2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа

Ще строим нов оръжеен завод
6 мар 2024 22:45, Петър Бойчев
131
2023: Произвели сме повече боеприпаси, отколкото цяла Европа
Снимка БГНЕС

Българската оръжейна промишленост, това което сме произвели през 2023 г., е по-голямо кумулативно като боеприпаси от произведеното в Европа като цяло. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Като цяло голяма част от това, което се произвежда в България, е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, допълни министърът.

Богданов изтъкна, че българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като посочи, че освен частните компании, ВМЗ-Сопот също кандидатства по програмите за еврофинансиране със собствени проекти.

Министърът напомни, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут.

В тази връзка Богданов посочи, че вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Колкото и капацитет да изградим, в момента пазарът и търсенето е огромно, коментира министърът и допълни, че това означава, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Богданов заяви, че решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание. Богданов посочи, че изграждането на подобен завод отнема 3-4 години. Това означава, че имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин, каза още Богданов. Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, допълни той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
9
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Нищо бе,нищо!Само че,всичко ни се пише на зад--ка.И по време на Втората световна много нещо сме произвеждали,накрая,като теглят "чертата" на Парижката мирна конференция,ако не са били тези против които плюете,за малко да си останем без половин България.Южна граница на по-малко от 30 км. от Пловдив.Сегашните ви "куратори" щяха да ни оставят с малко повече от на нищо.
50
2
 
2
 
! Отговори
Пл преди 2 месеца
Какво ли би казал Пламен Горанов за това?
49
3
 
9
 
! Отговори
ГЕБРЕВ преди 2 месеца
Да няма Новичоци и експлозии+пожари.
48
2
 
12
 
! Отговори
Грешка преди 2 месеца
Вместо Чавдар Войвода, да се чете Чапкън Бабаит! Моля за извинение тенкю вери мач!
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако тва беше верно, заводи щеха да гърмят като пушкала на арабска сватба.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълни глупоости! Просто сме писали изнесеното от складовете като "произведено"! Няма да се изненадам ако скоро пак започнат да гърмят военни складове.. особено преди някой да тръгне да прави ревизия на наличностите..
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Па я произведох най-много алкохол от сички европейски селяни и дестилерии взети заедно. Ей ся ви повервах.
44
6
 
11
 
! Отговори
Журналята от Dnes преди 2 месеца
Избиха рибата! Русия е в Европа...Трагични сте!
43
5
 
8
 
! Отговори
До 45ти преди 2 месеца
Загуба на ресурси ОкРаЙна скоро няма да я има. Но, пази си гордостта хората със психични проблеми трябва да са позетивни все пак :)
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смятай колко са зле ония въъъъ
41
14
 
6
 
! Отговори
Чавдар войвода!!! преди 2 месеца
Браво и пак браво!Колкото повече снаряди,толкова повече ммъртви бблядьове,толкова повече оорки изплували от бблатата москалитские!Ега не остане жива бблядь по всички земни кълбета!Термоядрен огин да ги гори,молекула от тях да не остане!Всичките им градове,села,паланки и пещери ррушняшки да се уунищожат!!!Не ми ппука ако Света иизгине,но жива бблядь да не остане!Ббачкайте по всички заводи до изнемога,но ррушняшката ккръв да залее планетата!
40
1
 
7
 
! Отговори
Точно в десетката преди 2 месеца
Класиране в цялата Европа по произведени боеприпаси 1. България2. Русия3. Беларус 4.Албания
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Муахахахаа, може да се каже, че голяма част благодарение на България украинците мачкат русия. Нещо с което наистина се гордея!
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кинжала от черно море ще долети за по малко от 5 мин върху убиташкият ви завод глу-паци правете си пияр още
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хвалете се още утре ще падне някой дрон или Кинжал на шибаният ви завод и тогава ще събирате железата 3 години олиг-офрени
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ни изпраскат една междуконтинентална балистична ракетка върху заводите ни за снаряди какво ще кажат тия смешни клакьорки които се сцепват да продават снаряди на Украйна? Могат ли руснаците да го направят? Могат разбира се имат стотици такива ракети.Ние с какво ще ги спрем ? С плешивото кубе на Тагарев или с Кирето разпенената уста.Или с брадата на Шиши ? Всички те са много корави и смели ама ако стане напечено ние обикновените хора ще страдаме а те ще пият коктейли по островите далеч от тук.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде са ги продали? Да не са заминали за Хамас?
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сякаш имат някакъв принос за заводите от съветско време!
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер долнопробна хвалба.В Бг няма един държавен завод всичкото го прилапват някакви частници които дават некви умрели пари на робите докато те се къпят в парите спечелени с кръвта на милиони.Пак ли държавата ще строи завод на някакви частници които когато са на загуба ще играят "дайте ни пари за да не уволним хората" а когато са на печалба са " всичко съм спечелил с честен труд"?
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи най-богатите държави в ЕС просто не желаят да се занимават с това. Защо по всичко България е последна, а по производство на оръжие е първа? Дори частите за машините в завода са руски. Колко командировки са получили до СССР докато пуснат завода? Защо Франция не може да произвежда? Колко милиона хора има във Франция? Те балсами ли са да не могат да правят боеприпаси?