2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа

Ще строим нов оръжеен завод
6 мар 2024 22:45, Петър Бойчев
131
2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа
Снимка БГНЕС

Българската оръжейна промишленост, това което сме произвели през 2023 г., е по-голямо кумулативно като боеприпаси от произведеното в Европа като цяло. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Като цяло голяма част от това, което се произвежда в България, е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, допълни министърът.

Богданов изтъкна, че българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като посочи, че освен частните компании, ВМЗ-Сопот също кандидатства по програмите за еврофинансиране със собствени проекти.

Министърът напомни, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут.

В тази връзка Богданов посочи, че вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Колкото и капацитет да изградим, в момента пазарът и търсенето е огромно, коментира министърът и допълни, че това означава, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Богданов заяви, че решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание. Богданов посочи, че изграждането на подобен завод отнема 3-4 години. Това означава, че имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин, каза още Богданов. Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, допълни той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
фукайте се още, па да не вземе да ви канце някой незнаен тип дрон на фабриките
70
3
 
7
 
! Отговори
ЛГТиБ преди 2 месеца
80 Ивелине от теб ще излезне страхотен гей
69
8
 
8
 
! Отговори
Как мислите преди 2 месеца
Дари има много хомосексуалисти в българската армия?
68
8
 
5
 
! Отговори
Съюз на Хомо преди 2 месеца
Ветераните от БА.Да на гей браковете.
67
5
 
3
 
! Отговори
Първата българска преди 2 месеца
Армия след армията на Цар Симьон е натовската всички останали са хомо!Въпреки че на Морис армията е била добра Докъто сме цили съюзници с Хитлеристка Германия!
66
11
 
7
 
! Отговори
Мазен Фат мак преди 2 месеца
72 Абсолютен фейк е че бна е била най силната в Европа.Гей армията на комунистите.
65
1
 
16
 
! Отговори
Зеленчукопроизводите преди 2 месеца
68 Aми да и знаеш ли кой е виновен за това?Зърнарската из мет ДС мафията!От алчност всички сеят пшеница за субсидии никой не гледа друго!А ние фалирахме зеленчукопроизводителите защото и помощи не получаваме от никъде.Уж ти се полагат но това е фиктивно в действителност Зърнарите се разпределят всичките пари.Така е в България всичко е по закон на документи но в действителност Мутри комунисти и корумпирани чИнгета закон не спазват!!!!
64
9
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
И смятайте, щом сега сме произвели толкова, какво сме праеили при бай Тошо. Май няма да се окаже фейк, че БНА е била най-силната в Европа.
63
4
 
9
 
! Отговори
Пророк преди 2 месеца
Война иде
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И се гордеят даже, мале, мале...
61
4
 
4
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
Ами, взимаме пример от братушките. И нашите олигарси имат нужда от повече богатства.
60
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А чушки и домати внасяме от Турция - свинско от Испания :)))
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой плаща Урсула ли :)))
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Европа дали подкрепя това или ви гледа сеира
57
1
 
10
 
! Отговори
Индентификация преди 2 месеца
На престъпните организации и ликвидация.
56
4
 
12
 
! Отговори
Ето работа за преди 2 месеца
Спящата корумпирана прокуратура да си размърдат задниците и да вкарат мултикултурното феодално терористично правителство във Белене и да свърши като Чаушеску.
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са кървави пари, спечелени от смъртта на милиони ваши братя славяни. Няма ли кой да спре този нацизъм и печелене от смърт? Погледнете в какъв Чалгарийски Райх сте се превърнали. Що за загубен бездеен народ сте? Навремето не бяхте такава зла държава и овълчен народ. Защо избивате братята си славяни?
54
2
 
20
 
! Отговори
Ооо преди 2 месеца
И къде са парите от това производство ? Нещо построено ? Нещо ремонтирано ?
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъй е като не можем да правим компютри, телевизори, перални, автомобили, то произвеждаме снаряди...Да използувам пишман-демократическия метод на изразяване под всяка една тема.
52
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа много говори за снаряди и други боеприпаси, а дефакто излиза че произвеждаме почти само ние. Няма да стане така. Тях ги мързи да произвеждат или е някак си под нивото им. Те искат да платят на някой да изработи боеприпасите, да платят и на някой да воюва вместо тях...