Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"

Призова всички руснаци за обединение под Кремъл
30 мар 2024 09:30, Петър Бойчев
169
Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"
Снимка БГНЕС

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“.

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да лепнеш етикет на русия " Империята на злото" трябва да си на ниво Бг евроатлантик - каквото и да занчи това, с две думи сглобкаджия....
52
10
 
17
 
! Отговори
Путларах акбар преди 1 месец
севещенна е войната я като използва чеченци,узбеки , татари и др мюсюлмански народи за да избива християни и да води война с целия християнски свят. Един е Путларах акбар и Гундяев е негов пророк. Който умре за Путев ще иде в руския рай и ще се радва завинаги на 40 надарени чеченци ха ха ха
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...Не е трудно за злия дух да овладее волята на един паднал, егоистичен, нарцистичен човек. И това не изисква насилие. Духовете неусетно убеждават такъв неопитен себелюбец, че техните, злите желания на духовете да и техни желания...,,И тъй, духовната борба не е против плът и кръв, а против поднебесните духове на злобата"
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези безбожници и антихристи дъно нямат. Първата божия заповед е Не убий!. Но как да я зная те?!
49
1
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
В случая Христовият слуга обявява война на братята си християни. Какво би казал Исус за този лейшпер???? Рожби ехидни, змии , варосана гробница... Ето какво е този пърлиарх.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е християнин, колкото и папата. Единият призовава да се убиват християнин, а другият благославя еднополовите бракове. Във времената на ранните църкви е било по-лесно да разпознаеш врага, защото той е бил открито против християнството, докато днес носи расо и говори от името на Христос, което заблуждава много хора.
47
6
 
12
 
! Отговори
слава на Украйна преди 1 месец
Винаги съм се чудил Русия какво прави с труповете и вчера разбрах. Лабораторен анализ откри следи от човешко ДНК в два вида руски колбаси, производство на подмосковната компания Мортадел
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същността на духовния подвиг е да разберем за себе си, че нашата борба не е срещу плът и кръв, тоест не е срещу хората, а срещу тези, които всъщност владеят света в сегашното му паднало състояние това са поднебесните духове на злобата. Поднебесие е всичко това, което се намира под небето. И то е пълно със злоба, която се създава от сатанинските духове чрез съзнателните им злодеяния. Не е трудно за злия дух да овладее волята на един паднал, егоистичен, нарцистичен човек. И това не изисква насилие. Духовете неусетно убеждават такъв неопитен себелюбец, че техните, злите желания на духове
45
2
 
13
 
! Отговори
Аналогия преди 1 месец
Джихадисти ...джихад....рашисти....свещена война....аз не виждам разлика в тактиката...Терор, в целите.. Да завладееш нови територии и да унищожиш тези ,които мислят различно.Няма да има разлика и в резултата....
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек руската тиква казва да се убиват християни не в името на християнската вяра,а в името на увеличаване на руската площ. Още един дето ще гори в ада
43
4
 
18
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 месец
Църквата на КГБ-ФСБ няма нищо общо с Христианството.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Римокатолиците обявиха ,,свещена война " на арабите и освобождение Божия гроб.Всички знаем как завърши той.С превземането на Православната столица на Византия , Цариград.И последвалия разгром на Западната католическа коалиция от Калоян.Нагледали сме се на такива ,,свещенни войни".Арабите обявили ,,свещена война " на Европа.И разгрома и на арабските пълчища от Хан Тервел пред стените на Константинопол.
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да лепнеш етикет на русия " Империята на злото" трябва да си много аргументиран . С всеки ден тези думи се доказват .
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
!,, В Новия завет е нарушен основния БОЖЕСТВЕН ПРИНЦИП на справедливостта : "ВСЕКИМУ ДЪЛЖИМОТО"....С една поправка....Изкуплението не е по,, задължение".А по необятната Божия любов.Изкуплението е дар от Бога към човека.А не задължение.И за това се казва....Прощавайте не по задължение , а поради любов.Дарът е нещо подарено.То не е заслужено , както се изменя в тълкованията по вероучение.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гнусна държава и нация
38
1
 
24
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 месец
А нещо за божата заповед "Не убивай"?
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата безумница на Гундяев е да започне да строи православни храмове в Северна Корея.А може би и в Иран.Като част от ,,Свещената война" срещу враговете и.Ето тогава ще стане много интересно .Да видим.Дслу ще стане доброволно .Или с кютек.
36
11
 
2
 
! Отговори
НИМРОД преди 1 месец
До Анонимен 30 Библията която цитираш се състои от ДВЕ КНИГИ! Едната е за БОГОИЗБРАНИЯ НАРОД със заложен в нея принцип: "ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ЗЪБ"!! Другата е за ГОИТЕ при които принципа към богоизбрания народ е " ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ". В Новия завет Прошката към този, който ти причинява зло , е издигната в култ! В Новия завет е нарушен основния БОЖЕСТВЕН ПРИНЦИП на справедливостта : "ВСЕКИМУ ДЪЛЖИМОТО"! С този принцип се налага ВЪЗМЕЗДИЕ за делата на всеки един от нас бил той богоизбран или гой
35
2
 
19
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Вместо да говорят за мир,тези варвари алчни насърчават за война...ще *** ,брадати из...и пияни!!!
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не виждам как вярващите в Русия , в едно бъдеще , ще ходят под строй в църквата.Може би попчета комунисти така си го представят руското православие.Смятам , че всичко пошло само се затрива.