Китайски дисидент получи Нобеловата награда за мир

Лиу Сяобо излежава 11-годишна присъда, защото поиска демокрация
Обновена: 8 окт 2010 13:27 | 8 окт 2010 13:25,
44
Китайски дисидент получи Нобеловата награда за мир
Снимка: БГНЕС

Излежаващият 11-годишна присъда китайски дисидент Лиу Сяобо получава Нобеловата награда за мир за 2010 година.

Изборът на Нобеловия комитет в Осло със сигурност ще разгневи Пекин, който вече предупреди за последствията от отличаването на дисидента.

Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд заяви при обявяването на избора, че Лиу Сяобо е „най-яркият символ на борбата за спазване на човешките права в Китай“.

Преди официалното обявяване на лауреата председателя на Нобеловия комитет потвърди, че изборът ще предизвика противоречия. „Ще разберете, като чуете името му“, каза Ягланд на репортерите, отразяващи събитието.

При представянето на тазгодишния лауреат на наградата за мир Ягланд коментира, че заради новия си статут в света Китай „трябва да има нови отговорности“. Свободите, описани в китайската конституция, на практика били „значително свити за някои китайски граждани“.

Лиу Сяобо беше осъден на 11 години затвор миналата година заради написването на „Харта 08“, в която иска многопартийна демокрация и спазване на човешките права в Китай.

Външният министър на Китай предупреди миналия месец Нобеловия комитет да не избира Лиу за носител на наградата, защото ще наруши принципите на Нобел.

Пекин гледа на 54-годишния активист като на престъпник и обяви, че награждаването му би накърнило отношенията между Китай и Норвегия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Китайнобелови награди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
До зн преди 13 години
Съгласен съм с теб , без едно нещо: "Фамилия комунистическа с много предварителна подготовка за постове и слава." - пълна глупост! Баща --Стефан Стоянов - легионер. Виж, г-жа Антонина е друго нещо, но доброто ми възпитание не ми дава да кажа за някои неприятни факти. Повече знаят в Пловдив и в Лондон.
41
1
 
2
 
! Отговори
А.К. преди 13 години
Тези от Нобеловия комитет в Осло са политически лица и разбират от литература колкото от квантова механика. Жалки провокатори!
40
1
 
8
 
! Отговори
РЕНЕГАТ преди 13 години
Китай си има своя собствена политика и не позволява да му се намесват във вътрешните работи,нито да го принуждават да се съобразява с ЕС ,нито да се подчинява на Америка и това е повод Китай да се обвинява за недемократична държава.А фактите сочат,че през последните 60г, НОБЕЛОВАТА НАГРАДА е силно политизирана и че служи като инструмент за определени цели на задкулисните и дарители и само манипулираните и незаинтересовани мозъци на национално гордите норвежки рибари не са го разбрали.
39
1
 
6
 
! Отговори
iDiot преди 13 години
Запада прилага пак същите номера ,които при източна Европа минаха, но при китайците едва ли
38
0
 
2
 
! Отговори
liki преди 13 години
до 21Да това не го знаех изходих от мисълтта ,че Нобел е швед и парите идва от там.Благодаря.
37
0
 
0
 
! Отговори
liki преди 13 години
до 21Да това не го знаех изходих от мисълтта ,че Нобел е швед и парите идва от там.Благодаря.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като китайците изкупиха всички печеливши икономически отрасли на скандинавците,те с пълно право искат да поощрят борбата за спазване на човешките права в Китай.
35
0
 
2
 
! Отговори
za 34 преди 13 години
Mnogo dobre kazano - дисциплина и изнурителен труд ...............ha sega se napyni i si otgovori dokoga she mogat taka...........
34
2
 
8
 
! Отговори
ретрограден преди 13 години
Прогнозите сочат,че след 20- 30 години Китай ще бъде най-мощтната нация в света.Всичко е постигнато е с желязна дисциплина и изнурителен труд на народа, но кой и как успя да наложи на над един милиард китайци трудният път към успеха?Едва ли ДЕМОКРАЦИЯТА и ДИСИДЕНТИТЕ,защото ако бяха приложили демокрацията,сега Китай щеше да бъде разкъсана на части и разплячкосана , дезинтегрирана и ужасно бедна страна изпълнена с просяци и необразовани хора, лесно експлоатирани от чуждестраните монополисти !
33
3
 
