Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни

Минимални количества радиоактивен йод бяха засечени на вр. Мусала
Обновена: 27 мар 2011 20:53 | 27 мар 2011 20:53,
102
Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни
Снимка: Reuters

Изнесените от оператора на авариралата централа АЕЦ "Фукушима-1" в неделя данни за засечена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище при II реактор, са грешни, заяви представителят на ТЕПКО Такаши Курита.

Повторни измервания на радиацията показали, че изтичащата радиация на час в помещението на Втори реактор е над 1000 милисиверта, предаде Ройтерс. Допустимата доза за облъчване на работещ в АЕЦ е 250 милисиверта годишно. Единична доза от 1000 милисиверта е достатъчна да причини хеморагии.

По-рано от ТЕПКО съобщиха, че драстично повишените нива на радиация наложили евакуацията на хората, работещи там. Представител на агенцията за ядрена сигурност каза, че е отчетена повишена радиация на водата в Първи, Трети и Четвърти реактор.

Още по темата
Равнищата там не са толкова високи, колкото във Втори, но все пак са 1000 пъти над нормата. Най-слабо превишаване на нормите има в Четвърти реактор. Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви, че трябва да се установят причините за резкия скок на радиацията във водата в турбинните зали и тази вода спешно да бъде отведена.

Частици от причинената от ядрената катастрофа в Япония радиация вече са стигнали до България, съобщи БНТ в Неделя. Минимални количества радиоактивен йод са засечени на връх Мусала, но няма промяна в радиационния фон, нито има опасност за хората, допълват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На сайта на АЯР всеки ден се публикува обобщена информация за аварията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението в Япония. Стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.

Изпълнителната агенция по околната среда извършва непрекъснати наблюдения на състоянието на радиационния гама-фон в страната чрез национална автоматизирана система.

За своевременното прилагане на подходящи мерки за защита на населението и на околната среда автоматизираната система обезпечава с данни в реално време Гражданската защита и АЯР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
2
 
! Отговори
до 68 и 67 преди 13 години
ама вие сте наистина някакви идиотчета???аха,вие сте комунистчета,изпитващи оргазъм,изпразване де..., при споменаването на думичката КРЕМЪЛ. нали??? познах ви,как не се сетих. то затова ви е трудно да отворите и прочетете нещо за чернобил. ама бас ловя,че и руски не знаете, нещастници.
49
0
 
5
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Работата върви към изпускане ...
48
2
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 13 години
тенкс за нормалната реакция. уточнявам,че не става дума за МОЕ МНЕНИЕ, а за едни ФАКТИ,които дори не бяха скрити, а ги показваха по нашата телевизия. вие следва да го узнаете поне покрай темата за япония. сори за неграмотността на писача 60 и 61, но той ще си остане *** завинаги,защото не умее да използва инфото около себе си,няма рефлекса да се учи от чуждия опит и все ще си е с бедния си личен опит, предполагам от чалгазаведения и други такива стойностни места.
47
4
 
4
 
! Отговори
да преговорим : преди 13 години
хапченцатааааа! пийте си хапченцатааааа!!! не йодните - другите....
46
3
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 13 години
а пък ти се научи да мислиш- нямало е вече РЕАКТОР след взрива.1500т. уран-235 се е разхвърчал ,разтопил себе си и всичко около себе си/стомана,цирконий,кадмий и графит/ БЕЗ ЗАБАВИТЕЛ,горивото/уранът/се разгрява от атомната реакция каскадично и само подкритичната маса не позволява да се стигне до верижен разпад-ядрен взрив. тогава войниците държаха не графит ,а уран и той беше сламено жълт на цвят /всички парчета по покрива светеха в този жълт цвят!!!/това ставаше десет дни след химическия взрив
45
1
 
6
 
! Отговори
ядрен химик преди 13 години
По този случай отивам да си сипем една чаша водороден хидроксид - то се е видело...
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до:61Що се заяждаш с човека, просто си казва мнението ,а ти ако си по-отворен... можеш просто да замълчиш!
43
1
 
