Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни

Минимални количества радиоактивен йод бяха засечени на вр. Мусала
Обновена: 27 мар 2011 20:53 | 27 мар 2011 20:53,
102
Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни
Снимка: Reuters

Изнесените от оператора на авариралата централа АЕЦ "Фукушима-1" в неделя данни за засечена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище при II реактор, са грешни, заяви представителят на ТЕПКО Такаши Курита.

Повторни измервания на радиацията показали, че изтичащата радиация на час в помещението на Втори реактор е над 1000 милисиверта, предаде Ройтерс. Допустимата доза за облъчване на работещ в АЕЦ е 250 милисиверта годишно. Единична доза от 1000 милисиверта е достатъчна да причини хеморагии.

По-рано от ТЕПКО съобщиха, че драстично повишените нива на радиация наложили евакуацията на хората, работещи там. Представител на агенцията за ядрена сигурност каза, че е отчетена повишена радиация на водата в Първи, Трети и Четвърти реактор.

Още по темата
Равнищата там не са толкова високи, колкото във Втори, но все пак са 1000 пъти над нормата. Най-слабо превишаване на нормите има в Четвърти реактор. Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви, че трябва да се установят причините за резкия скок на радиацията във водата в турбинните зали и тази вода спешно да бъде отведена.

Частици от причинената от ядрената катастрофа в Япония радиация вече са стигнали до България, съобщи БНТ в Неделя. Минимални количества радиоактивен йод са засечени на връх Мусала, но няма промяна в радиационния фон, нито има опасност за хората, допълват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На сайта на АЯР всеки ден се публикува обобщена информация за аварията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението в Япония. Стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.

Изпълнителната агенция по околната среда извършва непрекъснати наблюдения на състоянието на радиационния гама-фон в страната чрез национална автоматизирана система.

За своевременното прилагане на подходящи мерки за защита на населението и на околната среда автоматизираната система обезпечава с данни в реално време Гражданската защита и АЯР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
5
 
! Отговори
до чичо 2 преди 13 години
бяга войника и слиза от покрива,а горе чака редицата от войничета...реда си: следващия тича и взема едно парче,тича и го хвърля в дупката и така нататък- снимано отвъртолета близо до тях. гледа го цяла българия тогава. тези войници са умрели още същия ден и го спират това харчене на хора преди да са събрали парчетата по покрива. след два дни докараха робот,направен за целта-да събира парчетата и ги хвърля в дупката при дстаналото гориво. но роботът отказа поради ужасната радиация-електрониката..
29
8
 
3
 
! Отговори
patron преди 13 години
тия дни като завали не яжте зелени салати и краставици от бг.за6тото българските нямат никакъв контрол.питайте и купуваите само ако са гръцки и домати и краставици
28
1
 
3
 
! Отговори
"вервайте ми&qu преди 13 години
На Такаши Курита не му вярвам.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
blackcatsystems/RadMap/map.html
26
8
 
8
 
! Отговори
до чичо 1 преди 13 години
при чернобил първо криеха няколко дни.после по БНТ показваха репортажи от въртолет над централата: на плоския покрив дупка с диаметър 10 метра,долу се вижда бъркоч от отломки и стопено олово,което хвърляха в дупката от въртолети. на покрива редица от войничета събират с ръце светещи в сламено жълто парчета гориво,нападали по покрива след взрива.всеки войник взема по едно парче с две ръце с ръкавици/парчетата са колкото пъпеш,но е уран и много тежи!/,тича и го хвърля в дупката ,после бяга ...
25
4
 
4
 
! Отговори
Speza преди 13 години
Какво се кефиш ,че ще умрем ли бре ***
24
3
 
2
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Явно вече някой тука го е ударила радиацията..../имам впредвид Анонимния спамър/
23
3
 
4
 
! Отговори
Джапанче преди 13 години
Радиацията край 2-ри реактор е 100 000 пъти над допустимата:english.kyodonews.jp/news/2011/03/81375.htmlЯко,а????
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама какво е това радиация никой не знае обаче всеки коментира.
21
4
 
11
 
! Отговори
инфо - дезинфо преди 13 години
"Минимални количества радиоактивен йод бяха засечени на вр. Мусала".Какво значи "минимални колиочества"?В нормата ли са? Над нормата ли са?
20
4
 
5
 
! Отговори
patron преди 13 години
ДО 28.ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ЗА ТИЯ ДУМИ АКО ТЕ ЗНАМ КОЙ СИ 6ТЕ ТЕ РАЗ4ЕКНА.МАИКА МИ СА6ТО ПО4ИНА ОТ РАК ТО4НО ЗАРАДИ 4ЕРНОБИЛ НА 56 ГОД.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Япония е новата Атлантида - сама се самоунищожи, но ще повлече и света!!!!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
случилото се е факт и последици ще има,но не е ли това правилният момент в който,да се замислим трябва ли да рискуваме собственият си и този на децата ни живот ползвайки подобни източници?
17
6
 
6
 
! Отговори
patron преди 13 години
и както го дават да вали тия дни познайте какво следва..................
16
4
 
5
 
! Отговори
Бекерел преди 13 години
18, ти да не си психолог или психиатър...или разбирач някакъв екстрасенс, че дистанционно решаваш кой е изтрещял и кой не?Или си платен драскач по форуми?... Кажи ми,че ми стана интересно как с лека ръка казваш кой какъв е... Явно си печен или се мислиш за такъв.Относно къде има радиация - вижте този сайт, който ще ви излезе ако попитате Гугъл за nuclear radiation map - той излиза най-отгоре.Няма причини за паника! Спокойно ! Следете чужди сайтове и всичко ще е ОК.
15
5
 
4
 
! Отговори
patron преди 13 години
до 13.ЕЙЙЙЙ КЕЛЕ6 ИМА6 ЛИ СИ ПРЕДСТАВА КОЛКО НАРОД УМРЯ ОТ РАК ЗАРАДИ 4ЕРНОБИЛ.ГОВОРЯ ЗА В БГ.десетки хиляди хора
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво означава АЯР?
13
4
 
7
 
! Отговори
чичо преди 13 години
до;13Човек ,ако влезе при аварирал /спукан/ реактор - само за половин час започва да се разкапва в буквалния смисъл, започват да му капят месата и край! Така ,че проблема в чернобил и проблема в момента е много сериозен.Аз през 1986г. съм бил на 15г. и почти нищо не разбрах ,а ти сигурно си бил на татко ти в гащите.
12
4
 
11
 
! Отговори
непукист преди 13 години
Ей, некой ден ше се изтепаме с тия ядрени централи! Я земетресение, я метеорит ше падне, системите за сигурност ще се прецакат и ше стане мазало!АЕЦ трябва да се строят на километри под земята!
11
4
 
9
 
! Отговори
14 преди 13 години
оловото поглъща много малка част от радиациятаруснаците,дето бяха на покрива на Чернобил бяха със специални оловени костюми,едвам издържаха по 2 минути горе,след това ги караха в болница и директно ги пенсионираха на 30-40 години