Експерти от САЩ: Русия е превзела още 505 кв. км в Украйна

Това потвърди американският Институт за изследване на войната
29 мар 2024 20:53, Елка Василева
107
Експерти от САЩ: Русия е превзела още 505 кв. км в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите от американския Институт за изследване на войната (ИИВ) потвърдиха, че Русия е постигнала териториални придобивки във войната срещу Украйна, съобщи ДПА.

Руските въоръжени сили са поставили под свой контрол 505 кв.км от началото на настъпателните си действия през миналия октомври, се казва в последния анализ на ИИВ, публикуван днес.

Още по темата
Според ИИВ Украйна все още не позволява на Русия да постигне големи тактически пробиви по фронтовата линия. Въпреки това ИИВ предупреждава, че „възможностите на Русия да се възползва от украинските уязвимости ще се разширят“, докато „Украйна продължава да се опитва да се справи с недостига на жива сила“.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че в началото на лятото е възможно ново голямо руско настъпление. ИИВ вярва, че Русия ще поддържа настоящото темпо на настъплението си въпреки лошите метеорологични условия.

От друга страна Украйна ще бъде принудена да концентрира ограничените си ресурси във важни точки на фронта. Това увеличава риска руската армия да пробие отбранителната линия в по-слабите й сектори. В бъдеще това може да доведе до големи успехи за нея.

Експертите от ИИВ подчертават важността на западната помощ при спирането на руското настъпление. Те също така посочват, че украинската противовъздушна отбрана отслабва.

Зеленски на няколко пъти призова западните съюзници да изпратят на страната му американски зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, за да може Украйна по-добре да защитава въздушното си пространство. Според анализа на ИИВ по-нататъшното отслабване на украинската противовъздушна отбрана може не само да изложи на риск важните за войната бази и логистика във вътрешността на Украйна, но и да позволи на Русия допълнителни въздушни удари с планиращи бомби по фронтовата линия.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
26
 
4
 
! Отговори
крайно време е! преди 1 месец
Ами да, превзела е Русия още 505 кв. км. Крайно време е Америка да обяви ВОЙНА на Русия. Само тогава ще се оправят нещата.
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленския да развява бялото знаме. Не сме длъжни да ги издържаме.
15
26
 
11
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 месец
Американските експерти разпространяват про РуZка пропаганда и дезинформация! РуZия търпи ижасни загуби в Украйна и не е мръднала и метър от окопите в Домбас!
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Веци Само клошари-грантаджии и разни либералпедали пият ракия, че и време имат за това.
13
3
 
8
 
! Отговори
Байдън преди 1 месец
До Щерев Да, влагат живи украински бебенца в салама. Така давал божествена сила.
12
20
 
5
 
! Отговори
Веци преди 1 месец
Айде,петък.ракиено време! Баш статия за ракията и трушията! Днес сме 29ти,повечето копейки са взели 8-9 стотака заплата,може и да развържат кесията за някоя леонка на Кен хахахахах. Сега очаквам поне 300-400 разпенени коментара,за това как руската мечка ще е в Берлин до лятото хахахах
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна трябва да се предаде преди да загуби сичко.
10
20
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 1 месец
Винаги съм се чудил какво правят руснаците с телата и днес разбрах.Лабораторен анализ откри следи от човешко ДНК в два вида руски колбаси, производство на подмосковната компания Мортадел
9
3
 
11
 
! Отговори
Ала бала преди 1 месец
Големи експерти,големо нещо. Всичко знаят и могат,а не може да прочетат малко история.От там ще научат важни неща,и ще видят как Украйна ще победи Русия.Тези европейци и Байдън вече съвсем са изперкали.Да не говорим за техния приятел Путин.Ние тук докога ще им гледаме и слушаме цирковете не е ясно.Ясно е че Европа потъва,САЩ и Русия са на сметка,и какво повече да кажем.
8
3
 
13
 
! Отговори
Мусайбе преди 1 месец
*** кефа, идват към Варна и Бургас , да се готви и София за нов паметник на съветската армия
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До варненец Малко по-малко от половината на столична община. Не знам за какъв бостан говориш изобщо.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава Кокаине и майдане :)))
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До предвиждам Ще я освободят цялата си територия, но от присъствието си :)
4
20
 
3
 
! Отговори
варненец преди 1 месец
Горе-долу един бустан :) С това темпо ще са във Вашингтон след около... 4000 години хахахаххаха
3
4
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Русия ТРЯБВА да превземе цяла Украйна. После Остатъчна Украйна ще плаща 100 години репарации на руските републики Донецк, Луганск, Херсон, Одеса и Харков.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом и тези лъжци и пропагандатори на укроидеята почнаха да признават за руски придобивки, краят е близо. Още месец максимум да издържат зе и компания. После може да ги използват за висяща украса по дърветата в Киев
1
32
 
4
 
! Отговори
предвиждам преди 1 месец
На пролет украинците ще освободят цялата си територия, включително Крим.