Зеленски за 50-те млрд. от ЕС: Сигнал към Москва и към САЩ

Залужни: Киев може да е принуден да адаптира военната си стратегия
2 фев 2024 08:33, Елка Василева
156
Зеленски за 50-те млрд. от ЕС: Сигнал към Москва и към САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовата подкрепа на ЕС за Украйна е сигнал - както към Москва, така и към Съединените щати, заяви украинският президент Володимир Зеленски, малко след като 27-те страни-членки гласуваха единодушно отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна през следващите 4 години.

Още по темата
"Благодарен съм на всяка една от 27-те страни-членки. Европа демонстрира единството, от което имаме нужда. Това е ясен сигнал към Москва, че Европа ще устои и няма да бъде пречупена от разрушителните акции, сътворени в Кремъл. Решението е също ясен сигнал отвъд океана, че Европа поема ангажименти, ангажименти за сигурността. В очакване сме на американските решения", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си видеобръщение.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни обаче изрази опасения, че Киев може да е принуден да адаптира военната си стратегия поради намаляването на чуждестранната помощ. "Трябва да се борим с намаляването на военната подкрепа от страна на ключови съюзници, които се борят със собственото си политическо напрежение", казва Залужний в интервю за американски медии, предаде БНР.

Лидерите на ЕС преодоляха дългогодишната съпротива на Унгария и договориха поредния пакет от помощи за Украйна, но подкрепата на Вашингтон все още е под въпрос поради борбите в Конгреса.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази задоволство от първоначалните реакции на други страни членки на ЕС по повод на неговата инициатива за по-големи оръжейни доставки за Украйна. "Трябва да стигнем сравнително рано тази година до заключението, че двустранната подкрепа за отбраната на Украйна също ще бъде засилена", каза германският канцлер. Германия е най-големият след Съединените щати доставчик на оръжие за Украйна, като през тази година в германския федерален бюджет са предвидени над 7 млрд. евро за оръжия за Киев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
42
 
! Отговори
Пладнешки обир преди 3 месеца
Земеделците от цяла Европа стачкуват за ниските изкупни цени на продукцията им и липсата на субсидиране от държавите,но се намериха едни 50 милиарда евро за война ,и за джоба на един наркоман.Браво Европа!Браво
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още си чекаме предплатените 8 ефки, да не би Америка да не може да ги произвежда вече, или Каракачанката като са го видели какъв селянин е, са решили да се погаврят с него и банкянския толуп :)))
71
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Сармата прави 8 метра яма дълбочина и 25 ширина без заряд. Представете си ако има заряд.
70
4
 
3
 
! Отговори
Конфуций преди 3 месеца
Важното е да се избиват, бавно и методично до последният источноевропейски ***. И да създадат буферна зона с лунен пеизаж между Европа и Азия.
69
2
 
30
 
! Отговори
Ако има нещо преди 3 месеца
Ако има нещо, в което американците са добри, това е външната им политика. Видяха, че войната се "закучи". Неокомплектованата и ялова руска армия се оказа, че нито е допотопна, нито е ялова. Това означава, че трябва да се наливат пари и то за армия, която е обречена. Усетиха се и дръпнаха шалтера. Втори Виетнам няма да има. Няма да им го простят хората. Тогава Линдън Джонсът криеше жертвите и убеждаваше, че печелят. Сега обаче няма как да стане! Всичко е публично и има доста информация!
68
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин трябва вече да удари по масата. Тия взеха да стават много нахални. Мечката трябва да се разбеснее.
67
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Янките имат и трети съсед-Русия. Само че руснаците и да не им бяха ЗАПАДНИ съседи, могат да прокарат Сарматите и през Аржентина.
66
0
 
5
 
! Отговори
Луна преди 3 месеца
71 Волене пак ли си нашмъркан и пиян
65
4
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
На власт трябва да се върне Сидеров :)
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То е ясно, че янките гледат да минат тънко, както винаги са правили, ама те са зад океана, имат само 2 съседа, докато Европа е съвсем друга работа :)))
63
1
 
3
 
! Отговори
Народа преди 3 месеца
68 Ааа не благодаря!
62
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами за да не отиват нашите пари към ес на власт трябва да дойде ВЪЗРАЖДАНЕ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
61
4
 
1
 
! Отговори
В Хотел България преди 3 месеца
Готвачите та Путин са номинирани за изгонване от къщата.Следват директните елиминации.Нотариуса е вън.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 63 Е то с 200 милиарда не стана ,а на печено замириса в Украйна с тия пари ще замирише и на препепено
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ооо, пара за крадене! Няма да има мир скоро, продължаваме войната до последното укри! Хахахах.
58
3
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 3 месеца
САЩ приключиха с помощите. Няма никакъв шанс администрацията на Байдън да убедят доминираната от републиканците Долна камара да гласуват такива пари на фона на растящата инфлация в САЩ и вътрешните проблеми с емиграцията. Имам приятели в САЩ, които казват, че по новините там вече за Украйна не се говори. Фокусът е Тексас! Не за друго, защото може да повлече крак и на други щати със сходни проблеми. С парите от САЩ е свършено. Освен ако Тръмп не ги отпусне като дойде на власт. Ама това е невъзмож
57
8
 
3
 
! Отговори
В Кухнията на Путин преди 3 месеца
Стана напечено!
56
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
аз съм категорично против нашите пари да се раздават безконтролно от ес затованастоявам за финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина която не ечлен на нато и ес колко имения и яхти са закупени от хунтата в бункера в киевпреговори и мир стига вече воина и мъка
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 56 Е не в тук е България и никой не е длъжен да ти търпи украинските простотии
54
2
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 3 месеца
Американците както навсякъде по света на.раха л.йната и сега сметката ще я плаща друг. В случая всеки един европеец! Аз наистина не разбирам защо е тази превъзбуда, след като ще се вземат пари от нашите джобове...