6
 
! Отговори
ядрен метеоролог преди 13 години
Витоша свети от радиация. Метеоролозите от Гъбата са евакуирани, а хижарите на Черни връх са обречени! Пийте йод, хора! Това е най-бързият начин да отървете генофонда на нацията от вашите сбъркани гени! :D
42
3
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 13 години
А хапченцата пиеш ли си по схемата? Не те питам за йодните хапчета...
41
3
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
не ти влиза май в кратунката хич нищо по никой начин. форлмулата "всеки знае" я ползвай на стадиона, а не за фактите,свързани с физиката и практиката. ти също не знаеш,но го казвам да се осведомят другите от форума- че над 10 000 тона олово са изсипани в дупката и ВСИЧКОТО ТО СЕ Е ИЗПАРИЛО В АТМОСФЕРАТА, което е главната научна ПОУКА от чернобил- било е голяма грешка да се хвърля олово. русия сега специално е напомнила на япония да не ползват олово, а само вода- руснаците го изтъкват като помощ
40
2
 
0
 
! Отговори
google перевод преди 13 години
Завод оператора Токио Электрик Пауэр Компани сказал рано утром в понедельник концентрации радиоактивных веществ лужу было 100.000 раз выше, чем обычно измеряется в воду в активную зону реактора, исправление ранее анализ 10 миллионов раз выше.
39
3
 
2
 
! Отговори
до 53 -тия тъпак преди 13 години
Нервен ми се видиш.....всеки знае че е било графит....
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навсякъде по света показват съпричастност. Да не говорим за икономическите последици в световен мащаб от бедствието в Япония, които ще се отразят неимоверно на малка икономика като нашата, но...вие простаци...не ви пука.Това е и липса на култура, възпитание, образования...и още много неща, заради които...цялата ни държава е в това положение.Да сте живи и здрави.
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не пиша коментари във форума, но тук проесто не издържах.Това е една голяма трагедия, не само за японското население, но и в световен мащаб. И там са хора, също като нас, може би и много по-добри(почти съм сигурен в това). Случи им се трагедия, която никой не е предвиждал, а ние не можем да покажем, дори и малко съпричастност. Какъв народ сме??? Ако утре се случи нещо на нас, ще ревен за помощ и някъде по света някой ще коментира за нас по същия начин.
36
7
 
7
 
! Отговори
до 43 и 50 преди 13 години
-това виждахме-ярко жълто светеха парчетата,носеха ги НА КОРЕМА СИс две ръце като го държат,значи е много тежко,а не е графит. освен това,светеха десет дни след взрива, тъпчо,това графита го не може ,а радиацията загрява горивото до жълто,тъпчо,и зато светеше,тъпчо. топлинен спектър нещо говори ли ти? накрая, питайте родителите си ,ако сте от по-нормални семейства,те са гледали. всъщност,не,щом сте с този акъл значи и те не стават за жива памет от събитиеуто.вероятно са яли кебапчета тогава...
35
2
 
7
 
! Отговори
patron преди 13 години
с тия не6та 6ега не бива.сериозни са
34
3
 
7
 
! Отговори
до чичо 3 преди 13 години
тогава мина още една седмица и докараха от ленинград същия робот,но направен с телефонни релета и така вече успяха да съберат горивото поне от покрива. ясно ти е,че при взрива е било изхвърлено гориво на парчета/стопено!!/ далеч извън зградата, щом беше посипано по покрива навсякъде.много народ загина тогава .всички екипи на въртолетите,снимали отгоре с тв-журналисти починаха.един маршал,минал също с въртолет пръв да огледа катастрофата отгоре-също почина от облъчването през този полет.ит.н.
33
1
 
6
 
! Отговори
Читав преди 13 години
Чичавци,па сте шмъркали дрога по време на часовете по физика....Урана е по тежък от златото...трудно ще го вдигнеш...а войничетата хвърляха графит ,парчета от графитените забавители...
32
2
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
бг то си радиоактивна все пак е комунизъм.. то за авариите в козлодуй .. разбрахме след няколко месеца .. тъй, че айде .. свикнали сте :)
31
5
 
3
 
! Отговори
patron преди 13 години
гръцките имат контрол.и вси4ко там е в оранжерии