Зеленски: Пасивността на САЩ и липсата на подкрепа е лош сигнал

Полският президент зове Германия за още помощ от ЕС
29 яну 2024 23:00, Петър Бойчев
121
Зеленски: Пасивността на САЩ и липсата на подкрепа е лош сигнал
Снимка БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди днес, че намаляване на помощта от САЩ за Украйна би било лош сигнал, предаде Франс прес.

"Пасивността на САЩ или липсата на подкрепа биха били лош сигнал. Това няма да бъде справедливо за никого", заяви украинският президент в интервю за германската телевизия Цет Де Еф. Този коментар той направи в момент, в който пореден пакет от помощ за Украйна е блокиран в американския Конгрес.

"САЩ са нашият партньор номер едно", изтъкна Зеленски. След като предостави на Киев оръжия на стойност десетки милиарди долари от началото на руската инвазия в Украйна, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изчерпа средствата си в края на 2023 г. Президентът на САЩ поиска от Конгреса да одобри около 61 милиарда долара допълнителни средства за Украйна, но преговорите с републиканците, касаещи и въпроса за имиграцията към САЩ, боксуват.

Последната доставка на военна помощ от САЩ за Украйна беше обявена на 27 декември и Белият дом повтори, че без предвидено в бюджета удължаване на средствата, друга помощ няма да има. Пред този блокаж Зеленски призова Германия да използва своята икономическа тежест, за да мобилизира европейските си партньори да запълнят липсата.

"Много страни поддържат значими икономически отношения с Германия и тяхната икономика зависи от решенията на Германия, защото Германия има една силна икономика", заяви Зеленски. "Германия може да успее да консолидира подкрепата на ЕС", допълни той.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц призова европейските си партньори да засилят ангажимента си в областта на въоръженията. "Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна да се защитава", каза Шолц, допълвайки, че вноските, предвидени от европейските страни за 2024 г. досега не са достатъчно високи.

Що се касае до САЩ, от своя страна Зеленски коментира и евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори. "Не мисля, че цялата политика на САЩ зависи от един човек", каза той и добави, че голямо мнозинство от демократите и републиканците подкрепят Украйна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
37
 
! Отговори
УРОК 1 преди 3 месеца
Не вярвай на американците! Те винаги следват само своя си интерес.
75
0
 
49
 
! Отговори
Ммда преди 3 месеца
Нещата в Украйна отиват на "изуий ***", и Зеленски много добре го усеща. До един месец, ако не се появи финансова помощ, оръжие и боеприпаси Украйна изчезва в този си вид. На Европа и САЩ в момента не им е до Украйна, имат си огромни проблеми, така че само преговори може да спасят Украйна иначе ...404!!! Приятен ден.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 86 Е щом по 4-5 часа на ден ти е добре няма проблем ,ама що досаждаш с простотиите си пък такива кукундрели къде ги взимат на работа?
73
12
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
До 85 Бъркаш ме с някой! Спах добре. Взех си душ. Закусвам(бъркани яйца),и след 10мин.отивам на работа. А мечката как е със здравето?
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 83 Абе ти по-добре погледни своето,че си изтрещал подобно на други тролеи, гледам и сън вече не те лови
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82 АнонимеН .Е колко пъти да ти се казва ,че си и двете
70
18
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Мечката как е със здравето?
69
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лапай дулото вече Корумпирано и Незаконен президент вече Еврейче!
68
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 78 Май са за още украинци щото Зелето търси още 500000 ,а кво стана с предните
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 77 АнонимеН.Е щото той не беше президент през последните две години нали,Абе пий си хапчетата
66
25
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
87 милиона евраци за бомби КАЗА Нидерландия! Демек още мъртви окупатори!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България трябва да започне да купува оръжие от европейските си партньори. Стига толкова американско. Френски подводници, шведски ракети, немски танкове.
64
0
 
19
 
! Отговори
Тома неверни преди 3 месеца
Помните ли,как свърши Чаушеску?????Ще има продължение...
63
2
 
32
 
! Отговори
Ей преди 3 месеца
Искайте мир иначе ще загубите още територии и хора.
62
1
 
24
 
! Отговори
Скоро бесилка преди 3 месеца
Да лош сигнал е за фашистката фунта в Киев.
61
29
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
По гнусно и долно от Руската федерация на земята нема!
60
0
 
23
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 3 месеца
ЗЕЛЯ ГО ЧАКА ГО СЪДБАТА НА МУСОЛИНИ ГОРКОТО А ОСТАНАЛИТЕ ХА.З.АРО ЮДЕ.ЙЧ.ЕТА СИБИР С БЕЗСРОЧНА САМО ВХОДНА ВИЗА....ЧЕСТИТО НА ЕШ.КЕ.НА.ЗИ.ТАТА
59
0
 
30
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
На първо четене звучи абсурдно, но единствия шанс Украйна да запази днешните си територии и да съществува като държава е да влезе в състава на Руската федерация. Имайте предвид, че Полша, Унгария та и Румъния съвсем официално имат претенции към украински земи и то съвсем не малки.
58
22
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Айдеее казах! Ама кво стана с руските парички? Отиват за Украйна,от руския джоб ще умират окупатори! Много ми е кеф!
57
2
 
26
 
! Отговори
Де да знам преди 3 месеца
Нещо не ми е жал. За украинците говоря. 40 милиона бяха подмамени така, че да им разсипят живота, мечтите, бъдещето и на децата им. Вместо да скочат и изметат тази "зелена" шайка. Ами, не ми е жал. Впрочем и за нас, българите не ми е жал. Като ти е робско мисленето, то съдбата ти е да си роб.