Осъдиха Ходорковски и Лебедев на по 14 години затвор

Присъдата на двамата изтича през 2017 година
Обновена: 30 дек 2010 20:01 | 30 дек 2010 20:01,
37
Осъдиха Ходорковски и Лебедев на по 14 години затвор
Снимка: БГНЕС

Московски съд осъди днес на по 13,5 години лишаване от свобода бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев по второто дело срещу тях, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата бяха признати за виновни по обвинения в кражба на 218 милиона тона петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 милиарда долара, посочват ДПА и Франс прес.

Още по темата

Включвайки присъдата от 2005 г., двамата ще пребивават в затвора общо по 14 години. Съдът зачете времето, което двамата са прекарали зад решетките от арестуването им през 2003 г., така че според изчисленията срокът на присъдата им ще изтече през 2017 г.

През 2005 г. двамата бяха осъдени на по 8 години затвор за укриване на данъци, припомнят агенциите.

Присъдата по второто дело срещу Ходорковски и Лебедев е изложена на 800 страници. Адвокатите на двамата обявиха, че ще я обжалват.

Делото срещу Ходорковски – заклет враг на руския премиер Владимир Путин, предизвика остри критики по света с твърдения, че мотивите на процеса са политически и че процесът е опит за отстраняване на богатия и влиятелен бизнесмен преди президентските избори през 2012 г.

Произнасянето на присъдата се очакваше утре вечер. Опонентите на правителството отбелязаха, че за да избегне критиките срещу присъдата, то смята да се възползва от факта, че като официални празници първите десет дни на януари в Русия са неработни и вестниците няма да излизат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
18
 
9
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Който иска да разбере пътя към богатството на Михаил Ходорковски може да прочете на руски ВИКИПЕДИЯ - Ходорковски.Моето лично убеждение е ,че това е повече или по-малко един естествен път на млад, умен и в достатъчна степен порядъчен човек в прехода от СССР към капиталистическа Русия.Просто той е повел успешната игра и я е спечелил. За жалост това се случва в имперска Русия. Все пак си мисля, че ако не го убият в затвора, един ден той ще ръководи Русия.
15
10
 
12
 
! Отговори
? преди 13 години
Не се ли сещаш?Защото "кихат" по вертикалата на властта /до *** на върха/ колкото трябва!В Русия е така.Когато Елцин предаваше властта на *** му постави едно условие - Елцин и неговото семейство да не бъдат съдебно преследвани! Това е факт, който показва:1.В Русия Президентът решава кой ще бъде съдебно преследван!2.Елцин е имало защо да бъде съдебно преследван!И от тук е ясно защо *** сам определи своя наследник - Медведев!А бе въобще държава-мафия! Сигурно е трудно да си руснак!
14
5
 
14
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
анонимнико, ти от гората ли идваш? Не си ли чувал "пред закона всички са равни"? Знаеш ли какво значи равни - равни значи за едно и също нещо да имат еднакви последици. А не - тоя е умен, има деца, дайте му по-малко, докато другият е по-*** и няма даца - нека лежи 25 години. Има да учиш още.
13
2
 
20
 
! Отговори
въпросяк преди 13 години
Фундаменталният въпрос не е дали Ходорковски трябва да е в затвора или за колко, а защо другите олигарси са пощадени !?!
12
10
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Жалкото в случая е че това един млад човек който има семейство и е умен (до колкото знам има малки деца близнаци и те имат нужда от него).Семейството не му е бедно татко му е бил скретар на кпсс в родния му град.Виновен сие и той с лакомията но 14 години са много за такъв човек.
11
5
 
16
 
! Отговори
X преди 13 години
BRAVO NA RUSIA
10
6
 
28
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Браво на руския съд! Де да имахме и тук такива съдии да оправят нашите самозабравили се олигарси ама уви. Русия е поела вярната посока. Вкарват моше-ниците в затворите, абсолютно правилно.
9
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия си е КОМУНИЗЪМ ДИКТАТУРА НА ОЛИГАРСИ.От там нищо добро не ни чака.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
различните фракции на руската мафия са във война, особено преди избори
7
10
 
9
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Брей,много сурова присъда за една кражба!Според мен съдът е много строг,но може би тук се касае за държавна намеса в делото.Това прилича по-скоро на разчистване на сметки,отколкото на правосъдие.Достатъчно беше да им отнемат цялото имущество в полза на държавата и да ги изгонят от страната.
6
2
 
9
 
! Отговори
Ogi преди 13 години
Когато спре да снася където трябва
5
9
 
22
 
! Отговори
до 2-рия преди 13 години
... и веднага хамериканците се изцепиха, че това щяло да попречи на влизането на Русия в СТО ... като чели до сега са искали да я приемат... хамериканска работа
4
0
 
4
 
! Отговори
Ogi преди 13 години
2
3
4
 
18
 
! Отговори
Ogi преди 13 години
Дългите ръчички на КГБ. Да им е честито !!!!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога ще има осъден български олигарх?
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилно решение на руския съд!