Евростат: 4,3 милиона души са избягали от войната в Украйна в страни от ЕС

Най-много от получилите статут на временна закрила пребивават в Германия – 29%
105
Евростат: 4,3 милиона души са избягали от войната в Украйна в страни от ЕС
Снимка: БГНЕС

Повече от 4 милиона души, избягали от пълномащабното руско нахлуване в Украйна, са приети в страни членки на ЕС, съобщи статистическата служба на блока Евростат, предаде ДПА.

Данните на Евростат показват, че 4,3 милиона граждани на държави извън ЕС са получили статут на временна закрила в блока. Общо 98,2 процента от получилите временен статут са украинци.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. малко над 200 000 нови кандидати са получили статут на временна закрила, което е най-ниският брой за едно тримесечие от началото на войната през февруари 2022 г. В сравнение с предходното тримесечие броят им е намалял с 21 процента.

Възрастните жени съставляват почти половината от тях – 46,2 процента, а почти една трета – 33,2 процента, са деца.

Най-много от получилите статут на временна закрила пребивават в Германия – 29 процента, а 22,1 процента са в Полша.

Статутът на временна закрила е спешна мярка за предоставяне на незабавна и временна закрила на граждани на държави извън ЕС в случай на масово разселване поради извънредни обстоятелства. Тъй като тази мярка е временна, тя не е равностойна на статут на убежище.

Директивата за временната закрила, приета през 2001 г., предоставя на ЕС инструмент за действие при подобни ситуации.

За първи път блокът използва извънредните мерки в отговор на руското нахлуване в Украйна, за да подпомогне бягащите от войната.

През март 2022 г. ЕС въведе временна закрила на хората, бягащи от войната в Украйна, а през септември 2023 г. тя бе удължена до март 2025 г., припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
15
 
! Отговори
Мухахаха преди 3 месеца
Я напишете и колко са избягали от Украйна в Русия . След тези Зеленски призиви за мобилизация , включващи дори и бежанците избягали в Западна Европа , Русия стана много желана дестинация за миграция на украинци. Там Зеленските мераци за мобилизиране не важат а и никой не ги търси за мобилизация в руската армия ... Спокойно си живеят украинците избягали в Русия .А тези преселили се в Германия ,Франция и дори България вече чакат депортиране обратно и зачисляване в армията като пушечно месо.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна е фашистка държава, а за фашизма прошка не трябва да има.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От тези половината са в мобилизационна възраст. В 2022, Украйна разполагаше около 5 млн. мъже, годни за мобилизация. Към днес около 1300 000 са убитите, не казват колко са ранените, но и те са толкова приблизително, според военни експерти. Избягали са в чужбина около 2 млн. Малко са останали да се сражават. И ще им дават пари, оръжие докато свършат украинските мъже. Пишат, че това може да отнеме още 1 год., а през това време и Русия ще дава жертви. После САЩ щели до решават. Виждате целта им
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 40 Ужас - какви крепостни, бе, петвековни робе, който си търсиш бей, пред когото да пълзиш по корем.Руснаците глауват за Путин, защото за 20 години той им повиши доходите в пъти, въстанови здравната система в Русия, двайсет милиона души получават социални помощи, в училищата - безплатен обяд и т.н. Икономиката нарасна 4 пъти, няма безработица. Путин разреши много кризи в Русия, ще разреши и украинската криза
38
0
 
11
 
! Отговори
Тъй,тъй преди 3 месеца
До Ахмед Утешителя:"Разговорливи са и лесно се запознават,готови са за приключения и утешаване винаги.Че и са красиви повечето."==> Затова по морето случаите на сифилис и СПИН счупиха скалата от как дойдоха горките украинки. Ама като има утешители на които едната глава работи,а другата хич, така ще е.Храним ги,в хотели ги настаняваме, колко му е нашата здравна система да поеме и заразените.А за тези, които наистина се нуждаят от лечение ще се събират пари с дарителски кампании.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Към два милиона украинци емигрираха в САЩ и Канада
36
0
 
