция, Великобритания, Австралия. На Русия приятели са Северна Корея, Китай, Иран, Венецуела, Куба, Сирия, Хамас и Хизбула.
231
5
 
11
 
! Отговори
Жададык преди 5 месеца
Ако американци са ти приятели, врагове не ти трябват...А на нещастна България са господари... Бог да ни е на помощ.
230
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Русофил до 330 Радев, ти ли си?
229
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русофили, одобрявате ли още утре руснаците да се изтеглят от братска Украйна и войната да свърши, или искате yбийствата да продължат? А?
228
0
 
7
 
! Отговори
Атмаджа преди 5 месеца
По принцип няма нормален човек който да обича войната,освен онези които имат полза и печелят от нея.Оновните хора които разпалват войните са политиците,военните и управниците.Единствено те имат изгода да насъскват хората едни срещу други.
227
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин много брутално им paзпори евроreйскитe гьзове.
226
4
 
3
 
! Отговори
Зеленикакъв преди 5 месеца
А, ааа тъй ли станахме сега бе ? Уж щяхме да маршируваме на червения площад пък тя каква стана ? Никой ли не разбра за тази тренировка на ВЕЛИКАТА РУСИЯ ами ,че това си беше една гаргара ,и има и още мегдан за пинизи от страна на РУСНАЦИТЕ ами да си поиграят там няма лошо само жалко ,че изгарят и съвсем невинни. Иначе няма какво да се дъвчат с ПУТИН ами главния виновник е оня техния клоун. Който се е захванал с ВЕЛИКА РУСИЯ САМО СИ СТРОШИЛ ВРАТА има история да се чете и знае.