Руска атака унищожи една от най-големите електроцентрали в Украйна

ТЕЦ "Триполска" е била ударена многократно
Обновена: 11 апр 2024 22:06 | 11 апр 2024 22:00, Александър Попов
185

Масирана руска атака с ракети и дронове унищожи една от най-големите електроцентрали в Украйна и повреди други, съобщиха днес представители на украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията определя нападението като част от подновената руска кампания, насочена срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

ТЕЦ "Триполска", която е най-големият доставчик на енергия за Киевска, Черкаска и Житомиска област, е била ударена многократно, като са били унищожени трансформаторът, турбините и генераторите и централата е била обхваната от пламъци. Когато първият дрон се приближил, работниците се скрили в укритие и така спасили живота си, каза Андрий Хота, директор на държавната компания "Центренерго", която управлява централата.

Те наблюдавали как централата гори, обхваната от гъст дим и погълната от пламъци. "Ужасяващо е", казва Хота.

Часове по-късно спасителите все още разчистваха отломките.

Централата снабдяваше с електроенергия 3 милиона потребители, но никой от тях не остана без ток, тъй като мрежата успя да компенсира, доколкото по това време на годината нуждите са ниски. Все пак последиците от ударите може да се усетят през следващите месеци, тъй като през лятото се увеличава използването на климатици, отбелязва АП.

Най-малко 10 други удари през нощта повредиха енергийна инфраструктура в Харков - втория по големина град в Украйна. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че повече от 200 000 души в региона са останали без ток.

Най-големият частен енергиен оператор в Украйна, ДТЕК, определи поредицата от удари като една от най-мощните атаки през тази година, а министърът на енергетиката Херман Халушченко заяви пред репортери, че става дума за "мащабна, мощна ракетна атака, която засегна много сериозно нашия енергиен сектор"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Войната в Украйна
Още от Русия
В Русия се надъхват: Скоро ще преговаряме само за капитулацията на Киев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
A преди 2 седмици
Браво!Много хубава новина)
154
0
 
3
 
! Отговори
ВЛАД ВЛАДИМИРОВИЧ преди 2 седмици
НЯКОГА ЗАПИТВАЛИ ЛИ СТЕ СЕ ЗАЩО АЗ ЯЗДЯ ЖРЕБЦИ, БОЛИДИ ОТ ФОРМУЛА 1, МЕЧКИ (БЕЛИ, ЧЕРНИ, ЗЕЛЕНИ , БЕМБЕНИ) МИСКИ СВЯТ ОТ ЦЯЛ СВЯТ А БАЙ ДРЪН ПАДА ОТ КОЛЕЛА, СТЪЛБИ И ВСЕ С НАПЪЛНЕН ПАМПЪРС....... ПО ЧЕМУ ДРУЗЯ? УАЙ? ЩОМ ТАЛИБАНИТЕ ПРЕБИХА АРМИЯТА ИМ С ПРЪТИ КАМЪНИ И МАГАРЕТА КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ НИЕ С НАШИТЕ ОРЪЖИЯ ОТ АДА?? :)))))
153
0
 
4
 
! Отговори
Кримски Мост преди 2 седмици
Видяхте ли подобието на мост в Балтимор? Видяхте ли го как се изпари при докосване от некво си корабче? бухахахахахахахаххахахаах а сега представяте ли си такова нещо да се случи с мен? Не нали? То не бяха ракети, влакови композиции с петрол и екплозиви, то не бяха дронове а мен муха ме ухапала бухахахахахахахах
152
1
 
2
 
! Отговори
До 157 преди 2 седмици
То е факт, както в Украйна, така и у нас, няма нищо голямо построено след демокрацията, в България за 30 години направиха няколко сротин км калпави пътища, един газопровод дето нямаме връзка към него и един язовир, всичко друго дето го гледаш централи и язовири е правено през соца, гадно но факт
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи ще последва удар по най-големия мост?!
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ей какво прави една руска пералня...представям си ако Братушките имаха Ракети хахахаха Вярвайте на "свободните" дмекратичноФашистки медии!
149
5
 
2
 
! Отговори
ПА НОРМАЛНО преди 2 седмици
Аз лично не знам в Украйна да е построено нещо след 1991 г!? ВСЕКИ ГНУС...ЕНННН КРАДЛИВ КО....МУНЯГА ГИ ПРИКАЗВА ТИЯ. АЗ ЛИЧНО НЕ ЗНАМ ДА ИМА НЕЩО НАПРАВЕНО ПРЕЗ СОЦА
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За последното денонощие укрите не са свалили НИТО ЕДНА ракета. Обектите им гърмят 100 процента. капитулацията иде, хитлеристите са в шок.
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кОЙТО ГЪРМИ ПО аец зАПОРОЖИЕ ОСТАВА БЕЗ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЦЕНТРАЛИ И МИНАВА НА СВЕЩИ.
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бе за какво им е на укрите, тая комунистическа централа ,;)))
144
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
това автоматично означава, че украйнците могат да отговорят като атакуват подобни обекти в която и да се точка на страната на 0рките. Военните престъпления на Путл33р ще бъдат наказани, рано или късно. Не се съмнявайте!!!
143
13
 
4
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 седмици
Мозъците на работническо-селските маси са яко промити и полирани от комунистическата диктатура на Т.Живков. Още задълго ще слугуваме на болшевишката простащина.
142
3
 
23
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 седмици
Има един аспект от унищожаването на инфраструктурни обекти в Украйна ,за който украинците би трябвало да се чувстват щастливи и доволни-искаха декомунизация ,а сега вече са разрушени повечето от обектите строени от болшевиките !?Аз лично не знам в Украйна да е построено нещо след 1991 г!?
141
7
 
26
 
! Отговори
Х-69 преди 2 седмици
Братушките разпориха украинските нацисти с новата крилата ракета Х-69 - сравнително бавно, но свръхточна и абсолютно непроследима и невидима на радарите на НАТО. Честито бойно кръщение на новата ракета и още много успехи срещу киевската хунта и нейните западни cyтеньори!!!
140
5
 
16
 
! Отговори
Путин преди 2 седмици
е убиец на ФАШИСТИ!!!
139
4
 
24
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 2 седмици
Тецовете бълват отрови и трябва да бъдат спряни!!!Браво на еколога Путин,така трябва!!
138
3
 
33
 
! Отговори
ВИЙНА 2.0 преди 2 седмици
Така: Рисия 2 години удся единствено електропеносната система на Украйна (ел. подстанции), които сравнително лесно се възстановявават. За прир път сега започва да атакува производството, т.е. ТЕЦ, които обаче не могат да се възстановят. И чак сега - през пролетта, когато народа на Украйна няма да мръзне. Беше казано преди повече от година мисля, че "Русия още не е започнала да воюва в Украйна". Е май започва. Вероятно ще последват удари по мостове.
137
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И е с най- новата им ракета, не е Искандер, а Х-69, движи се на 20 м от земята. Нищо не я хваща и Патриот също.
136
2
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 2 седмици
само тя да беше. Вчера висши служители на Украйна съобщиха че 100% от производствените мощности за електричество са унищожени. Ще е тъмно и студено и то дълго време ...