Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта

Френският външен министър разясни думите на президента Макрон
28 фев 2024 08:33, Елка Василева
98
 Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта, увери френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес.

Френският министър каза това, за да разясни думите на президент Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.

Още по темата
С оглед на руската агресия Западът трябва "да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна", като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за "производство на оръжия (. . .) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта", заяви Сежурне.

Германският канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата в Париж, отхвърли начина, по който Макрон характеризира преговорите, допълва ДПА.

Германският лидер заяви във вторник, че участниците са се съгласили, че „на Украинска земя няма да има сухопътни войски, няма да има войници, изпратени от европейски страни, нито пък от страни членки на НАТО“.

Часове по-късно Белият дом повтори, че САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“.  

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън посочи, че най-добрият начин Вашингтон да помогне на Киев е да приеме пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

Полският премиер Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи.

"Български войски там няма да отидат", заяви българският премиер Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас каза, че темата не се обсъжда в нейното правителство, допълва ДПА.  

Литва обаче посочи, че по принцип не се противопоставя на идеята за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас каза във вторник, че там могат да бъдат изпратени литовски войски, за да помагат при обучението на украински военнослужещи, но че никога няма да участват в бойни операции срещу руските сили в Украйна.  

Кремъл отправи строго предупреждение към съюзниците на Киев, заявявайки, че участието им на бойното поле може да доведе до "горещ конфликт" между най-големите военни сили в света, отбелязва ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подобни сражения "със сигурност не отговарят на интересите на тези страни и те трябва да разберат това“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
36
 
! Отговори
Ама разбира се преди 2 месеца
Естествено, че западните войници няма да участват в конфликта. Те отиват само да погледат. Че бива ли то военен конфликт без публика. Пък после като наторят украинската земя ще крещите, че руснаците вършели военни престъпления защото вашите войници са отишли там на екскурзия и не са имали ама никакво отношение към конфликта.Туристи, мирни туристи и нищо повече.Тия западняци мислят, че всички са прости колкото тях и затова даже не се притесняват да показват всичката си глупост.
58
2
 
17
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Нека предположа : поредмото любимо момпе на микрон? ;) Ами никой не те е спрял, взимай козметиката, ФДТ, гела и към уср. Чакат те. Но това : * дайте да дадем (ама не фринсета, че са леки, цветни, ме ки" е излишно.
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А сега вече разбрахме. Франсетата ще бъдат там като му дойде времето да веят белия флаг. Те са специалисти в тая област.
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Френските гейове винаги са били хлъзгави и мазни в изказванията си. За сметка на това някой ден няма да бъдат пожалени и вазелинът за тях ще бъде спестен.
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както многократно е отбелязвал Хенри Кисинджър, международната политика е основана върху баланса на силите и на тяхното взаимно уважение, та дори съвместно сътрудничество. Вместо това водачите на съвременна Европа вървят към своя трагикомичен залез, докато Путин и Тръмп, прокълнатите, но предопределени победители в този сбъсък, не се договорят. А Макрон и нашият Фиала ще *** рани и ще отброяват последните си дни във властта, докато избирателите не ги ударят през зъбите.
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мажи там нещо, да се замазва положението.
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В резултат на този конфликт Русия укрепна не само военно, но и икономически, и се превръща в единствената реална геополитическа сила в Европа. А Макрон трябва да си спомни съдбата на Наполеон, който пристига в Москва, където очаква да се подпише пълна капитулация, но вместо това руснаците подпалват града и той е принуден да избяга панически.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Конфликтът между Запада и Русия, който се разиграва на територията на Украйна, от една страна е болезнен, от друга страна обаче е обективно необходим. Байдън искаше да остане в историята и да покаже, че резултатите от Втората Световна война вече не важат. Целта му беше да изобличи Путинова Русия и да покаже, че Западът може да пренебрегне руските интереси и да наложи постоянна хегемония.
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чешки журналист: Макрон иска да срази Путин?! Смешно! - Еманюел Макрон е фиксиран в Путин отдавна, защото Пригожин и неговите войници доведоха до пълен крах на френското неоколониално владичество в Субсахарска Африка. Нещо повече, дори в самата Франция нещата не вървят добре за Макрон, а крайно десният му опонент Марин льо Пен звучи много по-убедително от него.
50
0
 
8
 
! Отговори
Диалектика преди 2 месеца
В Украйна има военни аташета. Те са военни. Значи има. А дали участват не се полага да знаем:-))))
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото повече войници пращат, толкова повече основания дават на руснаците да завземат по-големи територии преди да се спрат
48
4
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
В замяна да изпратят Руски войници във Франция те НЯМА ДА ВОЮВАТ!
47
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички знаят, че западни войници са там, но всички лъжат, че не са там. Кой смятате оперира с Патриотите, украинци или обучени западни войници вкл. и американци? Пък и не само. Ню Йорк тайм писа за 12 секретни бази на ЦРУ в Украйна от поне 8 години. Веднага след преврата 2014г. Украйна се напълни със западни инструктори.
46
3
 
20
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Литва много скоро ще сподели украйнската съдба с това репчене на Русия,с Русия който се е заял як бой е ял......нато подви опашката че нямат такива намерения, а магарев само бил плашел Путин и Кремъл !!!
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ООН, Германия, Швеция и др. страни ако не разкритикуваха открито Макрон, то се отдръпнаха на голяма дистанция от тях. Което сочи, че френската позиция е огромна грешка. Опитите за замазването й - също
44
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изявленията на Макрон за възможността за изпращане на войски на НАТО в Украйна имаха за цел да легализират съществуващото присъствие на специални части от страните-членки на Алианса на украинска територия. Това съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на неназован високопоставен представител на европейската отбрана, предаде ТАСС. "Всички знаят, че западни сили със специално назначение (се намират) в Украйна. Те просто все още не са го признали официално", казва източникът на изданието.
43
0
 
6
 
! Отговори
Супер оръжие преди 2 месеца
Изделие 51,Ланцет.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Нека отидат, тамън ще са лесна мишена за "искандерите"" - Имаме актуализация. Защо да си прахосваме скъпите "Искандер"-и, след като Шиши ни праща евтини и не по-малко ефективни подобни ракети "земя-повърхност"?
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я, това е външният министър на Франция който го е е /вал министър-председателя на Франция! Ето това е демокрация оправяш някого и после го назначаваш на пост открито .
40
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
До Анонимен45 - не знам предимно какво прибират в чували, но явно знам че унищожават танкове с дронове които според твоят "вид" са правени с чипове от перални (щото Русия е толкова изостанала и бедна че не може нито да произведе нито да купи по-добти). Добре че е изостанала и бедна че ако имаха пари за истинсли чипове ...... какво ли щеше да стане? :)