Зеленски за 50-те млрд. от ЕС: Сигнал към Москва и към САЩ

Залужни: Киев може да е принуден да адаптира военната си стратегия
2 фев 2024 08:33, Елка Василева
156
Зеленски за 50-те млрд. от ЕС: Сигнал към Москва и към САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовата подкрепа на ЕС за Украйна е сигнал - както към Москва, така и към Съединените щати, заяви украинският президент Володимир Зеленски, малко след като 27-те страни-членки гласуваха единодушно отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна през следващите 4 години.

Още по темата
"Благодарен съм на всяка една от 27-те страни-членки. Европа демонстрира единството, от което имаме нужда. Това е ясен сигнал към Москва, че Европа ще устои и няма да бъде пречупена от разрушителните акции, сътворени в Кремъл. Решението е също ясен сигнал отвъд океана, че Европа поема ангажименти, ангажименти за сигурността. В очакване сме на американските решения", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си видеобръщение.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни обаче изрази опасения, че Киев може да е принуден да адаптира военната си стратегия поради намаляването на чуждестранната помощ. "Трябва да се борим с намаляването на военната подкрепа от страна на ключови съюзници, които се борят със собственото си политическо напрежение", казва Залужний в интервю за американски медии, предаде БНР.

Лидерите на ЕС преодоляха дългогодишната съпротива на Унгария и договориха поредния пакет от помощи за Украйна, но подкрепата на Вашингтон все още е под въпрос поради борбите в Конгреса.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази задоволство от първоначалните реакции на други страни членки на ЕС по повод на неговата инициатива за по-големи оръжейни доставки за Украйна. "Трябва да стигнем сравнително рано тази година до заключението, че двустранната подкрепа за отбраната на Украйна също ще бъде засилена", каза германският канцлер. Германия е най-големият след Съединените щати доставчик на оръжие за Украйна, като през тази година в германския федерален бюджет са предвидени над 7 млрд. евро за оръжия за Киев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е л у д който яде баницвта, а който му я дава.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 50 Жалко е да нямаш ,акъл в мозъка и такива като тия да ми ги въздигаш
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укри имате право да мълчите. Айде при Тагаренко и отивайте да поднасяте цветя при паметника на Альоша!
50
4
 
1
 
! Отговори
Ч0ВЕКАVSПодчовеците преди 3 месеца
52 Да не е Русия?
49
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Очаквам скоро украинската армия да тръгне към Киев, както навремето нашите войски са тръгнали към София.
48
0
 
9
 
! Отговори
Ще преди 3 месеца
ги откраднете за месец два и после пак ще духате супата.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изобщо не ги харесвам вате нките, ама защо аджеба европейците требва да им дават пари на укрите, янките къде избегаха, нали уж са нъмбър уан :)))
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой има интерес да бъде унищожено голяма част от украинското население, никой не говори за преговори, тази територия някой много я иска.
45
0
 
12
 
! Отговори
Хахааха преди 3 месеца
Без.ум.ците от ес ще го разорят окончателно наливайки тези пари в бездънната каца укр. Или може би в схемата е предвиден cash back. ЕС после ще налива пари да възстановява укр а таИ държава не е член на есс някакви измислени агитации и лозунги вчера ес лидерите ходеха като след орга.зм след гласуването..няма такива отр3пки. И пак говорят евроатл.ценности-такива няма!има евроатл.прод.аж.ност. Пример мъжът на Урсула е някакъв във пфайзер дето съдят подред държавите в момента..
44
14
 
2
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
Бих дал всичко възможно да натоварим на един кораб русоробите и да ги пратим в голташка Русия. Да поживеят в мизерия, лишения и диктатура. Не да недоволстват в богатия ЕС и силното НАТО. Нереализирани копейки. Бедняци без бъдеще.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 41Е те с 200 милиарда досега не станаха нсй-мощната пък с 50 ,които ще получава на порции цели три години ли ще стана,та и не се знае дали ще ги получи всичките
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По голяма полза за тези пари е ако се използват за тоалетна хартия от колкото да удължават агонията на Кретенски. На Украйна песента е изпята от момента в който решиха че света им е длъжен и не подписаха споразумението в Турция. Нито е възможен по добър резултат сега, ни то ще си вземе териториите обратно, а да не говорим за жертвите и парите хвърлени на вятъра от партньорите само за да слушаме воплите на Зеленски, който сам си докара страната до това положение
41
0
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 3 месеца
До АнонименОт Хънтър Байдън!
40
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
На фронта се воюва с оръжие, не с пари. 50млрд за Европа са долу горе равни на 50 млрд рубли за Русия. Демек, почти нищо. В Русия в един технологичен военен завод се взенат заплати 120000-200000 рубли. Това е долу горе нашата средна заплата за България. Европейските оръжия само за труд имат 10 пъти по-големи разходи, отделно рушветите.
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мачкай Вова сега е момента.
38
14
 
3
 
! Отговори
Краен резултат преди 3 месеца
Украйна става най мощната и опитна армия в Европа. Русия постига паритет около сегашните позиции с цената на около 1 милион жертви. Санкциите се запазват и руския мир е все по непоносим. България намалява руското влияние. Светът си отдъхне от путин и разбира,че следващия луд от Русия е все пак по малко луд. Самите руснаци....са за съжаление.
37
21
 
3
 
! Отговори
Русия губи преди 3 месеца
Русия няма никакъв шанс да спечели тази война. Войната е с доста по-голямо значение от колкото си мислите. Накрая НАТО ще влезе в Украйна и ще ги изтласкат. Да не мислите, че ще им дадат територии. Хаха, наивници. НАТО ще влезе в Украйна помнете ми думата!
36
3
 
13
 
! Отговори
Ох, какъв хубав преди 3 месеца
Сън сънувах! Че Зеленски са го освиткали и украинския народ ликува!Жалко! Беше само сън!
35
7
 
2
 
! Отговори
Всички стачки преди 3 месеца
Са платени от Русия особенно тая на 6 ти на бг Зърнарите с майбасите
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
интересно как разбрахте че зеленски е наркоман