Експерти от САЩ: Русия е превзела още 505 кв. км в Украйна

Това потвърди американският Институт за изследване на войната
29 мар 2024 20:53, Елка Василева
107
Експерти от САЩ: Русия е превзела още 505 кв. км в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите от американския Институт за изследване на войната (ИИВ) потвърдиха, че Русия е постигнала териториални придобивки във войната срещу Украйна, съобщи ДПА.

Руските въоръжени сили са поставили под свой контрол 505 кв.км от началото на настъпателните си действия през миналия октомври, се казва в последния анализ на ИИВ, публикуван днес.

Още по темата
Според ИИВ Украйна все още не позволява на Русия да постигне големи тактически пробиви по фронтовата линия. Въпреки това ИИВ предупреждава, че „възможностите на Русия да се възползва от украинските уязвимости ще се разширят“, докато „Украйна продължава да се опитва да се справи с недостига на жива сила“.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че в началото на лятото е възможно ново голямо руско настъпление. ИИВ вярва, че Русия ще поддържа настоящото темпо на настъплението си въпреки лошите метеорологични условия.

От друга страна Украйна ще бъде принудена да концентрира ограничените си ресурси във важни точки на фронта. Това увеличава риска руската армия да пробие отбранителната линия в по-слабите й сектори. В бъдеще това може да доведе до големи успехи за нея.

Експертите от ИИВ подчертават важността на западната помощ при спирането на руското настъпление. Те също така посочват, че украинската противовъздушна отбрана отслабва.

Зеленски на няколко пъти призова западните съюзници да изпратят на страната му американски зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, за да може Украйна по-добре да защитава въздушното си пространство. Според анализа на ИИВ по-нататъшното отслабване на украинската противовъздушна отбрана може не само да изложи на риск важните за войната бази и логистика във вътрешността на Украйна, но и да позволи на Русия допълнителни въздушни удари с планиращи бомби по фронтовата линия.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Войната в Украйна
Румъния е открила части от дрон близо до границата с Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
ПАНЧО преди 3 седмици
До ТЯТой Стамболов завърши много добре.
96
0
 
3
 
! Отговори
ДегенератПасито преди 4 седмици
Мачкай Вова киевските фашаги и не забравяй техните господари - световните терористи ФАЩ и Ингилизия .Взривявай наред фашистки и англо- краварски съоръжения, подводни кабели, тръбопроводи, далекопроводи, мостове, лаборатории,летища, сателити и помагай на онези държави и групировки по света, които също искат да взривяват .Само така ще разберат кон боб яде ли .
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПОЛИТИЦИТЕ ПО СВЕТА ЗНАЯТ, ЧЕ АТЕНТАТЪТ В КРОКУС ЗАЛАТА Е ИНСЦЕНИРОВКА НА ФСБ, НО СИ ТРАЯТ... ПОВОД НА КРЕМЪЛ ДА ОБЯВИ МАСОВА МОБИЛИЗАЦИЯ, ЗА ДА РАЗШИРЯТ ВОЙНАТА. ТАКА ДИКТАТОРИТЕ ОПРАВДАВАТ ДРАКОНОВСКИТЕ СИ ЗАКОНИ С ВОЕННОВРЕМЕННИ ПРОБЛЕМИ ! ВОЙНАТА Е ИЗГОДНА И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЦИ, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ С ВОЙНАТА ВСИЧКИ НЕРЕШЕНИ ОТ ТЯХ ПРОБЛЕМИ ! САМО НА ВЪНШЕН ВИД УПРАВЛЯВАТ, ВСЪЩНОСТ БАНДИТИЗМЪТ Е ПРЕВЗЕЛ СВЕТА В НЕКОНТРОЛИРУЕМИ МАЩАБИ !
94
9
 
4
 
! Отговори
Очи лакоми, дупе преди 4 седмици
тричаво. Най-точното определение за Путин.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен.... Ти откаде знаеш за "Това денонощно безсъние в нета и дебнене за "радостни" новини"? Изглежда че си направил описание на себе си , което сега се опитваш да вмениш на други !Това атлантическата и евроджендъляшка тълпа сте много ограничени индивиди. Първо беше как Окрайна печели войната и как всички руски воиски за почти унищожени и как хварчат перални вместо ракети. Сега накрая-не знаем дали Окрайна ще спечели, но ние джендърляцие задължително ще продължаваме да дрънкаме глупости
92
10
 
3
 
! Отговори
ТЯ преди 4 седмици
РУСИЯ БЕШЕ ПРЕВЗЕЛА И БЪЛГАРИЯ, НО СТАМБОЛОВ Я НАТИРИ!
91
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не знам за укрите, но до края на войната много копейки и тролейбуси ще дадат фира. Това денонощно безсъние в нета и дебнене за "радостни" новини. Напрежението ще им докара я рак, я инфаркт, я инсулт, я импотентност, я слепота.... може и ковид от отслабен имунитет. Заслужава ли си заради един грандомански кремльовец?
90
6
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
т.е. по малко от община монтана. на каква цена?
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От нечии коментари все по-ясно става, че копейка е диагноза. Новата чума в България от началото на 21 век.
88
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е и? Както са ги превзели, така ще ги върнат. Дай сега и тях да мислим.
87
7
 
1
 
! Отговори
Хоши Мин преди 4 седмици
506 кв.км. са а не 505.
86
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на Русия !
85
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Войната приключи през Октомври преди първия сняг. Само САЩ и Украйна още не са разбрали за това. Затова и последния пакет помощ от ЕС за Украйна не е в милиарди а в милиони. Колкото по-скоро седнат да преговарят, толкова по-бързо ще се приключат кръвопролитията. Русия през зимата се окопа и за да ги махнат от Украйна ще трябав цяло НАТО да влезе там. Ако цялото НАТО не иска да се бие в Украйна трябва да преговарят. Последната Офанзива на Украйна беше да разцепи Руския Фронт на 2 и да изолира юга
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 91 АнонименЩе изпратиме тебе и останалите софииски наркожендари в украина да обслужвате укрите
83
16
 
7
 
! Отговори
Пак намомням преди 4 седмици
Само напомням. Християните в Украйна са 87, 3 % от населението, а в Русия са под 50% (47, 3%). Извод: нашите копейки са еничари.
82
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България да арестува и прати обратно хилядите руснаци, които се шляят безпредметно тук, вместо да се бият против нацизма. Как се допуска тези граждани да се ширят във вражеска държава. Рускините може да останат заради тираджиите на Околовръстното.
81
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин, къде са ти доброволците? В България човек не може да се размине от руски дезертьори. Като добавим и факта, че половината се представят за украинци, за да не ги закачат, става мазало...
80
5
 
16
 
! Отговори
Колю зетя преди 4 седмици
Няма снаряди, сега нямало и хора. Къде са ти хората украйно..! Ами тук по улиците се шлеят карат си джиповете без застраховка,преглед и винетка и паркират дето сварят 100% фрии разбира се. Вместо правителството да праща ръждиви и неработещи от 25г. БТРи да вземе да арестува десетките хиляди украинци и ги прати обратно. Това ще истинската помощ за сражаваща се Украйна.
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Толкоз малко за половин година? Верно ли?
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи са поне 5000...