Превръща ли се бурката в политическо оръжие

Дания и Франция готвят забрана на облеклото
24 яну 2010 13:26,
136
Превръща ли се бурката в политическо оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Религиозният мир в Европа отново е поставен на изпитание. След като швейцарският референдум за минаретата разбуни сериозно духовете в края на миналата година, началото на тази не остава по-назад.

Точно два дни след навлизането в 2010 година сомалийски радикален ислямист, въоръжен с нож и брадва, нахлу в дома на датския карикатурист Курт Вестергаард. Проливането на кръв се размина като по чудо.

Причина за нападението (разбира се) се оказаха скандалните рисунки на Вестергаард отпреди пет години, в които мюсюлманският пророк Мохамед беше изобразен с бомба във форма на тюрбан на главата си. Още тогава карикатурата предизвика цунами от гняв  в ислямския свят – кървави протести, призиви за джихад, атентат пред датското посолство в Пакистан. И ето, че омразата е все така силна вече пета година.

Отговорът на Дания... Не минаха и три седмици след опита за убийство на Вестергаард и премиерът Ларс Льоке Расмусен заяви, че женски ислямски облекла, които покриват цялото тяло и лицето като бурките (с мрежа пред очите) и никабите (с процеп пред очите), нямат място в скандинавската страна.

Още по темата
16 авг 2009 08:24
327

„Тези облекла символизират схващане за жената и човечеството, на което фундаментално се противопоставяме и с което искаме да се борим в датското общество”, обяви Расмусен.

Въпреки че категорично не може да се твърди, че „скачането” срещу бурките е политическа реакция на посегателството срещу датски карикатурист, на пръв поглед изглежда точно така. В Дания живеят около 100 хиляди жени мюсюлманки, или 1,9 % от населението на страната (5,5 милиона души). Доклад на Копенхагенския университет сочи, че от тях едва 0,15 на сто са тези, които носят силно консервативните „забулващи” дрехи като бурка или никаб. Става въпрос за около 100 жени! В цяла Дания.

Но се оказва, че правителството е готово да влезе в сериозна юридическа битка и дори да заобиколи конституцията, само и само да забрани на тези 100 жени да носят определен тип облекло. Това облекло може да се определи като дискриминиращо спрямо нежния пол, но то ли е най-големият проблем на Дания?

Или властите отправят послание, че страната има готовност за твърдо противопоставяне на радикалния ислямизъм? Лошото е, че това послание много лесно, опасно лесно, може да бъде изтълкувано като атака срещу ислямската религия като цяло. И пак протести, и пак атентати...

Освен всичко друго датската „офанзива” идва в момент, когато Франция е в очакване на доклад на парламентарна комисия за въвеждането на забрана за носене на бурки. Франция е страната с най-многобройно мюсюлманско население в Европа.

Още през 2004 годината френските власти приложиха закон за религиозните символи в обществените училища, който забрани носенето на ислямски забрадки, индийски тюрбани, еврейски шапки и големи християнски кръстове.  

Негодувание имаше, дори двама френски журналисти бяха отвлечени в Ирак с искане за отмяна на закона. Голямата картина обаче показа, че обществото, дори и значителна част от мюсюлманското съсловие, одобрява мерките за религиозна толерантност в учебните заведения.

По отношение на бурките става въпрос за тотална забрана. „На френската улица всеки е свободен”, коментира министърът на имиграцията, интеграцията и националната идентичност Ерик Бесон. Според него намесата в това равновесие е рисковано.

В същото време обаче лично президентът Никола Саркози зае категоричната позиция, че бурките „не са добре дошли” във Франция. „Никой не трябва да се чувства опозорен”, заяви Саркози, определяйки жените, носещи това облекло, като „затворнички зад мрежа, отрязани от всякакъв социален живот и лишени от идентичност”.

Междувременно от самата партия на Саркози дойде доста интересно изказване. Парламентарният лидер на Съюза за народно движение Жан Франсоа Копе изтъкна, че забраната за носене на ислямски символи е част от мерките за защита на Франция от екстремисти.

Според критици на идеята за махане на бурките именно въпросните крайни ислямисти ще са най-облагодетелствани от предвиждания нов закон. Защото така ще влязат в любимата им роля на онеправдани, дори „жертви”, които трябва да се борят за свободата и правата си. На всяка цена!

А иначе по данни на френското министерство на вътрешните работи напълно покрити в страната ходят точно 367 жени...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Влади преди 14 години
Parlez Bulgare, s'ille vous plait!
93
0
 
1
 
! Отговори
Соня преди 14 години
Ама много са смешни тези пингвинчета!
92
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 14 години
Да си носят шалварите,фесовете бурките и и всички други други просотий в държавите...Европа не е за тях,да си седят в землянките.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това горе, кадър от филма "Писък" ли е?
90
0
 
1
 
! Отговори
някойси преди 14 години
таз на снимката защо е налакирана и говори по телефон,аллах не го позволява .аиде фалшив морал
89
0
 
1
 
! Отговори
Observer преди 14 години
Тонът на статията е неприемлив. имам чувството. че журналистът направо защитава ислямската религия. която е в пълно противоречие с европейските традиции и нрави. Това, което се наблюдава в цяла Европа, е истинска инвазия от мюсюлмани под прикритието на човешки права. Тази човеконенавистна религия е рак с метастази навсякъде по света.
88
0
 
