Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта

Френският външен министър разясни думите на президента Макрон
28 фев 2024 08:33, Елка Василева
98
 Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта, увери френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес.

Френският министър каза това, за да разясни думите на президент Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.

Още по темата
С оглед на руската агресия Западът трябва "да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна", като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за "производство на оръжия (. . .) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта", заяви Сежурне.

Германският канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата в Париж, отхвърли начина, по който Макрон характеризира преговорите, допълва ДПА.

Германският лидер заяви във вторник, че участниците са се съгласили, че „на Украинска земя няма да има сухопътни войски, няма да има войници, изпратени от европейски страни, нито пък от страни членки на НАТО“.

Часове по-късно Белият дом повтори, че САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“.  

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън посочи, че най-добрият начин Вашингтон да помогне на Киев е да приеме пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

Полският премиер Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи.

"Български войски там няма да отидат", заяви българският премиер Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас каза, че темата не се обсъжда в нейното правителство, допълва ДПА.  

Литва обаче посочи, че по принцип не се противопоставя на идеята за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас каза във вторник, че там могат да бъдат изпратени литовски войски, за да помагат при обучението на украински военнослужещи, но че никога няма да участват в бойни операции срещу руските сили в Украйна.  

Кремъл отправи строго предупреждение към съюзниците на Киев, заявявайки, че участието им на бойното поле може да доведе до "горещ конфликт" между най-големите военни сили в света, отбелязва ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подобни сражения "със сигурност не отговарят на интересите на тези страни и те трябва да разберат това“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франсетата пускат партенки, ако мине..... Ама не минава номера
38
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Интересно ми е какво правят войските в уРкайна ако не се бият?????
37
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Авдеевка руснаците пробират в чували предимно техни си руски трупове
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След думите на Микрон, Кремъл отправи строго предупреждение към групата "Рамщайн" - заставате на ръба на пропастта.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дaй бaбo orънчe, gaй бaбo orънчe...
34
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не мога да разбера какво се палят копейките. Защо Путин може да изпрати 500000 войника в Украйна, а Макрон да няма право? Щом на едните им е разрешено защо и на другите да не е?
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че те и в момента западни военни са в Украйна, и Русия ги пъжи в хотелите. Затова Макрон е толкова истеричен, защото десетки френски военни загинаха вече при удари по хотели в които са се разполагали.
32
0
 
24
 
! Отговори
Ежко преди 2 месеца
Щом са войници и щом са в Украйна, няма такива "участвам-не участвам"!Ако руснаците ги разберат къде са,ще ядат хурката та стой та гледай!
31
0
 
16
 
! Отговори
че то преди 2 месеца
Макаронта толкоз ли е ***,че не можа САМ да обясни какво е искал да каже???
30
0
 
22
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Гаранция Франция!Да питат чехите и словаците за Мюнхенското споразумение с Германия октомври 1938 и кво се случи март 1939.Може да питат и Финландия колко от обещаните 125000 пристигнаха да спрат руснаците.Гаранция Франция!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да вали, може и да не вали!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Стефан Сежурне", какво е това странно френско име? Толкова ли нямаха някой Фазил, Ясин или Карим?
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последно какво е - западни вйници, които няма да бъдат в Украйна или отново изплискахте легена франсета :)))
26
2
 
17
 
! Отговори
Там преди 2 месеца
Руснаците още събират трупове в Авдеевка с полски и американски знаци и нашивки.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сеят моркови!
24
1
 
19
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
ЗАПАДА Е ЕДНО АЛЧНО И БЯС-НО ЗА ВОЙНА И ПАРИ КУЧЕ. НЕ МОГАТ ДА ПОНЕСАТ, ЧЕ УКРИТЕ ГУБЯТ ВОЙНАТА, ТО НЯМАШЕ И КАК ДА Е ИНАЧЕ! СЕГА ЩЕ ПРАЩАТ ВОЙНИЦИ, ЗА ДА СПРАТ АКО МОГАТ РУСКАТА АРМИЯ ДА ЗАВЛАДЕЕ ЦЯЛАТА УКРАЙНА
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва само еврогей може да го измисли! Кво друго ше правят войници в Украйна, ако да се включват на едната или другата страна? Ще пасат крави ли???
22
0
 
23
 
! Отговори
Иля Муромец преди 2 месеца
Макаронът май се е помислил за Наполеон. Е, поне да прочете как са се връщали "западните войници" след като са подпукали руснаците. Или имат свръхпроизводство на памперси за западните войници ?
21
1
 
18
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Нека отидат,тамън ще са лесна мишена за "искандерите"
20
2
 
15
 
! Отговори
Стратег преди 2 месеца
Интересно , какво ще ручат западните войници в Украйна като кьорава жаба не е останала след руските бомбардировки. Западните войници ще кльопат червеите , които пълзят по труповете на избитите стотици хиляди в тази безумна война !