17
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Това са регистрираните. Много ясно, че един 20 годишен младеж няма да се регистрира. Също така тук говорят само за украинците в ЕС. В Русия има още 5-6 милиона. В други не европейски страни като Турция има още 2-3 милиона. В руските части на Украйна има още 5-6 милиона. Абе от Украйна към 38 милиона преди войната, бандеровският режим разполага с около 15-17 милиона, от които основно старци, жени, болни и деца. Свършиха му дните. Народът обърна гръб на тези на*исти.
35
20
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Цяла Русия страда, заради това , че избраха едно джудже-фашист да управлява крепостните.
34
22
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Руски окупатори ще ви горим дори бес да мигнем! Ние сме НАТО Безумно богати сме и сме в пъти повече от вас!
33
1
 
22
 
! Отговори
До 53 преди 3 месеца
И как точно са я спасили преди 80 години? В момента в който Антантата отваря западния фронт, Червената армия вече е в настъпление. Ако англосаксите не бяха влезнали при Нормандия, СССР щеше да стигне до Ламанша.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
4,3 милиона души били избягали от войната в Украйна. Какво бъдеще готви Пиндостан за Балтика и страните от Източна Европа, за страните от санитарния кордон от Финския залив до Босфора? Тук Вашингтон усилва своето присъствие и влияние. Какво ни очаква - повишена безопасност или фронтова линия?
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излезе статистика, че за 2023 г. наглите украинци са изяли 46 млн от БЮДЖЕТА на БЪЛГАРИЯ. Това са пари на нашите родители пенсионери.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отново денят започва с фашистка пропаганда. Понитресувайте се и напишете на уважаемите читатели, какво представлява АЛEЯТА НА АНГЕЛИТЕ в Гороловка и на кого е посветена.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До39.Украинките просто обичат да ги черпят и да им правят подаръци.Затова са такива и чакат да им се даде нещо.Така са научени.Най лесно можеш да впечатлиш украинка ако и правиш подаръци.Но трябва да се внимава да не ти скъсат джоба.
28
1
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 3 месеца
Имаш нужда от помощ! От специализирана помощ!
27
1
 
21
 
! Отговори
Германия я помпят преди 3 месеца
с мигранти а в същото време икономиката се разпада! До такава степен напредва Немската ДЕиндустриализация, че се налага да съкращават масово. Но в опит да намалят социалната цена наместо да съкратят 20% от работната сила просто намаляват работното време на всички с 20%! С идеята да е паралелно на намаляването на производството което също скоро ще стигне 20%! Ауфвидазеен Дойчланд!
26
0
 
19
 
! Отговори
Когато загърмят преди 3 месеца
Когато загърмят Сарматите, в главите на евроатлантичетата в Брюксел ще зазвучи тихо и протяжно Одата на Радостта. Със затворени очи и с усмивка ще посрещнат те този сюблимен миг на спокойствие. Но секунда по-късно ще осъзнаят, че любимият им Европейски химн всъщност е тяхната лебедова песен, ще отворят очи и ще видят слънцата. ЯДРЕНИТЕ СЛЪНЦА!
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смрадта е украинска. Руснаците си плащат добре винаги и за всичко. А навлеците чакат на помощи и просия. те да снасят чаавенцата, а друг да им ги храни. Какво търсят на над 4000 км от дупката си?
24
2
 
25
 
! Отговори
Майка Русия преди 3 месеца
Срещу Майка Русия се бият цялото НАТО плюс ФАЩ. 40 държави хвърлят ракета след ракета, тянк след танк! Но Майка Русия удържа, търпи. И мина година минаха две и парите се свършиха. Печатат още! Обаче няма производство, в Южна Корея дори снарядите се свършиха! А Майка Русия чака спокойно, достолепно! И малко по малко надига мечешката ***. Още малко и тази *** ще се стовари! А в НАТО ще се чуе писък! Нацистки писък!
23
0
 
19
 
! Отговори
Влизат и НЕ излизат преди 3 месеца
Наполеон влиза в Русия с армия от 700,000 души която надминава милион заедно с поддържащия персонал. Реално той впряга силите на цяла Европа срещу Русия. В армията му има много Поляци други народи. Излизат само 30,000 души. Хитлер, започва операция Барбароса с 3 милиона и 900 хиляди души армия срещу СССР. Русия губи близо 30 милиона души в следствие на ВСВ но все пак успява да отблъсне нацистите. Така че колкото трябва ще загубят, но Русия ще пребъде.