1
 
! Отговори
Plamen преди 14 години
V LIBIA. Kola dvijeshta se v liavo dava liav miga4 i zaviva na diasno i ni bluska idva politzia i Onia obiasniava 4e sam super tup shtoto iskal da mi kaje 4e zavival na diasno ( poneje desnia mu miga4 ne rabotel ) a svetnal levia shtoto bilo iasno 4e v liavo bila djamiata i tam nemojelo da se minava s kola?!? I politzaia me opredeli za vinoven!! Ebem ty bratiata Suleiman
87
0
 
1
 
! Отговори
Осман преди 14 години
Аллаху акбар,братя и сестри,да е едиина умата и да спазваме повелите на сурите!! "24.01.2010, 14:27 (обновена 24.01.2010, 14:30)news.bgКоментари (11) По инициатива на депутата от ДПС Хасан Хаджихасан след 54-годишно прекъсване е възстановено Районното мюфтийство във Велико Търново.То е закрито през 1956 година с постановление на Министерския съвет, а сега е създадено с решение на конгреса на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България и ще обхваща Великотърновска и Габровска област.За районен мюфтия е назначен 26-годишният Турхан Мехмед, съобщи БНР. Той е роден в Силистра и е завършил Висшия ислямски институт в София. Новият мюфтия бе представен днес в джамията във Велико Търново.По думите на Хаджихасан в района има над 30 хиляди мюсюлмани, но в 90 процента от селата няма молитвени домове, а в 80 на сто от селищата няма имами.Районният мюфтия Турхан Мехмед сподели, че неговата цел е да бъдат отворени нови джамии и да се организират курсове за изучаване на Корана, за да се разпространи доброто на исляма."Ще разпространяваме нашата вяра в дух на толерантност към всички религии", подчерта Турхан Мехмед.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това, което сомалиецът се е опитал да направи всъщност показва, че карикатуристът е бил прав.
85
0
 
1
 
! Отговори
Plamen преди 14 години
V Libia vsika jena koiato e bez Burka e Dolna , koeto dava pravo na vseki da ia pipa kudeto si iska ( glavno po dupeto ) i towa ne e povod za oplakvane v politziata. Predlagam sushtoto otnoshenie po tzelia hristianski sviat, na onanistite miusulmani.
84
0
 
1
 
! Отговори
Влади преди 14 години
И друг път съм го казвал - който не го устройват европейският начин на живот и ценности, да си ходи в *** страна с минарета и фереджета и да знае ,че живота в Европа е по-добър от другаде ИМЕННО, защото е християнски! Там, където ислямът е основна религия, ВИНАГИ може да се върнат към живот от преди 1400 - времената на Мохамед - без музика, без алкохол, без кафе , без ЦИВИЛИЗАЦИЯ. В самата им религия има слаби задръжки по отношение на жените(а май и на мъжете), затова силно ги ограничава
83
0
 
1
 
! Отговори
д преди 14 години
изнасяйте се от България и от Европа, *** ***
82
0
 
1
 
! Отговори
Deso преди 14 години
Осман ти да не ходиш с бурка бе.Какви са тези проповеди по никое време. Ходжата не е пропищял на минарето още. Май му е студено да се качи там на тоя вятър.
81
0
 
1
 
! Отговори
belle do 76 преди 14 години
Мюсюлманите и турците винаги сте били неканени и необични. нищо добро не сте донесли тук - даже и ДПС -то ви такова, вредно, а вие ги избирате. Не си оттук, гостенин си, натрапник, агресивни сте, вашите "ценности" нямат нищо общо с исконните български ценности.
80
0
 
1
 
! Отговори
grep преди 14 години
Не говори глупости 35. Ислямът е силно нетолерантна религия. Особено към другите религии. В БГ трябва да сме щастливи, че нашите турци не решили да четат корана от *** до *** и между редовете. С какво мислиш се оправдават амуджите като размахват калашници и детонатори? Печените ислямисти сега щя кажат "Въпрос на интерпретация". Ами като е така - вземете си променете Корана ад не се интерпретира погрешно - или просто ви е кеф да вярвате на неща написани преди няколко хиляди години???
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Османе, ти вземи да си обрежеш онази работа, ОЩЕ ЕДИН ПЪТ - до месо!!!!!Така ще се отървеш от СВОИТЕ прегрешния!!!!
78
0
 
1
 
! Отговори
falco преди 14 години
Имало е такава страна-Албания по времето на Енвер.
77
0
 
1
 
! Отговори
Falco преди 14 години
Жените-туристки във всички мюсюлмански държави са карани да слагат забрадки при посещението на определни места и с това мюсюлманите налагат своите виждания и правила,при това на туристи, но когато една християнска страна иска да наложи своите правила на собствена територия,на собствените си граждани-това е равно на "дискриминация".Много сте "хитри",господа мюсюлмани,но според мен в целия ЕС трябва да се възприеме единна политика по отношение на забрадките.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не нося ***/мюсулманин съм/. АЗ СЪМ СИ ОТТУКА И НИКЪДЕ НЯМА ДА ХОДЯ
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
спазвам си ритуалите без да преча на никого- не скам да ми пречиш и ти