Евростат: 4,3 милиона души са избягали от войната в Украйна в страни от ЕС

Най-много от получилите статут на временна закрила пребивават в Германия – 29%
105
Евростат: 4,3 милиона души са избягали от войната в Украйна в страни от ЕС
Снимка: БГНЕС

Повече от 4 милиона души, избягали от пълномащабното руско нахлуване в Украйна, са приети в страни членки на ЕС, съобщи статистическата служба на блока Евростат, предаде ДПА.

Данните на Евростат показват, че 4,3 милиона граждани на държави извън ЕС са получили статут на временна закрила в блока. Общо 98,2 процента от получилите временен статут са украинци.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. малко над 200 000 нови кандидати са получили статут на временна закрила, което е най-ниският брой за едно тримесечие от началото на войната през февруари 2022 г. В сравнение с предходното тримесечие броят им е намалял с 21 процента.

Възрастните жени съставляват почти половината от тях – 46,2 процента, а почти една трета – 33,2 процента, са деца.

Най-много от получилите статут на временна закрила пребивават в Германия – 29 процента, а 22,1 процента са в Полша.

Статутът на временна закрила е спешна мярка за предоставяне на незабавна и временна закрила на граждани на държави извън ЕС в случай на масово разселване поради извънредни обстоятелства. Тъй като тази мярка е временна, тя не е равностойна на статут на убежище.

Директивата за временната закрила, приета през 2001 г., предоставя на ЕС инструмент за действие при подобни ситуации.

За първи път блокът използва извънредните мерки в отговор на руското нахлуване в Украйна, за да подпомогне бягащите от войната.

През март 2022 г. ЕС въведе временна закрила на хората, бягащи от войната в Украйна, а през септември 2023 г. тя бе удължена до март 2025 г., припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато влезнахме в НАТО, сълзите ми текоха от щастие! Обичам Америка и Западния модел, а Кокорчо и Кирчо са моите идоли. Но сега видях как посрещнаха Путин в Риад и усетих топлина отзад. Проверих. Оказа се че леко съм понапълнил гащите. Но няма страшно, сърцето ми е пълно с евроатлантизъм и любов към Запада!
21
1
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 3 месеца
Имам познат, заклет евроатлантик! Америка му е все в устата. Западна Европа била люлката на цивилизацията и навсякъде течало мед и масло. Тия дни го видях. ГОВОРЕШЕ СИ САМ! Сигурен ли си че и твоя случай не е същият?
20
0
 
12
 
! Отговори
Да дойдем на думата преди 3 месеца
Евроатлантичетата се чудят какво значело демилитаризация. Ами Украйна почна войната с 4-5000 бронирани машини включая танкове. Няма ги! Сега чакат леопард някой ако им пратят. Започна с 500,000 добре обучена армия. Няма я. В момента събират хора от кол и въже и даже бременни жени пускат на фронта. А денацификацията, структури като Азовски батальон и разни други дето гастролираха с факли и пречупени кръстове насам натам ще бъдат закопани 2 метра под земята барабар с кръстчетата и слънцата им.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие май не си давате сметка, че целта на Русия е точно да се достигне до такава позиционна война. От една страна проточвайки нещата изтощават Украйна, а армията на Укрите се нанизва на отбранителните линии на Руснаците и така с минимално собствени жертви постигат максимално жертви на противника. От друга страна цените на горивата се вдигнаха и им идват свежи приходи. Защо да приключват нещата бързо! Танкове губят, но си произвеждат нови а това още повече стимулира икономиката. 3% ръст за 2023.
18
0
 
13
 
! Отговори
Колко от избягалите преди 3 месеца
ще се пекат по Черноморието тази година? Щото миналата година беше пълно. И повечето бяха там за сметка на данъкоплатците.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсула нали ги хрантути на хотели 5 звезди :)))
16
0
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
Сигурен ли си че не смърди от теб самия? Очевидно си поел по грешния път! Имаш нужда от пречистване!
15
0
 
13
 
! Отговори
Кинжалите пречистват преди 3 месеца
Скоро в небесата ще засвистят Кинжалите! И ще донесат морална и духовна чистота за всички джендерасти на Запад! Пречистването наближава!
14
0
 
10
 
! Отговори
Пречистен Джендераст преди 3 месеца
Гледай интервюто на Вова! Пречистих се и захвърлих тротинетката! Изгледайте го и вие! Истината пречиства!!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много повече са избягалите!!
12
1
 
14
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Макар и върл русофил не съм с лошо мнение за украинките.Запознах се с една студентка от Киев на 22.Стана лесно направо на улицата и без много да му мисли се нави да отидем на кафе.Беше любопитна и готова за приключения.Оказа се че е майсторка на духовите инструменти и като я питах после къде се е учила да свири така,каза че то не се учи а е до талант.
11
0
 
5
 
! Отговори
Гледайте интервюто преди 3 месеца
на бай Вова! Гледайте джендерасти! Гледай бе! Пречисти се бе!
10
7
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
До анонимен 10 Ти не знаеш ли какво е казал Путин ? Украйна ни нападна и ние се защитаваме. Ха,ха...!
9
11
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Нормалните хора не искат да умират и не искат война.Путин и генералите му предизвикаха много смърт и ужас.Двадесет и седем милиона руснаци загиват през ВСВ и така и акъла не им дойде , че никога повече не трябва да има война.Пр-им-ити-вен , войнствен народ.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Испания се напълни с украинци наглопитеци
7
8
 
1
 
! Отговори
новини бг преди 3 месеца
Заглеждали ли сте физиономията на плешив урунгел че с грозен че увиснал нос че на президенто Ви че румен радев.
6
1
 
17
 
! Отговори
София преди 3 месеца
Чакате ли от Брюксел да разрешат статия за интервюто на Путин хахахахахаха
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Превратът в Киев през 2014 г. бе извършен от въоръжената опозиция с подкрепата на ЦРУ. Конфликтът между Москва и Киев бе провокиран от преврата. Украйна започна война срещу Донбас. Целта на Русия е да прекрати тази война. В Украйна превърнаха неонацистите в национални герой и им издигат паметници. Зеленски взе властта като обещаваше мир за Украйна и излъга украинския народ, каза Президентът Путин в интервю, дадено на Такър Карлсън.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като падне нацисткия режим ше се върнат, в майка Русия
3
4
 
14
 
! Отговори
Ахмед Утешителя преди 3 месеца
Доста са и предимно украинки но има и дезертьори мъже доста.Във Варна съм и тук е пълно с укровдовици които постоянно обикалят през деня че и вечер.Обичат да обикалят из плажа.Нямат работа и се шлаяят.Разговорливи са и лесно се запознават,готови са за приключения и утешаване винаги.Че и са красиви повечето.