Кюфтета и ориз на 700 метра под земята

Затрупаните чилийски миньори за първи път получиха топла храна
2 сеп 2010 14:43,
35
Кюфтета и ориз на 700 метра под земята
Снимка: БГНЕС

Затрупаните чилийски миньори получиха за първи път топла храна от 26 дни, предаде BBC. Чрез сонда блокираните на 700 метра под повърхността 33-ма миньори бяха снабдени с кюфтета, пиле и ориз.
 

Досега им бяха спускани само гликоза и мляко с високопротеиново съдържание. Екип на НАСА пристигна в Чили, за да даде своите съвети как миньорите да запазят здравето си.

Четирима експерти бяха извикани от чилийското правителство, за да споделят опита си как трябва да се действа при продължително пребиваване в затворени пространства. Специалист по храненето помогна за съставянето на менюто на миньорите.

Още по темата

Експертите от НАСА препоръчаха миньорите да не употребяват алкохол и да не пушат цигари. Ръководителят на екипа Майкъл Дънкан съобщи, че ще се следи колко калории приемат блокираните миньори, режима им на спане и нивото на оптимизъм сред тях.

Специалистите ще се опитат да установят и колко килограма са изгубили от теглото си.

От понеделник насам в рамките на спасителната операция инженерите са прокопали 20 метра тунел през скалата. Очаква се спасителната операция да отнеме 3-4 месеца.

Чилийските власти обявиха, че ще се изработи програма за  симулация на ден и нощ в мината, за да се гарантира доброто състояние на духа на мъжете.
 

Видеозапис, излъчен в сряда, показа миньорите, които носят чисти червени тениски, в добро настроение. Някои от тях дори се бяха обръснали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Чилиминьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу поне е топло. Аз такъв сън бих му дръпнал...
30
1
 
4
 
! Отговори
alec преди 13 години
да, ходили са! и пак ще отидат и по-далече ще стигнат, защото не са като нас дребни, враждебни душици. Относно цигарите и алкохола в мината- става дума да не се доставят от горе на миньорите-толкова ли е сложно да се сетиш? С IQ като твоето трудно ще си намериш работа и като разсилен за офисите на НАСА!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казано е "помогни си сам, за да ти помогне и Бог".
28
0
 
13
 
! Отговори
аа преди 13 години
браво-хората са в безисходица но са толкова оптимистично и позитивно настроени.ако бяха бг миньори щеше да се чуват псувни по адрес на държавата подобно на тези момчета които поздравяват и казват колко обичат жените и децата си
27
8
 
4
 
! Отговори
:)))) преди 13 години
НАСА препоръчали да не пият алкохол и да не пушат.... :)))))) Вероятно НАСА мисли,че мините са обурудвани с барове и магазини за цигари и алкохол може би... ????? И тия са ходили на Луната .... ????
26
0
 
1
 
! Отговори
хульо преди 13 години
Малко ме съмнява, че ако почакат само на Бог .. ще ги намерят мумифицирани след известно време .. ама хайде да не богухулствам че сигурно има силно вярващи тук.Със силата на Бог и .... всички спасителни екипи / вероятно направлявани от същия / дано излязат живи и здрави от там ! Здрави и по-малко вероятно но поне живи да се надяваме !
25
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 13 години
Объркали са се читателите като са поставили минуси(отметнали им са се ръцете)...
24
0
 
7
 
! Отговори
Fire преди 13 години
Имат ли избор да не вярват...дано имат късмет и да ги извадят живи и здрави!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе, Баце ама ако се сринат психически, кой ще ги крепи друг освен вярата.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мили душици...
21
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
*** овце - ако тия смели мъже чакат на дядо ви бог, направо да ги канонизират за светци, а те гробовете да си приготвят !!!Само храбростта и неспирният труд на техните колеги ще ги избави - желая им успех и кураж.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
aбе вярата си е вяра , ама кюфтетата са си кюфтета.... нека се грижат добре за тях с кюфтета , пък те вярата ще си я имат :)щом и наса е там за да им помогне , ще ги измткнат :) въпрос на малко време... щом има храна и вода... комуникация с външния свят , всичко ще е наред :)
19
7
 
9
 
! Отговори
медиатор преди 13 години
Оформи се нов формат реалити шоу. За цял свят и голям медиен интерес.Всекидневно. Горките хора ще бъдат извадени когато далаверата секне и рейтинтга им падне.
18
1
 
9
 
! Отговори
? преди 13 години
Каде ходат до тоалетна? Жал ми е е*аси
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
viarata krepi 4oveka i to to4no v takiva situazii, ako tova gi potkrepi da izdarzat da viarvat v kakvoto si iskat samo da ozeleiat!
16
3
 
12
 
! Отговори
вяра преди 13 години
точно вярата в Бога , номер 9 дава сила на човек да издържи на такива тежки изпитания.Нямаш ли вяра, обречен си.Иначе много ясно , че момчетата каквото зависи от тях ще направят за да оцелеят.За това ще кажа- Бог да ги пази.
15
0
 
15
 
! Отговори
mimo преди 13 години
da im e sladko i barzo zivi i zdravi da gi izvadiat
14
5
 
18
 
! Отговори
123 преди 13 години
Към Анонимния 9 - С едно уточнение , че Бог е този , който дава силата да издържиш.. , там където няма вяра в Бог , там вилнее злото... Добре , е че чилийците са хора вярващи.. Бог да е с тях!
13
8
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
На тебе даже надуваемите каки няма да ти пуснат!
12
22
 
16
 
! Отговори
kotarak преди 13 години
Да им пуснат и по една надуваема кака, че не се издържа толкова време,не е шега работа.