Как Либия се изгаври с България

Wikileaks с потресаващи данни за СПИН епидемията в Бенгази
Обновена: 16 мар 2011 14:22 | 10 мар 2011 20:49,
236
Как Либия се изгаври с България
24 юли 2007 г. - пристигане на медиците ни от Либия. Снимка: Булфото

Евтина кръв, купена от либийски чиновник, а не българските медици, е заразила 400-те деца с вируса на СПИН.

Това пише в писмо до Държавния департамент на САЩ испанският дипломат Карлос Фернандес-Ариас.

Според него аферата е просто един случай на корупция, при който въпросният държавен служител е купил заразена кръв на цена, по-ниска от пазарната, и е прибрал в джоба си остатъка.

Грамата на Ариас е с гриф строго секретно и е от началото на 2007 година, но днес вече е достояние на целия свет, след като бе публикувана от Wikileaks.

Още по темата

По онова време той е бил зам. генерален директор по общата сигурност във външното министерство в Мадрид и зам.-шеф на дирекция „Северна Африка” във ведомството.

Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси.

По отношение на критиките на Кадафи, че Европа се безпокои само за своите граждани, а не за съдбата на заразените с ХИВ деца, Фернандес-Ариас отбелязва в писмото си, че почти всички заразени деца живеят в Европа заедно със семействата си и се лекуват. 10 от тях са в Испания, допълва той.

Когато писмото му е писано, сънародничките ни бяха осъдени вече два пъти на смърт и всички очакваха окончателното решение на Върховния съд в Либия.

В началото на юли 2007 г. той потвърди смъртните присъди, но после те бяха заменени с доживотен затвор.

Веднага след това ЕС се активира и на 24 юли 2007 г. българките и палестинецът Ашраф кацнаха с френския правителствен самолет на летището в София. Преговорите за освобождаването им бяха водени от бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози и тогавашния еврокомисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Преди дни българското правосъдно министерство обяви, че ще възобнови делото, заведено у нас срещу джамахирията. Това стана факт, след като бившият либийски правосъден министър Мустафа Мохамед Абделджалил, който напусна Кадафи и застана на страната на опозицията, обяви, че режимът в Либия е виновен за смъртоносната СПИН епидемия отпреди 10 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
18
 
! Отговори
DI преди 13 години
А спомняте ли си че Иван Костов, тогава министър-председател каза:"Ами ако са го направили?"
174
0
 
10
 
! Отговори
1000 преди 13 години
Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси.Кво да говорим повече?
173
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изкупителни жертви, защото либийците смятали, че никой в България няма да ги защити! Правилно са смятали. Не само че тогавашното правителство и външният ни министър не ги защитиха, но и сега се намират българи, които говорят отвратителни неща за сестрите. Ето затова никой не ни уважава, защото не сме единни и не си помагаме взаимно.Тези, които хвърлят мръсни обвинения срещу жените- мъченици на режима на Кадафи, не се ли страхуват, че може и на тях един ден да им се случи нещо подобно?
172
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 13 години
до архар: *** червен, пак Костов, а?. А че нашите медици са нарушавали либийските закони - не със СПИН, а с контрабанда, продажба на алкохол и черна борса, и пр.? Убиецът Кадафи ги държа точно толкова, колкото са присъдите за тези престъпления по либийските закони. А че полски дипломат умря, но защити набедените поляци, а нашите "дипломати" от ДС ни обясняваха по телевизията как трябва да се дупим на Кадафи? Първанов и Станишев опростиха дълга на Либия, а Кадафи осъди медиците на смърт.
171
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мразя Либия, либийците и *** им манталитет. Дойде Видов ден и за тях. Всичко се връща в този живот. Всичко.
170
1
 
35
 
! Отговори
архар преди 13 години
" АМИ ,АКО СА ВИНОВНИ " ????? БЕШЕ КАЗАЛ .... КОЙ ? ИВАН КОСТОВ СИГУРНО Е ВЗЕЛ % ОТ КОМИСИОННОТО ???
169
0
 
