Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта

Френският външен министър разясни думите на президента Макрон
28 фев 2024 08:33, Елка Василева
98
 Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта, увери френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес.

Френският министър каза това, за да разясни думите на президент Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.

Още по темата
С оглед на руската агресия Западът трябва "да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна", като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за "производство на оръжия (. . .) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта", заяви Сежурне.

Германският канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата в Париж, отхвърли начина, по който Макрон характеризира преговорите, допълва ДПА.

Германският лидер заяви във вторник, че участниците са се съгласили, че „на Украинска земя няма да има сухопътни войски, няма да има войници, изпратени от европейски страни, нито пък от страни членки на НАТО“.

Часове по-късно Белият дом повтори, че САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“.  

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън посочи, че най-добрият начин Вашингтон да помогне на Киев е да приеме пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

Полският премиер Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи.

"Български войски там няма да отидат", заяви българският премиер Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас каза, че темата не се обсъжда в нейното правителство, допълва ДПА.  

Литва обаче посочи, че по принцип не се противопоставя на идеята за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас каза във вторник, че там могат да бъдат изпратени литовски войски, за да помагат при обучението на украински военнослужещи, но че никога няма да участват в бойни операции срещу руските сили в Украйна.  

Кремъл отправи строго предупреждение към съюзниците на Киев, заявявайки, че участието им на бойното поле може да доведе до "горещ конфликт" между най-големите военни сили в света, отбелязва ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подобни сражения "със сигурност не отговарят на интересите на тези страни и те трябва да разберат това“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
френските меки китки преди 1 месец
си мислят, че като отидат в Украйна и ще воюват срещу руснаците като на сафари в Африка срещу зулусите , това да не ви като да стреляте по капачки на селските събори, ще има яко осирание
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западните внойници ще отидат в Украйна на екстурция.
77
0
 
3
 
! Отговори
Гражданка преди 1 месец
Е какво ще дирят там тогава? Освен да дадат дупето на зажаднели украинци, за друго не се сещам.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кефи ме как свалиха укрофашистките билбордове в Пловдив.
75
0
 
5
 
! Отговори
Ами... преди 1 месец
Лесно му е на Макарон. Има си френски чуждестранен легион от чужденци, ползвани за пушечно месо, който си жертват живота с надеждата, че ще получат гражданство и пенсия след определен брой прослужени години. Макарон, може спокойно да си спести гражданството и бъдещите пенсии и да си набере нови балъци. Никой във Франция няма да плаче за тях. По- различна е ситуацията в страни, които нямат такива чуждестранни контингенти и непотребни изпадналяци от които да се отърват лесно.
74
0
 
7
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 месец
Това пендерунгелче Сежурне е свикнал някой да редовно да присъства в задното му отверстие. В тила. Ама на фронта никога няма да отиде. С две думи Пенделckа работа.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И, като няма да участват, какви ще ги вършат там? Ще ходят на плаж в Одеса? Или ще помагат да се събира сено в Канев? Чудя се как тия политици не оставят усещането за ум в главата, а точно за облатното.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия какво очакват, преди бомбата да им падне на главите да ги пита дали играят или не?
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да. Белот са отишли да играят. Кефи ме как ни взимат за малооооуууумни
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек като разбият Украйна да я разделят на зони и запада да не остане без нищо...само че Русия няма да спре докато не освободи Лвов и Ужгород
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само не правете от НАТО Шенген...
68
0
 
25
 
! Отговори
Жирик преди 1 месец
Нали е изостанала и слаба страна Русия а вие сте 50 страни 1 милиярд население всичките пари на света са у вас контролирате всичко медии интернет и филми музика всичко защо ви е страх толкова от ния че постоянно си намирате оправдание да не сте във пряк сблъсак с нея като чакали се споглеждате един друг кой ще тръгне първи никой от вас не му стиска да го направи умирате от страх и от злоба се пените бленувайки за природните и ресурси от които имате жизнено важна нужда ....
67
0
 
18
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
...кога ще махаме нашите управници? Време е Щетите стават неплатими.
66
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На туризъм ли са отишли войниците?Да, зимата и войната са най подходящото време....Западът да си прибира джендърчетата че да не види руския флаг отблизо и нависоко..... Смешници.
65
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла Европа се разграничи от думите на Макрон, само нашия премиер с поглед на гугутка се репчи и подкрепя идеята.
64
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти кажи колко френски наемници са дали фира
63
1
 
21
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама тва на снимката по-горе много добре знае, че след като "западни сухопътни войски" стъпят на територията на т.нар. Укриана, те вече са в конфликта. Напълно неразличими от останките на укровермахта,. Следователно ще бъдат надлежно опраскани. Това е положението. Да не стане после - не знаехме, мислехме това, онова, пето и шесто...
62
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Окъкаха се здраво, сега мажат. Но пак си мирише. То като разриеш лaйнoTo - повече мирише
61
1
 
23
 
! Отговори
Малко бременна преди 1 месец
......че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта.......... Като оня виц "ще вкарам само ***", пък онази работа шия няма, мда.
60
0
 
14
 
! Отговори
Май преди 1 месец
Тази империя се гътва единствено отвътре. Прави са хората да не се репчи човек на руснаците. Какво стана с гордите чеченци? Добри войници -да, може би най-добрите и ги съкратиха с една четвърт. Цяло едно поколение беше заличено, дори гробовете им изровиха. Така както Рим е заличил картаген. Но какво пък стана с Рим накрая? Така се въртят нещата. Човешка глупост - войни.