Зеленски: Румъния ни помогна да оцелеем

Не можеш да политизираш зърното, когато всичко е блокирано, заяви президентът
20 дек 2023 20:00, Стела Стоянова
48
Зеленски: Румъния ни помогна да оцелеем
Снимка БГНЕС, архив

Румъния помогна на Украйна да оцелее по време на полската блокада на земеделския износ, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на годишната си пресконференция, съобщава новинарският сайт Зиаре, като се позовава на Интерфакс.

"Слава Богу, появи се интелигентната Румъния и президентът Клаус Йоханис и чисто и просто ми помогна. Той помогна на нашите фермери да оцелеят. И той имаше толкова трудности, имаше протести. Мисля, че той показа поведение на силен човек, който казва: На първо място са ценностите, после идва цената", посочи Зеленски на пресконференция вчера.

"Не можеш да политизираш въпроса за зърното тогава, когато всичко е блокирано", подчерта още Зеленски, визирайки Полша и решенията на предишното консервативно правителство да забрани украинския внос на зърно. "От април до септември беше много трудно, загубихме стотици милиони долари, загубихме част от реколтата, губехме всеки ден. И всеки ден нашите фермери ме питаха: Нашите полета са минирани, как можем да изкараме поне нещо?", разказа Зеленски.

В съобщение, публикувано на сайта на украинското президентство, се посочва също, че държавният глава е благодарил на Румъния за подкрепата към Украйна и за това, че е помогнала на украинските фермери да оцелеят.

"Полша загуби от финансова гледна точка. Ние изградихме един железопътен коридор през Молдова и Румъния. Изградихме един коридор през Черно море", посочи още Зеленски, според прессъобщението.

Същевременно украинският лидер отбеляза, че е съставено ново правителство във Варшава след изборите, което може да помогне за решаване на ситуацията по границата, където в момента граничните пунктове са блокирани заради протест на полските шофьори на камиони, които се оплакват от нелоялна според тях конкуренция от страна на украинските им колеги.

Телевизия Диджи 24 напомня, че украинският премиер Денис Шмихал е заявил неотдавна, че през Румъния преминава в момента 70 процента от зърното, изнасяно от Украйна, предаде БТА.

"Нашето партньорство е обширно и широкообхватно. Оценяваме мерките, предприети от Румъния по отношение на финансовите аспекти, санкциите. Сътрудничеството в логистичната част е особено важно, осигуряваме транспортен коридор за износа на Украйна. В момента 70 процента от нашия износ минава през Румъния. Така Украйна продължава да бъде гарант на глобалната продоволствена сигурност", посочи украинският премиер по-рано този месец във видеосъобщение към участниците в международната конференция "Възстановяването на Украйна и стратегическата роля на Румъния", организирана в румънския курорт Синая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е ли гадно зелено наркоманче?!?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие си изнасяйте зърно,а ние на кораба освен зърно слагаме и кокаин,за по голям рандеман ХОХОХОХ
35
5
 
3
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Оф,и един милион тона да им са купени са под 300 милиона евро,а месечно им дават по пет милиарда за заплати и пенсии.Румъния им била помогнала да оцелеят,а другите с камионите пачки не са им гарантирали оцеляването.
34
8
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Румънците паднаха по-долу даже от тукашните неграмотни про'с'таци и си избраха немец да ги управлява....
33
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Зеленски ползва частна охранителна фирма да го пази от украинците....
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От другата страна на реката също ги оцениха и ще им сипят гореща суа някой хубав ден , и той наближава скоро .
31
3
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 4 месеца
След призива на Володимир Зеленски за нова мобилизация - шест хиляди украинци годни за военна служба бягат от страната всеки ден.
30
3
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
До7: какви договори с rockwell вв България, 80те.. през желязната завеса!? Ти нещо ритардед ли си!?
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еее, махайте го този откачалник. Вие западна преса не четете ли? Нацист #1 е станал най-досадния ненормалник на Запад, а тука нашенските нацисти продължават да го славословят.
28
3
 
16
 
! Отговори
аман от този преди 4 месеца
На този *** все някой нещо му е длъжен! Не стига, ще проси от целия свят помощи, ами и неблагодарен! Но не забравя между другото да си попълни личните сметки и да купи някой и друг имот в чужбина, а глупаците да *** на фронта! Дано румънците да не съжаляват един ден, че сте "оцелели"!
27
8
 
5
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Путин и Зеленски водят войната по сългашение, с благословията на Байдън.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този го Издирват повече под дърво и камък,от колкото Путин самите Украинци! За да го попитат за много неща! Ама се крие или се разхожда само с " охрана"!-:) Де да го докопат сам,ама нямат това щастие уви!
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей голям *** е тоя.Усети че ке яде калая и сега гледа да натопи румънците та и те да си го отнесат.
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението?
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Също като през втората световна война. И тогава мамалигарите сбъркаха повече и от нас.
22
3
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 4 месеца
БACИ колко съм добър! Аз съм най-добрият коментатор на новинарски сайтове в цяла Югоизточна Европа!
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Даже по новините го казаха, че наркомански иска още 500 хил. нови мобилизирани. Това защото сигурно побеждават и са на прага на Москва.
20
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
така наречената украйна все повече прилича на сърна разкъсвана от мечка и чакали....чакалите полша, молдова и румъния чакат да се наяде сибирската мечка, нямат друг избор!...и те си имат своя дял!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ние им направихме саботаж с боеприпаси с изтекъл срок!
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи и полския бизнес, като нашия, ако няма картел го нарича,, нелоялна конкурениця"!