От Ватикана: Руската агресия да спре, за да има мир в Украйна

Папата искал да създаде условия за дипломатическо решение
12 мар 2024 14:44, Елка Василева
68
От Ватикана: Руската агресия да спре, за да има мир в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Първото и най-важно условие за преговори за прекратяване войната в Украйна е Русия да преустанови агресията си, заяви в интервю за италиански вестник човек номер две в йерархията на Ватикана след папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Кардинал Пиетро Паролин, държавният секретар (външният министър - бел. ред.) на Ватикана, каза пред ежедневника "Кориере дела сера", че Светият престол настоява за спиране на огъня, "като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите".

Още по темата
Вчера украинското Външно министерство извика папския нунций (посланика на Ватикана в Киев - бел. ред.), за да изрази "разочарованието си" от изказването на папа Франциск, че Украйна трябва "да покаже куража да развее бялото знаме" и да започне преговори с Русия за край на продължаващата вече две години война.

Изказването на главата на Римокатолическата църква, което беше част от интервю, взето миналия месец, но излъчено едва в събота, предизвика разнопосочни реакции от страна на НАТО и Москва.

Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е "напълно разбираем", а ръководителят на Алианса каза, че сега не е времето да се говори за капитулация.

В опит да успокои обстановката и да разясни думите на Франциск Паролин посочи, че папата е искал "да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир".

По думите на кардинала е "очевидно", че за тази цел двете страни трябва да седнат на масата на преговорите, а първото и най-важно обстоятелство, за да се случи това, е "да бъде сложен край на агресията".

След това, давайки ясно да се разбере, че под агресор има предвид Русия, Паролин заяви, че "отприщената срещу Украйна война не е резултат от някакво природно бедствие", а от конкретни човешки решения.

"Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има възможност, но и отговорност да направи стъпки за прекратяването ѝ и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение", каза той, цитиран от вестника.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
23
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Сега цяла седмица ни убеждават, какво точно е искал да каже папата, а той каквото иска да каже, го каза и всеки го разбра.
24
4
 
4
 
! Отговори
L. преди 2 месеца
А, не може! Сега осем години е ред на Русия.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още един педиатър в расо...
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той папата си го каза, ама въри сега да обясняваш, че нямаш сестра(малолетно момче)
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тоя е получил по мейла снимките си с млад енориаш в леглото, от подател държавата САЩ
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смяната на позицията е заради компромати с педофилия най вероятно
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пан Президентът на Бандерия може да бъде обявен официално за Диктатор, когато изтече срокът на мандатът Му, а Той отмени изборите за Президент.
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро говорих с комшия, работещ дълго време в Германия. На въпроса как е в Германия, отговора беше, Германия не е това което беше, нещата не вървят на добре. Спад в икономиката, криза в политиката, затвориха заводи и там криза с работната ръка, заплатите отиват за ежедневни нужди, хората го усещат, но си мълчат. Шолц е пътник. Народът масово подкрепя Русия и Путин. Искат да им пуснат Северен Поток 2 и да им се задвижи икономиката наново.
17
4
 
14
 
! Отговори
Европейците им хлопа преди 2 месеца
Най-често споменаваните от европейските граждани причини да им се разхлопа дъската са притесненията, свързани с военните операции в Украйна, влошаването на стандарта на живот и мрачните перспективи за бъдещето.Тук си струва да припомним, че именно Европа, подбудена от САЩ, инициира икономическия развод с Русия, в продължение на 10 години активно участва в превръщането на Украйна в неонацистка антируска държава, и към момента продължава да я снабдява с оръжие.
16
7
 
12
 
! Отговори
Когато загърмят преди 2 месеца
Когато загърмят Сарматите, в главите на евроатлантичетата в Брюксел ще зазвучи тихо и протяжно Одата на Радостта. Със затворени очи и с усмивка ще посрещнат те този сюблимен миг на спокойствие. Но секунда по-късно ще осъзнаят, че любимият им Европейски химн всъщност е тяхната лебедова песен, ще отворят очи и ще видят слънцата. ЯДРЕНИТЕ СЛЪНЦА!
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами той папата се изказа и който разбрал, разбрал
14
5
 
6
 
! Отговори
Попитах папата преди 2 месеца
Казах му. Хей, Франциск, кой ще я спечели тая война! А той отвърна: Истинският папа не съм аз. Истинският е в Кремъл и се нарича Владимир. Влдетелят на света.
13
5
 
13
 
! Отговори
Ай сега преди 2 месеца
Руснаците да спрат огъня, за да могат и украинците да си пострелят безнаказано, като преди 22-ра година.
12
4
 
18
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
Много добре си го каза Попът. Разбираемо и по човешки. Този сега какво се напъва да обяснява за дървеното желязо?
11
4
 
18
 
! Отговори
А преди 2 месеца
Еврейската агресия в Газа видяха ли я или не?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най важното условие е да се включат в концтитуцията на украйна руснаците като държавотворен народ ,както ние искаме от македония
9
6
 
7
 
! Отговори
Питах гледачка преди 2 месеца
Заклет Евроатлантик съм! Моля се и се кръстя всеки ден пред портрета на Байдън. Онзи ден бях на гледачка и я питах Коя е нашата майка?, тя без да се замисли ми отговори. Вашата истинска майка е Русия. Майка Русия!
8
6
 
12
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Тези почнаха като Байдън и Блинкен. Но няма значение, то вече целият западен елит страда от някаква форма на шизофрения. Примерите са безброй и всекидневно има нови.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чакам коментара на Маша Захарова и Песков, разбира се!
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Циливилизованти свободни и независми ценностноизповядващи иврупейци съвсем фтасаха - изтъпанчи се един избъбра нещо и после целата иврупейска общност започва да бърбори че нещо друго е искал да каже и совите не са това което са.