Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"

Призова всички руснаци за обединение под Кремъл
30 мар 2024 09:30, Петър Бойчев
169
Руската църква обяви войната с Украйна за "свещена"
Снимка БГНЕС

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала "Христос Спасител".

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“.

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Религията от панти века е средство за контрол на масите А в общества които днес са изостанали това важи с двойна сила
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има нещо долно и нечистоплътно да намисаш религията в мръсните политически игри.Това може да сторят единствено комунистическите рожби на греха като Митрофанова, Путин и Гундяев.Това е покварата която се очаква .И тя не е по ,,плът и кръв", а от духовната поквара
71
1
 
11
 
! Отговори
Сладкар преди 1 месец
Скоро ще правя нов тип торта с декорация парчета от гАлоша
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Религията от панти века е средство за контрол на масите А в общества които днес са изостанали това важи с двойна сила
69
0
 
8
 
! Отговори
СБО преди 1 месец
Свещена боклуджийска апирация
68
2
 
9
 
! Отговори
Блатомир пУтлер е преди 1 месец
Руззки кривославен джихадист садист
67
1
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Този като му прочетох изказването, все едно прочетох тукашните коментари на пyтин0питeците :))) Едно към едно. После ми кажете, че тук не пишат платени мордорски тр0л0ве :))) Тук всички наши попове са от ДС, а там са от КГБ. Нищо учудващо
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин изпълнява плана на Запада да разгроми една голяма Православна държава като Русия.Путин е съучастник в тези процеси.И руснака трябва да се опомни.Ако не иска утре да се окаже едно православно московско джудже.
65
8
 
2
 
! Отговори
65 преди 1 месец
Живей си със западните цености като джендърПравата, ЛГБТ+ и останалите... Нали те не са ерес... Содом и Гомора беха славни случки в християнстовото...
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Библията , която е чел вероятно и Гундяев, се споменава за много войни ...Но никъде не е споменато , че тези войни ще са за утвърждаване на християнството.В този смисъл, руската църква е наченка на ерес .Духовна ерес.Служеща на сатанински желания.А служителите и заблудени и окаяни.
63
2
 
11
 
! Отговори
смеххх преди 1 месец
Антихриста е тоя измислен поп
62
5
 
2
 
! Отговори
Диариата преди 1 месец
АнонимеН па се разипа по ДНЕС.... Не се коси ханонимко за който и да било. Гледай си старините, че ако се напиняш както днес ще ритнеш кофата, залят в собствената си жлъч и омраза...
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оръжието е прието в християнските общества единствено за защита.Гундяев проповядва ,,свещена война" за освобождение?.Първия въпрос е кого ,,освобождава".?Друга държава от поробител ли?.Поробител във физически измерения?...Нищо подобно не виждаме в Украйна.Украйна е държава както всяка една.Но ако става дума за духовно освобождение.Тогава Путин е обявил война на целия Свят.Нещо , което религията не споменава.В това си измерение в ,,ерес".Руска верска ерес
60
11
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ДЪРЖИ ЦЯЛА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ФАКТА, ЧЕ ТРЪМП МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ!! СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ ТОВА Е КРАЯ ЗА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КОЯТО ПРИКЛЮЧВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ И СЕ РАЗПАДА НА ПАРЧЕТА ЗА ДА НЕ ПЛАЩА 30 ТРИЛИОНА ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА ПРИСЪДЕНО И ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД!
59
15
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КОГАТО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ , ЧЕ ВОДИ СВЕЩЕНА ВОЙНА СЕ СЕЩАЙТЕ ВИНАГИ ЗА ТЕРОРИСТИ!
58
14
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КАТО ВИ ПИША , ЧЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е НАПЪЛНО УМРЕЛА ВЕЧЕ НЕ СЕ ШЕГУВАМ :D
57
11
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Да прав си има такава - А нещо за божата заповед "Не убивай"? Но тя не се отнася за укровермахата и Нато. При тех важи повелята о евангилието - Око за две, зъб за Чине. та така с повелите
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оръжието и насилието нямат общо с християнството.Християнството побеждава Римската империя не чрез оръжие.Сам Император Константин приема християнската вяра в Римската империя без терор и насилие.Напротив.Болшевизма идва с терор и насилие.
55
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
УРАААААААААААААААААААААА :D
54
7
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 1 месец
Гнусна държава и нация - прав си, Бг стана такава благодарение на сглобката...