13
 
! Отговори
trr преди 13 години
onaq muhla mihailova mul4e6e kato riba 6 meseca. Dolno tvorenie na Kostov. Pone togava razbrahme 4e filipinite sa po normalna durjava ot na6ata. Iztegliha si sestrite za 24 4asa.
168
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Факт е, че близо година (ако не ме лъже паметта) никой от нашето външно министерство не се сети за тях.
167
3
 
10
 
! Отговори
медикоИнпекс- преди 13 години
Никога истината за това криминално деяние няма дая научим.Поради това че са разиграни огромни суми пари,но наистина ОГРОМНИ....!
166
0
 
11
 
! Отговори
... преди 13 години
...точно така, 184 - светът е пълен с ***, които си мислят, че света е пълен с *** :)
165
32
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
"Потресаващи данни" е доста пресилено заглавие за изсмукания от пръстите материал.Който за пореден път се опитва да ни убеди, че нашите сестри са ангелчета.И за пореден път не успява.
164
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mnogo ste prosti vsichkite! Mislqt si che mogat da mislqt, no vsushnost dori ne mogat da pishat :DБалъци сте били и балъци ще си останете!!!
163
0
 
35
 
! Отговори
... преди 13 години
...според написаното излиза, че България ще продължи да съди Либия, но не и САЩ, като пак според написаното, те са имали свидетел срещу обвинението, а са го прикрили...
162
2
 
70
 
! Отговори
Koroin преди 13 години
Всеки нормален българин, му беше ясно , че български медик при това жена неможе да постъпи така с 400 деца!Да не забравяме и такива "видни" политици като Костов и Н.Михайлова убеждаваха целия народ да си мълчи защото те можело да са виновни и заради тия *** български граждани стояха в затвора в "китна"държава като Либия!Вместо тези хора да се извинят и да напуснат безславно политиката те все още са активни политици и за това е виновно единствено липсата на истинско гражданско общество!
161
71
 
2
 
! Отговори
уууууу преди 13 години
Поредната лъжлива статия в подкрепа на тия *** - БГ медици ,които отдавна трябваше да са обесени.Смърт на убийците !
160
0
 
15
 
! Отговори
bai_jordan преди 13 години
До 178!"Света е пълен с *** които си мислят че света е пълен с ***!"Да за тебе става въпрос!!!
159
26
 
16
 
! Отговори
до 177 преди 13 години
Защото не са им дали никакви пари, а и не са имали време да избягат. Те бяха между първите задържани.А, защо останалите задържани чужди медици бяха освободени и в затвора останаха само нашите п.роститутки ?!Прости сте и не мислите ! Затова живеете зле !!!Каквото ви кажат по БиТиВи-то :) го приемате за 100% истина. Лъжат ви и ви манипулират, ама нека ...*** народ друга съдба не заслужава !
158
3
 
25
 
! Отговори
bai_jordan преди 13 години
До 172! Ей господин теория на конспирацията искам да ти се случи да попаднеш в подобна ситуация и никой да не ти вярва че си невинен! И ако са го направили това нарочно защо не са избягали с парите копито са взели ами са оставили да ги хванат!!! Аман от малоуници като теб!!!
157
28
 
8
 
! Отговори
Айде мислете малко ! преди 13 години
Най-показателно обаче за това, че сестрите са замесени и са знаели за заразяването беше поведението им след завръщането в България.Не стига, че Първанов ги помилва и освободи от доживотни присъди, не стига, че им дадоха безплатни апартаменти, а те продължаваха да се държат като обидени и искаха още и още от държавата ...Защо искаха ?!?Защото някой им е обещавал преди това ! Някой им беше обещал големи пари за свършената работа, които така и не получиха.Лепнаха поредното петно на България !
156
2
 
1
 
! Отговори
Айде мислете малко ! преди 13 години
Всъщност ефекта от това заразяване постигна донякъде своята цел и дискредитира още повече Кадафи пред света и жителите на Бенгази.Все пак Кадафи като опитен политик, врял и кипял в международната мръсотия ... успя да извлече и някой дивиденти за себе си и да си направи малко реклама край процеса.Като цяло обаче той загуби от него.