Зеленски: Пасивността на САЩ и липсата на подкрепа е лош сигнал

Полският президент зове Германия за още помощ от ЕС
29 яну 2024 23:00, Петър Бойчев
121
Зеленски: Пасивността на САЩ и липсата на подкрепа е лош сигнал
Снимка БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди днес, че намаляване на помощта от САЩ за Украйна би било лош сигнал, предаде Франс прес.

"Пасивността на САЩ или липсата на подкрепа биха били лош сигнал. Това няма да бъде справедливо за никого", заяви украинският президент в интервю за германската телевизия Цет Де Еф. Този коментар той направи в момент, в който пореден пакет от помощ за Украйна е блокиран в американския Конгрес.

"САЩ са нашият партньор номер едно", изтъкна Зеленски. След като предостави на Киев оръжия на стойност десетки милиарди долари от началото на руската инвазия в Украйна, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изчерпа средствата си в края на 2023 г. Президентът на САЩ поиска от Конгреса да одобри около 61 милиарда долара допълнителни средства за Украйна, но преговорите с републиканците, касаещи и въпроса за имиграцията към САЩ, боксуват.

Последната доставка на военна помощ от САЩ за Украйна беше обявена на 27 декември и Белият дом повтори, че без предвидено в бюджета удължаване на средствата, друга помощ няма да има. Пред този блокаж Зеленски призова Германия да използва своята икономическа тежест, за да мобилизира европейските си партньори да запълнят липсата.

"Много страни поддържат значими икономически отношения с Германия и тяхната икономика зависи от решенията на Германия, защото Германия има една силна икономика", заяви Зеленски. "Германия може да успее да консолидира подкрепата на ЕС", допълни той.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц призова европейските си партньори да засилят ангажимента си в областта на въоръженията. "Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна да се защитава", каза Шолц, допълвайки, че вноските, предвидени от европейските страни за 2024 г. досега не са достатъчно високи.

Що се касае до САЩ, от своя страна Зеленски коментира и евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори. "Не мисля, че цялата политика на САЩ зависи от един човек", каза той и добави, че голямо мнозинство от демократите и републиканците подкрепят Украйна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
22
 
! Отговори
Добър сигнал преди 3 месеца
Индианците от Украйна не са доволни от Големия Бял Вожд от Белия дом? Странно.
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е за събуждане , спиране на дрогата !
54
20
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Как само се самонадъхват *** на окупаторите. Няма да и се размине на вашата матушка,на мушката е!
53
23
 
1
 
! Отговори
Ивица Дачич преди 3 месеца
ДА НЯМАТЕ ДРУГИ БОГОВЕ ОСВЕ ЛАЙНУПУТИН! УРАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
52
12
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
До 59 Каскет,я си извади пръстите от контакта!
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-сизгодно за Киев е ако влезне в нов СССР. В противен случай ще загуби много територия и население в НАТО. Примера е България след 1989 г. и то без войни загуби половината население и беше распродадена .
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"К'во става със Залужний?" - - - Вчера Зе-клоунът написа указ: Уволнявам главнокомандващия Залужний ... и тн, но тъкмо се канеше да огласи това свое решение във вечерното си обращение и телефонът му започна да звъни непрекъснато. Звъняха му от Държавния департамент, от Сената, от бЕлата къща. Казваха му: Ти къде се намираш, бе? Кой ти е дал право да уволняваш без да си ни питал? Зе-удавникът получи паник-атака и изряза уволнението от готовото вече обръщение.
49
2
 
5
 
! Отговори
Марин Майстора преди 3 месеца
Дано Зеленски не си е забравил ролите от театралните постановки.Добър артист беше и имаше голям потенциал.Един ден може да играе и на Бродуей.
48
17
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Броне сили украйни! Слава на утилизаторите на окупатори!
47
1
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Тази Покрайна е като Черната Дууппка в Космоса. Всичко засмуква, нищо не връща. Ми те тез мириканци да не ги намират парите по клоните на дърветата. Усетиха се, че обедняват заради Покрайна и включиха на задна. Обаче проосячето продължава да проси, това умее това прави.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
дайте ми париииии....,ама разбрахме,че ги крадете и те при нас свършиха.
45
2
 
13
 
! Отговори
Ама преди 3 месеца
САЩ ли се бие там или Крайна?
44
2
 
20
 
! Отговори
Байлукан преди 3 месеца
Аде стига сте хленчили, ами сядайте вече за преговори!
43
3
 
18
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
По хубав сигнал от този, здраве му кажи
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То се краде до време бе не може постоянно
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе нал уж бехте непубедима армия и щехте да си връщате всичко наред че и малко отгоря нооооо с баткооооо, също кат нашичките бойни троленяги - подскачат репчат се и плашат, нооооо с баткоооо...
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
окрайна свърши...
39
2
 
23
 
! Отговори
Армията на Бога преди 3 месеца
Огромен конвой от камиони, наречен Армията на Бога, се насочва към южната граница на САЩ, докато експертите алармират за кризата по границата, след като рекордните 302 000 мигранти преминаха в Америка,
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грошi немае.
37
3
 
23
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
сащ си имат проблеми, а ти създаде още ! същия като ленин, нали не умират евреи -