Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта

Френският външен министър разясни думите на президента Макрон
28 фев 2024 08:33, Елка Василева
98
 Париж: Западни войници може да са в Украйна, не да участват в конфликта
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта, увери френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес.

Френският министър каза това, за да разясни думите на президент Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.

Още по темата
С оглед на руската агресия Западът трябва "да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна", като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за "производство на оръжия (. . .) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта", заяви Сежурне.

Германският канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата в Париж, отхвърли начина, по който Макрон характеризира преговорите, допълва ДПА.

Германският лидер заяви във вторник, че участниците са се съгласили, че „на Украинска земя няма да има сухопътни войски, няма да има войници, изпратени от европейски страни, нито пък от страни членки на НАТО“.

Часове по-късно Белият дом повтори, че САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“.  

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън посочи, че най-добрият начин Вашингтон да помогне на Киев е да приеме пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

Полският премиер Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи.

"Български войски там няма да отидат", заяви българският премиер Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас каза, че темата не се обсъжда в нейното правителство, допълва ДПА.  

Литва обаче посочи, че по принцип не се противопоставя на идеята за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас каза във вторник, че там могат да бъдат изпратени литовски войски, за да помагат при обучението на украински военнослужещи, но че никога няма да участват в бойни операции срещу руските сили в Украйна.  

Кремъл отправи строго предупреждение към съюзниците на Киев, заявявайки, че участието им на бойното поле може да доведе до "горещ конфликт" между най-големите военни сили в света, отбелязва ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подобни сражения "със сигурност не отговарят на интересите на тези страни и те трябва да разберат това“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Корейски сценарий! Желязна завеса по Днепър!
18
3
 
22
 
! Отговори
Факти преди 2 месеца
Русия унищожи доста французи в казарма до Харков преди месец.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз като бях в казармата, службата я брояхме на скумрии.Давсха я във вторник и една скумрия значеше една седмица. А медицинската ни сестра си броеше службата на пружини. За 17 г. спане в мед пункта беше издънила две и викаше -" Тая като провисне и хращам първа сигурна сума" Един вид - пенсионирам се. Ако е за такава служба и парите са добри - може и да се намерят хора.
16
1
 
15
 
! Отговори
Бако преди 2 месеца
Това че западните войски ще се бият в Украйна не значи ,ме западните войски ще участват в конфликта?Що за глупост?ами то по същата логика ,това че руската армия избива украинците не означава че руската армия участва в конфликта.Те са миротворци
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този обратен френски младеж, желае да се срещне с руски взвод.Приготвил си е боров вазелин Шинел, за да му и боцка!
14
0
 
26
 
! Отговори
Идиоти преди 2 месеца
А какво ще правят....ще играят на карти ли?!
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви западни войници ще присъстват в Украйна? В началото на месеца Микрон обеща, че изпраща френския флот на борба с хусите. От тогава хусите потопиха 2 наглобритански корита и вчера писаха, че са прерязали 4 кабела за връзка м/у Европа и Азия. Къде е великия френски флот? Защо Микрон не спре хусите, а тръгнал Русия да заплашва? Съдрано му е плашилото. Смешен е в безсилието си.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не по врат,а по шия.Руснаците не са *** да ги лъжете така.Стъпят ли официално френски войски там си означава одициално обявяване на война.Макарона е безотговорен и безмозъчен.Застрашава сигурността на целия ЕС като се бута в чужда война.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков защо не ти стиска да кажеш, че България вече изпраща наши военни в Украйна?
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От лгтб какво друго, само се връткат.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ще изпратим войски във военната зона! Путин да му мисли!"... "Пояснение: Да това е серьозно намерение, ама няма да ги пращаме да се бият."
8
0
 
33
 
! Отговори
лицемери преди 2 месеца
Там ще ги пращат за да успокояват украинките !!! Не си играйте с огъня , защото жаравата под краката ви тлее от това ,че ислямистите почти са ви превзели !За това си гледайте вашата кочин---ка . И да допълня ,че вас Хитлер ви превзе през ВСВ за 10 дена .
7
1
 
32
 
! Отговори
Ам чи то преди 2 месеца
Баба казваше... врътят съ кат' шафрантии!!! Френчка им работа!
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западните войници можели да присъстват в Украйна като туристи. Те не ще участват в конфликта, увери френският външен министър Стефан Сежурне. Увери този същият Стефан Сежурне, който бил съпруг на премиера и като че ли хвърлял око и на самия сгафил с голямата си уста Микрон.
5
3
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Добре е,че останалите лидери охладиха кратуната на франсето и идеята отпада.
4
4
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
какво може да се очаква от геиове премиер външен министър др екзотикасамо прос-то-тии
3
2
 
22
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
малко бременна? Некоалиция? значи ще бъдат малко убити. Скоро ше ги дават по новините с обръщение към ба е ба, за размяна на заложници...... но с лични признания какво правят там и откога!!!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитлер прегази франчушките за 5 дена :)))
1
17
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
То д стъпим НАТО в Украйна,па да видим тогава!