Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта

Голяма част от тях обаче са в чужбина, инвалиди или работят в защитени производства
13 мар 2024 21:15, Петър Бойчев
478
Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта
Снимка БГНЕС

Украйна трябва да мобилизира 500 хиляди души, въпреки масовото нежелание на мъжете в наборна възраст да отиват на фронта. В момента Върховната Рада работи над закон за мобилизацията, който трябва да подготви законодателната база за призив в армията. Както пише Financial Times, новите попълнения са очаквани с нетърпение от изтощените военни, които са на фронта повече от 2 години без смяна и практически без отпуски.

"Две години без прекъсване, без ротация - разбира се, моралът е нисък и това убива мотивацията. Имаме нужда или от ротация, или от редовен отпуск, за да си починем качествено", казва парашутистът Иля, който е имал само 25 дни отпуск през двете години на война.

Още по темата
Сред причините, поради които мъжете са се опитали да избегнат набор на фронта, според военния, е безсрочната служба в Украйна. Но, казва Иля, "ако хората не дойдат, няма да можем да си починем“.

Новият закон за мобилизация има за цел да актуализира правната рамка на страната преди очакваната мобилизационна вълна тази година, по време на която могат да бъдат призовани до 500 000 души.

Усилията до голяма степен бяха насочени към замяна на 330 000 изтощени войници, които в момента са на бойното поле, казват от украинското министерство на отбраната. Новобранците ще заменят загубите и ще посрещнат други военни нужди в зависимост от ситуацията на бойното поле.

Но законът се оказва противоречив. Украинските законодатели въведоха повече от 4000 поправки.

Резервът от мъже, които искаха доброволно да защитават Украйна, е изчерпан, а значителна част от мъжете в призивна възраст не искат да отидат на фронта.

До момента се мобилизират мъже на 27 години, но средната възраст на войниците на бойното поле е над 40 години. Предложение за намаляване на наборната възраст до 25 години предизвика яростна реакция от страна на политици, които твърдят, че би било самоубийство нацията да изпрати най-младите си в окопите.

Данните за мъжкото население на Украйна, публикувани от парламентарната комисия по икономическите въпроси, показват, че от 11,1 милиона украински мъже на възраст от 25 до 60 години само около 3,7 милиона отговарят на условията за мобилизация. Другите или са на фронта, или са с инвалидност, или в чужбина, или работят в защитени производства.

"Не се страхувам да призная, че не искам да умра. Трябва да решиш какво обичаш повече: семейството или страната си", казва украинецът Ярослав, който се опита да избяга от Украйна миналото лято.

Освен страха от смърт или инвалидност, според проучване на Info Sapiens, основните проблеми на онези, които са се опитали да избегнат мобилизацията, са недостатъчната подготовка, неограниченият срок на службата и липсата на оръжие и боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
3
 
21
 
! Отговори
Да ви светна преди 1 месец
Мили джендърчета и скъпи соросоидчета! Усещате ли как на хоризонта ви, се задава повиквателната за фронта! Американкото посолство е предало списък с лоялни соросоидчета на които е плащало центове за коментарите тук! Те ще формират авангардния SS български батальон които ще бъде пратен в руските земи да се бори за нагло-саксонските интереси!
375
1
 
6
 
! Отговори
само питам преди 1 месец
До Анонимен 384: Ами кой те спира? Заминавай! И без това тук си абсолютно излишен!
374
2
 
5
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
"Терпи мая красавица!" Ще те работя още 6 години и накрая ще се изкендзам върху теб и така ядрено заразена ще те предам на запада, замърсена, употребена и неизползваема!
373
2
 
18
 
! Отговори
моето мнение преди 1 месец
Хайде, развейте бялото знаме и върнете достойно територията на украйнската съветска социалистическа република на законния и собственик, че има да плащате репарации на руската федерация в следващите 1000 години и има да ви пукат ушите!
372
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пратете българи на фронта, поне ще умрат достойно
371
2
 
17
 
! Отговори
малко сметки преди 1 месец
До вчера загиналите били 31 000,а днеска се търсели 500 000 за да ги сменят.как ги правите тези аретметики,направо не знам? Взимате ни за какви? Излагате се бе статистици,малко по-така се научете да лъжете.
370
1
 
15
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Няма кой. На плаж са - след месец, два започва сезона. За това търсят кой да бутнат в месомелачката, а нашият П лъх подписа сътрудничество. Да няма изненади.
369
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради наглите украинци, ние все ще сме прецакани! Ако войната продължи - ще трябва да им плащаме. Ако война приключи - пак ще трябва да им плащаме - за възстановяване. При всички случаи ще трябва да плащаме, и то на такъв нагъл, нахален, неблагодарен, мързелив, надменен, пара,зитиращ народ
368
3
 
7
 
! Отговори
bukov до 379 преди 1 месец
Украинците да свалят Зеленски и руснаците да свалят джуджето .......и да спират войната...колко лесно а....ама страх лозе пази. Българите 30 години едвам свалиха Тодор.
367
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците подготвяли свалянето на Зеленски
366
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички българи, които веят украинското знаме по Фейсбук и хулят всеки, който спомене за мир и преговори, дори Папата, е време да заминават да се докажат какви мъже са!
365
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички българи, дето развяват украински знамена по фейсбук и хулят всеки , който заговори за мир и преговори, дори Папата хулят, е време да поемат към Украйна да докажат какви мъже са!
364
1
 
18
 
! Отговори
YUV преди 1 месец
Търсете ги в Созопол и най-общо из българското черномория.
363
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега тази снимка какво точно изобразява? Отношенията между мъжете?
362
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези украинци които трябва да са на фронта са тук в България и се моткат по нашето красиво черноморие... Та купиха си апартаменти които отдадоха под наем и си живеят в хотели които ние бедните българи плащаме (((
361
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето кой ще поведе народа - професор Михаил Станчев. Да го изпратим на фронта както подобава
360
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На слънчака са, скоро почва сезона!
359
2
 
23
 
! Отговори
простата истина преди 1 месец
На руснаците не се налага да търсят резерви първо сегашната им бройка им стига и второ-имат голям наплив на доброволци.Изведнъж се оказа че има много желаещи да стрелят по немски и западни танкове-защото това се случва веднъж на 100 години и ще има какво да разказваш на децата си.Поради тази причина като се появи западен танк в Украйна всички му налитат...
358
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Да си дават живота за киевския режим?
357
9
 
0
 
! Отговори
ВодкоДроните=Победа преди 1 месец
Как руските ПТУР станаха главния убиец на непробиваемите танкове Abrams в Украйна. Е как? Мчи мноо лесно! в заводите производители всека сряда по една туба убаа водка за мяйсторите и айдее до петък танкчетата под алкохолен фактор. На втората седмица - сельодка, и на третата и Водка и Сельодка. После кой , да не са луди да спрат грешното акохолическо рибарско танково производство.