Зеленски: Ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта

Руските сили се възползват от закъсняването на помощта за Украйна
20 фев 2024 08:50, Елка Василева
274
Зеленски: Ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в ежедневното си видеообръщение, че ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта, предаде Франс  прес.

Според него украинската армия е изправена пред една изключително трудна ситуация пред руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви. Те се възползват от закъснението на помощта за Украйна“, заяви Зеленски и добави, че на украинските сили не достига артилерия и че те имат също нужда както от средства за противовъздушна отбрана за фронтовата линия, така и за оръжия с по-голям обсег.

Украинският президент каза, че Киев работи със своите партньори възможно най-усилено за подновяване и разширяване на подкрепата за Украйна, посочва агенция Укринформ.

Той благодари на своите сънародници, на украинските компании и на партньорите на Украйна, които вече са ангажирани с производство в страната на оръжия, артилерийски снаряди, дронове и системи за електронна борба.

 Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г., посочва АФП.

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Украинският командир Олександър Тарнавски заяви, че руските войски извършват множество атаки, особено край село Роботине - едно от малкото места, където Украйна е успяла да си възвърне позиции по време на контраофанзивата миналото лято.

Руската армия се опитва да напредва с "малки щурмови групи, подкрепяни от бронирани части", написа той в "Телеграм".

"Тези опити за настъпление бяха пресечени, а врагът беше ликвидиран в района на Роботине", заяви Тарнавски, който командва украинските сили в района.

Подобно на много други места в Източна Украйна, Роботине беше напълно изравнено със земята след месеци на артилерийски обстрел.

Руският президент Владимир Путин приветства превземането на Авдеевка като "важна победа" за неговите войски само няколко дни преди втората годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
10
 
2
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
На мен ми е важно, че руснаците нямат вече флота... че с нея преди можеха за 24 часа да сринат Варна. А за Андреевка. Браво на Украинците. Само на 30км от бастиона на руснаците - Донецк и две години ги държаха здраво.
131
8
 
2
 
! Отговори
Там ли си преди 3 месеца
Русофилчо или нещо се секна.Я кажи сега като получат украинците милион дрона,800 000 боеприпаси само от Чехия,над 200 танка от Полша, бтр и от България, GLSDB и ф 16 от САЩ и куп др работи да не изброявам:)) как точно рус ПВО ще се оправи с да кажем 5 дузини по 1000 дрона в рояк над Москва и Петербург или голям смях ке падне
130
6
 
1
 
! Отговори
Не едно животно преди 3 месеца
И да слагаш минуси колега на никой не му пука,понеже е ясно на всички че си с 10 устройства поне.Изкл плиткоумно но пък типично за вас:)))А относно Литва,Латвия и Естония забрави да добавиш Дания,Норвегия,Финландия,Полша, Германия,България,Румъния и т.н :))) в групата,но се питам само от къде ще извади пундин толкова затворници след като те свършват.А може би разчитаме на тия дето сега ги прибираме щото носят цветя за Навални
129
0
 
0
 
! Отговори
Елке преди 3 месеца
Да не би да ти се скара ха че ме одблокира и спря да ми триеш коментарите:))))
128
8
 
2
 
! Отговори
Не едно животно преди 3 месеца
Каткто вървят успехите на руската армия, последният руски войн ще стигне полската граница на колело, веейки бял байряк. За загубите на украинците 1 към 4 като правило военното дело, атакуващият дава повече жертви от отбраняващия. Бих писал още, но днес бг ме ограничават и трият коментарите, но както виждам на теб монологът ти върви, подкрепян от днес бг
127
0
 
9
 
! Отговори
Стъклето преди 3 месеца
Демек бият ни яко.
126
0
 
14
 
! Отговори
Не може преди 3 месеца
Зеленски - русороб такъв, импийчмънт, предател, руска ***.Не може да е вярно, контранастъплението върви с пълна сила. Слава *** :D:D:D:D:D:D
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Закъснявала помощта... Тази година закуъснява, а догодина може и да не дойде. Укропитеците, подгответе се психически за голяма скръб. Мноого ще боли от тук нататък.
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ето цената 117 - Благодарим, разбрахме цената за атакуващите. Сега да ни осведомиш и за цената за защитниците.
123
1
 
1
 
! Отговори
Не едно животно преди 3 месеца
И да слагаш минуси все тая, но ти давай, защото така си по-убедителен. А както се казва"Един да не вярва, никой не вярва" - дядо Коледа
122
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя умник още ли не е осъзнал, че е използван за пушечно месо в разчистване на сметки с Русия? Да видим докога ще го снабдяват с оръжие. Сега реве като малко дете, възползвала се Русия. Той какво очаква, като му свърши оръжието, Русия да спира настъплението и да чака докато го снабдят. Очакваше Зельо друг да му свърши работата, а той да обере овациите. Ама май не му се получава.
121
0
 
15
 
! Отговори
куб преди 3 месеца
ти не го мисли последния руски войник. той където трябва - ще стигне, а ти ще изгниеш пред клавиатурата, и за теб никой няма да си спомня.
120
0
 
22
 
! Отговори
до 117 преди 3 месеца
Градът се казва АвдЕЕвка. АвдИИвка е на зеленски-хох ленски, т.е. на македонски.
119
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А уж воюваха с лопати и чипове от перални ... иначе за тези дето не знаят, Авдеевка е желязо-бетонен бункер, на места стигащ и до 6 етажа под земята. Това беше главният пункт, откъдето киевските фашисти обстрелваха руските Донецк и Луганск.
118
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Падането на Авдеевка е истинска победа за жителите на Донецк, които са обстрелва ни ежедневно последните десет години.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еленски не е с ваксината на PFIZER=REZIFP,но все пак може следващия бустър да е на PFIZER=REZIFP.Там е война,хигиената е нулева и трябва да се предпази от най-страшната болест на века ковид-19!Така би направил и щастлива своята жена както Нахални направи своята!Вместо да де мъчат като ПеПейката Габриела когато се хващат за парапета те трябва да са усмихнати!
116
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да пожелаем успех на тръмп и путин да настане наи-после мир по света
115
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние ще я изръчкаме руската мечка😊😊
114
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.
113
2
 
20
 
! Отговори
Владимир Путин преди 3 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...