Русия изстеряла в Украйна 4-тонна ракета ветеран, произведена в 1962

Смяташе се, че П-35 (3М44 Прогресс) е отдавна извадена от въоръжение
19 яну 2024 09:20, Петър Бойчев
172
Русия изстеряла в Украйна 4-тонна ракета ветеран, произведена в 1962
Снимка БГНЕС

Според украинския военен портал Defense Express руските войски са изстреляли в Украйна противокорабна ракета П-35 с тегло 4 тона и дължина 10 метра, която е приета на въоръжение през 1962 г. Тя може да е изстреляна или от бреговата ракетна система "Редут“, или от подземния "Обект-100“, предаде Фокус.

Руската федерация използва ракета П-35 (3М44 Прогресс) за удар по Украйна, чиито останки бяха открити, а снимки вече се появиха в интернет. Това е първият известен случай на използването й, пише изданието. "На изображенията, с допълнително замъглен фон от Defense Express, можете да видите останките на П-35, които са със значителни размери. Защото говорим за ракета с дължина 10 метра и тегло на изстрелване от 4 тона, която беше разработена през 50-те години и приета на въоръжение през 1962 г."

Изданието отбелязва, че очевидно тя е била свалена и като се има предвид, че е противокорабна ракета, най-вероятно е била насочена към цели в южните райони.Отбелязва се, че Defence Express има потвърждение от свои източници, че това е именно тази ракета. Въпреки възрастта си, П-35 все още е на въоръжение в Руската федерация. По-специално, това е средство за унищожаване на бреговата ракетна система "Редут". Към 2021 г. броят им се оценяваше на 8 пускови установки.

В допълнение, ракетата П-35 се използва в стационарния комплекс "Утес“, който също е известен като "Обект-100“. Това е подземно съоръжение, разположено близо до Балаклава. Самите ракети в пусковите установки са скрити под земята и се издигат само преди изстрелване. Общо в Руската федерация имаше само два такива комплекса - в Крим и на остров Килдин в Баренцово море (според наличната информация, изоставен).

"П-35, дори в най-новата версия на модернизацията (3М44), която беше пусната в експлоатация през 1982 г., вече се смяташе за архаична. Обсегът й на използване е до 300 км (според някои източници, в 3М44 версия до 460 км), скорост - до 1800 км/ч (според други източници 2200 км/ч), размер на бойната глава до 930 кг (ФКБЧ 4Г48)“, пише изданието.

"Системата за насочване на тази противокорабна ракета е класическа за това време - инерционна на крейсерската фаза и включване на активна радарна глава за самонасочване на крайната. Профилът на полета, от който зависи обхватът: 400 метра, 4 км или 7 км, но преди да атакува обекта, ракетата се снижава до 100 метра височина".

Изданието допълва, че е включена и възможността за поразяване на наземни цели, или по-точно крайбрежни цели. Но поради системата за насочване те трябва да бъдат радиоконтрастни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Черният му чувал също стана легендарен. И ще стане легендарна тор
74
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
СВО се развива по план.Наред са Т-34 от музеите и постаментите.
73
1
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 3 месеца
Укровермахт не се предава, ама без българска подкрепа хунта няма шанс на перемога.
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес 4 тонна. Да се надяваме скоро да има и 40 тонна. С бренекета вътре.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна е сметище и там де изхвърля ***, Русия има стари запаси за 17 години напред
70
7
 
14
 
! Отговори
По-скоро преди 3 месеца
4 тона Западна пропаганда.УКРОФАШИСТИТЕ И ТЕ СА СИ РАЗБИЛИ МНОГО ЗГРАДИ С ЦЕВИЛНИ ЗА ДА ОБВИНЯВАТ РУСИЯ,НО НЕ ВИ ГИ ДАВАТ ФАЛШИВИТЕ,ДЕЗИНФОРМАТОРИ МЕДИИТЕ!!!!
69
8
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
Русия си чисти старите ракети. Бандеровците са изключително удобни за тази цел. Що не ги заваряват и да ги пускат по три накуп.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
61 - 60 СА УБИТИТЕ И НАД 20 СА РАНЕНИТЕ. ТОГАВА ПРЕЗ ЦЯЛАТА НОЩ СА ЛЕТЕЛИ ЛИНЕЙКИ ДО РУМЪНИЯ.
67
6
 
16
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
"...за удар по Украйна, чиито останки бяха открити..." Останките на Украйна ги гледа целият свят. Няма нужда тепърва да бъдат откривани.
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боби гайдата се върна май
65
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жената на легендарния вече има нова пералня от Украйна, а Путин ще й даде една торба фасул,за да изкара зимата
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украински източници твърдят, че ВС на РФ използва противокорабни ракети 3M44 Progress (P-35) срещу цел в Украйна. Заключението се прави въз основа на размерите на съществуващите отломки и характерната форма на крилата, но не може да се даде категоричен отговор. Противокорабната ракета P-35 в модификацията си 3M44 "Прогрес" е въведена в експлоатация през 1982 г. и е в състояние да достави бойна глава с тегло до 930 kg на разстояние до 460 km. В момента тези ракети се използват в мобилен вариант на БРК "Редут", а в стационарен вариант на БРК "Утес" в Крим.
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киевският наркокартел оповести бягството си от Веселое и напредването на ВС на РФ на Северския участък. Рано е да се говори за атаки срещу Северск и незабавно освобождаване на Раздоловка, но контролът над съседните височини дава на ВС на РФ добри възможности за развитие на успеха. Веселое стана първото населено място, освободено от руските витязи през 2024 г.
62
1
 
21
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Освен това миналата година телевизионната и радиокомпания RTL съобщи, че французите все още участват в битките в Украйна на страната на киевският наркокартел. По това време контингентът на френските наемници се оценяваше на около 100 души. Позицията на Франция означава, че нейните граждани, загинали в Украйна, няма да получат почетно завръщане у дома или погребение с военни почести. Максимумът, на който могат да разчитат наемниците, е неизвестен масов гроб някъде близо до Харков.
61
1
 
22
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Франция се отрече от убитите наемници в Харков. Вечерта на 17 януари МО на РФ съобщи за смъртта на чуждестранни наемници след удар по техния пункт за дислокация. Според изявлението на МО са убити повече от 60 наемници, включително френски. Париж отговори, като каза, че Франция "няма наемници нито в Украйна, нито където и да е другаде". На 18 януари обаче руското външно министерство извика френския посланик във връзка със смъртта на наемници, което нямаше да се случи, ако Русия не разполагаше с железни доказателства за участието на Франция във военни операции в Украйна.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мизерни човече,историята ли ще подправяш? Съюзници знаеш ли какво значи? А какво са вършили врагушките 1944г? И това ли трябва да пиша? Родоотстъпник
59
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 59 А от германци спомняш ли си? А в момента американският контингент на българска земя, като какъв го чувства нежната ти евроатлантическа натура?
58
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние таман се отървахме от съветския ботуш,а вие викате за още? Не си спомням да сме били окупирани от англосакси
57
11
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
Скоро ще допрат и до музейния арсенал.
56
4
 
6
 
! Отговори
Мъка преди 3 месеца
Смитат ъглите .