5
 
! Отговори
Mao Dzedun преди 13 години
ретрогрден:..."пълна ангажираност на работната ръка, безплатно здравеопазване..."Момче ако знаеш какви глупости си написал повече няма да участваш по форумите.Индустриалните зони в Китай се пълнят от работници дошли от селата, работещи на практика нон-стоп, живеещи в общежития(стаичка с натръшкана с десетина като тях). Работодателя може да изхвърли работника по всяко време без никакви обяснения.Безплатно образование - тук изкърти мивките; безплатни здравеопазване в Китай няма от 20 години, такива глезотии като пенсии също.Хайде стига съм ти отварял очите.
32
3
 
5
 
! Отговори
80 процента от народ преди 13 години
В България 80 процента от народа, или всички, които не са гласували за режима на пожарникаря, са диссиденти! Тях кой ще награди? Кой ще спре пожарникаря да води война против собствения си народ?
31
0
 
3
 
! Отговори
za 26 преди 13 години
''...............нямат нищо общо с комунизъм .................''====================================================niama i da ima podobna glupost
30
0
 
3
 
! Отговори
za 27 преди 13 години
Da ne govorim ,4e ''postijeniata'' ima sa investicii na zapadnite korpoaciite eksplotirashti evtinite kitaiski rabotnici...........samo *** moje da se gordees tova, mo vpro4em upravnicite im sa 4erveni tikvi
29
0
 
3
 
! Отговори
za 27 преди 13 години
I kato im pisne na niakolko stotin miliona da rabotia za po 100 dolara na mesec i da spiat v zavodite ( fakt imat koiki kato v korabite ) i ela da vidish kakva hubava revolucia shte spretnata.........
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябваше да дадат наградата на Хелмут Кол. Кви са тия дивотии.
27
4
 
8
 
! Отговори
ретрогрден преди 13 години
Това което КИТАЙЦИТЕ постигнаха ЗА НЯКОЛКО десетилетя като свръхпроизводство и развитие на високите технологий с които трябва да се съобразяват либералните обещества, демонстрира категорично превъзходството на комунизма и надминава всичко реализирано от борбите на работническата класа в по-високо индустриализирания Запад пълна ангажираност на работната ръка, безплатно здравеопазване, безплатно образование до университетската диплома и на практика осъществяване и приложение на комунист идей!
26
4
 
8
 
! Отговори
ЛилаФ преди 13 години
Незнам с какво се друсаш ама в Китай комунизъм няма. Може да ползват червени звезди и знамена за украшение, но нямат нищо общо с комунизъм там. Ако някога си чел каква е идеята на комунизъма а не да плямаш пубертетски тъпотий по форуми сигурно щеше да ти е ясно това. Да не говорим, че икономиката на Китай преди няколко месеца подмина тази на щатите. Така ,че си обречен ти с кривия си недоразвит мозък ;)
25
3
 
5
 
! Отговори
za 17 преди 13 години
Dryn dryn ta plias :)) V Kitai shte ima revolucia sled desetina godini -za koli4estveni i ka4estveni promeni ako ne si 4uval, nikoj ne moje da do otmeni toz zakon.Komundetata razmazaha niakolko hiliadi studenti s tankove za da ia sprat vednyj, sledvashtia pyt she ima milioni. .............komunizna e obre4en
24
1
 
7
 
! Отговори
зн преди 13 години
Честито на този китаец.А,бой ти Петър Стоянов освен дасе фука с китарка и песнички друго нищо не е всъстояние да направи,брат му Емил беше поет и то какъв *** и жалък,сега евродепутат с три грама мозък.Фамилия комунистическа с много предварителна подготовка за постове и слава.Май един ден ще отговарят пред българския народ с тази измислина биография.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 22# найстина ,че някои им са промити мозъците от червени-жълтите медии(не осъзнаваш колко си прав,защото медиите у нас са все собственост на еврей,а точно те са създателите на тая отвратителна доктрина болшевизма и комунизма).... и накрая личи си ,че ти си от тия промитите с кашерна медиина бълвоч.