2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа

Ще строим нов оръжеен завод
6 мар 2024 22:45, Петър Бойчев
131
2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа
Снимка БГНЕС

Българската оръжейна промишленост, това което сме произвели през 2023 г., е по-голямо кумулативно като боеприпаси от произведеното в Европа като цяло. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Като цяло голяма част от това, което се произвежда в България, е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, допълни министърът.

Богданов изтъкна, че българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като посочи, че освен частните компании, ВМЗ-Сопот също кандидатства по програмите за еврофинансиране със собствени проекти.

Министърът напомни, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут.

В тази връзка Богданов посочи, че вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Колкото и капацитет да изградим, в момента пазарът и търсенето е огромно, коментира министърът и допълни, че това означава, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Богданов заяви, че решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание. Богданов посочи, че изграждането на подобен завод отнема 3-4 години. Това означава, че имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин, каза още Богданов. Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, допълни той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
12
 
! Отговори
Сът преди 2 месеца
Това е добре. Значи влизат кинти в държавата! Колкото и грозно да звучи,по време и след война най-на далавера са съседните страни!
90
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моля, не плюйте нашите братя русофили, работещи съвестно в нашите военни заводи! СЛАВА УКРАИНЕ!
89
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарност към многото братя русофили, работещи в тези заводи! СЛАВА УКРАИНЕ!
88
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това производство е напълно оправдано! Искаш ли мир, готви се за война!
87
1
 
7
 
! Отговори
Крико преди 2 месеца
И пак не пускат бг в шенген ....значи не сте произвели достатъчно
86
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм съгласен, но да добавим и че трябва да увеличаваме още и още това производство, за да настъпи дълготраен мир и благоденствие! ДА ЖИВЕЕ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!
85
11
 
4
 
! Отговори
до Ужас преди 2 месеца
..аз съм доволен!
84
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какъв е келепирът на България от това? Колонизаторът ни ползва за опасни и мръсни производства и да си хвърля тук бокLука
83
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И заради това окрите здраво настъпват в посока кийв...
82
11
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Наши снаряди убиват руски войници пра пра пра внуци на освободителите ни от турско робство,доволни ли сте ?!
81
0
 
17
 
! Отговори
И сме раздали преди 2 месеца
Без пари от целия ЕСЕС.БЕЗУМИЯТА ОТ 2020Г НАСАМ СЕ МИСЛЯТ ТОЧНО ОТ НЯКОЙ СОРОСКИ ФАНАТИЧНИ МОЗЪЦИ НЕАДЕКВАТНИ!!!
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затова не ги нтересуват зеленчукопроизводителите - само разходи, бентлита и никакви приходи за Спецата.
79
0
 
10
 
! Отговори
Бено преди 2 месеца
Завод Еловица - Габрово, производство на промишлени взривни вещества, в т.ч. барут....Заводът съществува от 1895 година
78
1
 
16
 
! Отговори
Асен Василев преди 2 месеца
И да вземе жената да обърка ориза с барута.Лапнеш сърма и гръмнеш обърнахме се на гаубици
77
15
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
До 90 за чипове трябват топ кадри.. вие сте функционално неграмотни не знаете таблицата за умножение кви чипове.. само заводи за салфетки и найлон при вас мухахах а да и за врати на голф и дръжки на бмв муахах докато ние правим летящи коли, газови турбини, чипове и оптика ;) защото сме най-техническата нация в европа! ГЕРМАНИЯ ПОБЕДА!
76
7
 
28
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Как все едни такова ги измислят-заводи за барут, за батерии...всичко де гърми и не спира една седмица да гори, в България! Как не направиха един държавен завод за чипове. Тоя дето имахме им еаха мката. Пшеница, барут, батерии, вятърни перки. Това са инвестициите в България. Нещасттници.
75
6
 
10
 
! Отговори
Ббб преди 2 месеца
Ясно че тука ще искат да е завода, и в Румъния правят такива, ако може войната да е по-далече от тях. Не мислят ли какво ще стане, когато КА (ЧА) мине Дунава..
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България могела да изгради собствен завод и мощности за производство на барут. А суровини за производството на барут от къде ще внесе? КНР мощно намали износа на памук за Еесовската Зона. Няма памук - няма барут.
73
3
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Гледам тая сутрин пишат само дрогирани педдерунгели.
72
9
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Съ сигурност БНА е можела да срине със земята армията на бивша Западна Германия и Франция, взети заедно. А за такива чеккиджийски държавички като Белгия и Холандия, да не говорим.