Експерти от САЩ: Русия е превзела още 505 кв. км в Украйна

Това потвърди американският Институт за изследване на войната
29 мар 2024 20:53, Елка Василева
107
Експерти от САЩ: Русия е превзела още 505 кв. км в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите от американския Институт за изследване на войната (ИИВ) потвърдиха, че Русия е постигнала териториални придобивки във войната срещу Украйна, съобщи ДПА.

Руските въоръжени сили са поставили под свой контрол 505 кв.км от началото на настъпателните си действия през миналия октомври, се казва в последния анализ на ИИВ, публикуван днес.

Още по темата
Според ИИВ Украйна все още не позволява на Русия да постигне големи тактически пробиви по фронтовата линия. Въпреки това ИИВ предупреждава, че „възможностите на Русия да се възползва от украинските уязвимости ще се разширят“, докато „Украйна продължава да се опитва да се справи с недостига на жива сила“.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че в началото на лятото е възможно ново голямо руско настъпление. ИИВ вярва, че Русия ще поддържа настоящото темпо на настъплението си въпреки лошите метеорологични условия.

От друга страна Украйна ще бъде принудена да концентрира ограничените си ресурси във важни точки на фронта. Това увеличава риска руската армия да пробие отбранителната линия в по-слабите й сектори. В бъдеще това може да доведе до големи успехи за нея.

Експертите от ИИВ подчертават важността на западната помощ при спирането на руското настъпление. Те също така посочват, че украинската противовъздушна отбрана отслабва.

Зеленски на няколко пъти призова западните съюзници да изпратят на страната му американски зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, за да може Украйна по-добре да защитава въздушното си пространство. Според анализа на ИИВ по-нататъшното отслабване на украинската противовъздушна отбрана може не само да изложи на риск важните за войната бази и логистика във вътрешността на Украйна, но и да позволи на Русия допълнителни въздушни удари с планиращи бомби по фронтовата линия.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека напомня на соростаците че Русия не се намеси когато САЩ нападнаха Ирак. И какво се случи? Джихадисти на янките отидоха и към Сирия и създадоха ИДИЛ. Ето от такъв "мир" имат нужда соростаците. За тероризъм и кървави преврати по поръчка. Моето мнение е, че в бъдеще всяка държава по света ще гони до дупка и опандизва наемниците на американците без значение като какво се представят. Процесът вече започна и доста държави го правят. За съжаление ние ще сме от последните както винаги.
56
4
 
1
 
! Отговори
сдфдсф преди 1 месец
До 49Берлин могат да го стигнат за 5минути...ако се наложи....това да не ти 1945г. ...ракетата ще долети за няма и 5 минути.
55
3
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
това няма никакво значение тъй като Украйна побеждава...Украйна е отстъпила тези територии за да си мислят руснаците че побеждават... а всъщност губят..:-))))))))))))))
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой как ще живее не решава Сорос, разбра ли наемен ***?
53
4
 
21
 
! Отговори
ефролиберал преди 1 месец
Е чакай бе?! Нали храбрите бесмъртни пандеровци побеждаваха? Нали бяха унищожили 90% от руската армия??? Как така руснаците напредват?? Това не е възможно!
52
7
 
21
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън наглите окраинци!
51
3
 
20
 
! Отговори
укрокомпас преди 1 месец
Контранаступът се развива успешно на запад. След легализацията на жендарството в Укрия и компасите им станали обратни, та вече не знаят, в коя посока да контранаступват.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар Евроатлантик - А това, че ще стигат Берлин, сънува ли го?
49
3
 
7
 
! Отговори
добра новина преди 1 месец
Няма да има голям икономически срив. Компанията за верижни триони Stihl, чиито продукти са известни по целия свят, се превърна в немска легенда. Скоро ще навърши 100 години, но все още е изцяло в ръцете на семейството основател. Заради кризата Stihl възнамерява да напусне Германия. Председателят на консултативния и надзорния съвет Николас Щил каза, че вече не смята Германия за конкурентно място за индустрията. Той не очаква голям взрив, който да доведе до срив на икономиката с един замах. Но сега инвестициите все повече се насочват към Източна Европа, САЩ или Азия.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе гледам картата Неми се струват 500 ама де да знам.
47
18
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Значи с това темпо ще стигнат до Берлин след 300 години?
46
3
 
13
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Лани Путин каза на Си,че войната ще продължи още 4-5 години(3-4 от сега).Очевидно си спазва думата,не бърза.
45
6
 
29
 
! Отговори
Клинкерховен преди 1 месец
А, че какво да превземат РУСНАЦИТЕ то си е тяхно играят си на шикалки ,на война с прашки ,а по време на втората световна за 2г. стигнаха до Берлин ИМА някаква тактика ушвара но никой не може да каже каква е, че РУСИЯ ЩЕ излезе с голяма победа от тази галимация е ясно по простата причина ,че е винаги победител. Само да видим как ние ще оперем пешкира ,този път няма да е като предишния от много акъл!
44
3
 
18
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 1 месец
'недостиг на жива сила' това е ... при 31000/според Зеленски/ загинали в една 40 000 000 държава, че то само висшите им военни тряа да са бил толкова :)
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укртата заминаха, а нашенските неолибералчета плачат ли, плачат лол
42
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 дена ще продължи измитането на алкашите от Украйна .
41
5
 
2
 
! Отговори
didid преди 1 месец
До TCT;0) руса филка
40
2
 
9
 
! Отговори
Борба за свобода преди 1 месец
Свършиха патроните.. Хвърляйте телата..
39
5
 
31
 
! Отговори
Укропитек преди 1 месец
Как вааа ? Нали побеждавахме ... Нали *** без команден състав бяха останали. нали нямаха оръжие и ракети. Нали имаха милиони жертви ... Аз чаках да видя обсадата на Кремъл , пък то ... Ко стана с разни кукувици, Ангели и други снайперисти дето поразяваха цели на ЧЕТИРИ КИЛОМЕТРА ? Гръмнаха по веднаж.. и се загубиха . Ами смелите Азовци... Сектори разни... ами непобедимите колумбийски десантчици ... Ами великия Контранаступ ? Що не пишете как побеждаваме бре ?
38
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските медии съобщават и показват, че са намерили начин да обезвреждат ракетоте Стром Шедоу (Френско-британски) , които да паднат, без да се взривят. Има запис как разглобяват такава ракета почти цяла-целеничка.